2013-07-13 12:00:24
Φωτογραφία για Σάλος στην Βρετανία: Αύξηση θα πάρουν οι βουλευτές!
Τα μέλη της βρετανικής βουλής πρόκειται να λάβουν αύξηση μισθών 9% βάσει μιας πρότασης που ανακοινώθηκε σήμερα, προκαλώντας αγανάκτηση σε πολλούς Βρετανούς, που δυσκολεύονται να αντιμετωπίζουν το πάγωμα των μισθών, το υψηλό κόστος ζωής και την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Η πρόταση αυτή, την οποία κατά μια ειρωνική σύμπτωση υπέβαλε μιαεπιτροπή που συστήθηκε για να βελτιωθεί η εικόνα της βουλής έπειτα από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που προκάλεσαν οι αλόγιστες δαπάνες βουλευτών, φέρνει σε δύσκολη θέση τον Κάμερον.

Η πρόταση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας (IPSA) δεν μπορεί καν να καταψηφιστεί από τα μέλη της βουλής, ακόμη κι εάν αυτά το επεδίωκαν.

Ο εκπρόσωπος του Κάμερον είπε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός "δεν θεωρεί ότι θα έπρεπε να αυξηθούν οι μισθοί των βουλευτών, όταν οι μισθοί στον δημόσιο τομέα δικαίως συγκρατούνται".


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι το σχέδιο να αυξηθεί η ετήσια αποζημίωση κάθε μέλους της βουλής στις 74.000 λίρες (περίπου 86.000 ευρώ) από 66.396 λίρες (περίπου 77.000 ευρώ) σήμερα είναι κάτι το "αδιανόητο".

Η πρόταση προβλέψει μια αύξηση που είναι πολύ υψηλότερη από τον πληθωρισμό (2,7%) και καταγράφεται σε μια συγκυρία μαζικών απολύσεων, περικοπών των δαπανών στο δημόσιο και σχεδόν πλήρους παγώματος των μισθών, έπειτα από την ύφεση που έπληξε τη Βρετανία.

"Ο καθένας πρέπει να τυγχάνει μιας όσο το δυνατόν πιο δίκαιης και ίσης μεταχείρισης στον δημόσιο τομέα", δήλωσε ο Κλεγκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αντιδράσεις μπορούν να υποβάλλονται στην IPSA ως την 20ή Οκτωβρίου. Εάν δεν υπάρχουν αλλαγές, οι αυξήσεις θα ισχύσουν από το 2015.

Τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων και μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν αγανάκτηση. "Η ιδέα και μόνο ότι οι βουλευτές (. . .) θα λάβουν αυξήσεις 9% θα προκαλέσει οργή στους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα", ανέφερε ο Ντέιβ Πρέντις, επικεφαλής του Unison, του μεγαλύτερου βρετανικού συνδικάτου, καθώς οι μισθοί στον δημόσιο τομέα είτε έχουν παγώσει ή η αύξησή τους δεν ξεπερνά το 1% αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση των Τόρις και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 2010.

Ο διάλογος για τους μισθούς των βουλευτών στη Βρετανία είναι πάντοτε έντονος από την πρώτη φορά που θεσπίστηκε η ετήσια αποζημίωσή τους, το 1911 – όταν το ύψος της είχε οριστεί στις 400 λίρες. Σκοπός του μέτρου ήταν να αποκτήσουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με την πολιτική και πρόσωπα τα οποία δεν διέθεταν μεγάλη περιουσία.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ