2013-07-13 20:14:18
Φωτογραφία για Τσίπρας: Πώς θα πούμε στον κόσμο ελάτε να οργανωθείτε όταν θα έχουμε 14 συνιστώσες;
Στο θέμα της διάλυσης των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε στη δευτερολογία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επανάλαβε το κάλεσμά του για αυτοδιάλυση όλων των συνιστωσών με το επιχείρημα ότι δεν είναι εφικτή η οργάνωση του κόσμου μέσα σε έναν μηχανισμό 14 συνιστωσών.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον κόσμο να αλλάξει και εμείς να μένουμε ίδιοι. Τι θα πούμε σε αυτό τον κόσμο; Ότι ο νέος φορέας είναι ένα κόμμα με 14 καταστατικά και 14 προγράμματα; Ότι σε καλούμε να εμπιστευθείς ένα κόμμα, του οποίου τα όργανα δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι η κάθε συνιστώσα θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργιά της μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου κόμματος τηρώντας το καταστατικό. Μάλιστα πρόσθεσε πως αν υπάρχουν περιπτώσεις συνιστωσών που δεν τους καλύπτει πλήρως σε όλες τις θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούν να διαφωνούν εντός του κομματικού πλαισίου, όπως θα τους δεσμεύει το καταστατικό.


Παράλληλα, επανέλαβε επιγραμματικά την πρότασή του, «ένα μέλος, μια ψήφος, όχι προνόμια όχι αποκλεισμοί».

Ζήτησε επίσης από τους συνέδρους να εκλέξουν εκπροσώπους από όλες τις συνιστώσες και όλες τις τάσεις στην κεντρική επιτροπή.

Για όσες συνιστώσες δεν αυτοδιαλυθούν άμεσα έκανε λόγο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα λίγων μηνών όπου θα τους δοθεί η άνεση να προχωρήσουν στην αυτοδιάλυση λύνοντας κάποια δικά τους τεχνικά θέματα.

Επίσης επικαλέστηκε τις αποφάσεις του συνεδρίου και είπε ότι είναι μια συλλογική απόφαση το ενιαίο κόμμα και ότι όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν από κοινού.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Μανώλη Γλέζο και απαντώντας στην ερώτηση που έθεσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς (αν δεν αυτοδιαλυθούμε τι θα κάνετε) ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κ. Γλέζος έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που έκανε πάντα στη ζωή του και θεωρούσε το σωστό όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, θα τηρήσει τις συλλογικές αποφάσεις και από τη Δευτέρα το πρωί θα καλέσει τον κ. Γλέζο να πάνε μαζί στους απολυμένους, στο Ραδιομέγαρο, στη Χαλκιδική.

«Δεν εξεπλάγην από τον πυρήνα των απόψεων του Μανώλη, ενδεχομένως με τους υψηλούς του τόνους. Δεν θέλω να παριστάνω τον ανήξερο. Με στενοχώρησε η ομιλία του Μανώλη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στους ανθρώπους που αγαπάς δεν κρατάς κακία μόνο στενοχωριέσαι. Δεν στενοχωρήθηκα για τις απόψεις, αλλά γιατί από αυτό το ιστορικό βήμα επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μιας συνιστώσας και όχι ως εκπρόσωπος μιας ιστορικής γενιάς αγώνων, αντίστασης, θυσιών».

Στη συνέχεια, κάλεσε τον κ. Γλέζο να δώσουν μαζί τη μάχη αφού έχουν ένα κοινό στόχο και ένα σκοπό: να σταματήσουν το Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πώς μετά από δεκαετίες είναι ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα μιας κυβέρνηση της Αριστεράς.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε συμμορία της καταστροφής.

«Την ώρα που η γη χάνεται κάτω από τα πόδια μας, όλη αυτή η συμμορία της καταστροφής είναι στο δικό της κόσμο», ανέφερε, ενώ κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «περνά με την άνεση γκάνκστερ στην εξόντωση κοινωνικών ομάδων γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έναν «ανένδοτο αγώνα μέχρι να ανατραπεί αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση».

«Απέναντι μας είναι ένας αντίπαλος που θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων γιατί θα χάσει τα πάντα, διαπλοκή, προνόμια και πρόσβαση στην εξουσία», είπε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο προσκήνιο όχι ως δύναμη εναλλαγής, αλλά ως δύναμη τεράστιων αλλαγών και ανατροπών.

Τέλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που είχε ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες στο συνέδριο σχετικά με το σε ποιον οφείλεται η μεγάλη εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 27%, ο κ. Τσίπρας είπε πώς, «οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες. Ας πιστεύει ο καθένας ότι σε αυτόν οφείλεται η επιτυχία» και συμπλήρωσε σε πανηγυρικό τόνο πώς «ακόμα έχουμε πολλά τραγούδια να τραγουδήσουμε».

Mετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, τον λόγο πήρε ο κ. Γλέζος ο οποίος είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «ένα μέλος, μία ψήφος» στο ενιαίο κόμμα και πρόσθεσε πως «η διαφορετικότητα των απόψεών μας είναι για μας πηγή δύναμης για τη συνέχεια»

«Όσοι καραδοκούν και νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί, ξεγελιώνται», διεμήνυσε ο Μανώλης Γλέζος και σημείωσε ότι η αγωνία του είναι να μην μετατραπεί κανένα κόμμα της αριστεράς, «σε μονολιθικό κόμμα, όπου σ' ότι λέει ο αρχηγός θα λέει ''ναι''»

Διευκρίνισε ότι η πρότασή του για παραμονή των συνιστωσών είχε χρονικό όριο «έως ότου τα μέλη του ενιαίου φορέα να είναι πραγματικά η θέληση του ενιαίου φορέα».

Υπερψηφίστηκε η ιδρυτική ιδεολογική διακήρυξη

Λίγο μετά τις 16:00, ξεκίνησαν οι ψηφοφορίες για τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από τις τάσεις και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτές τις ψηφοφορίες αναμένεται να καταγραφεί, σε πρώτη φάση, η δυναμική της αριστερής πλατφόρμας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη σε σχέση με τις δυνάμεις του Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίτερα, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου του κόμματος υπερψηφίστηκε η ιδρυτική ιδεολογική διακήρυξη.

«Όχι» στη διαγραφή του χρέους

Το σώμα των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απορρίψει την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για μονομερείς ενέργειες και διαγραφή του χρέους. Ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέγραψε σημαντική παρουσία κατά την ψηφοφορία, μετά την κατάθεση στο συνέδριο της τροπολογίας.

Κατά τη διαδικασία, τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο κ. Στάθης Κουβελάκης, ο οποίος υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ζήτησε να απορριφθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Κουβελάκης υποστηρίζοντας την τροπολογία είπε πως είναι αναγκαίες οι μονομερείς ενέργειες, η στάση πληρωμών και η συνολική διαγραφή του χρέους, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν, όταν θα τις αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος αντίθετα υποστήριξε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν θα λύσει η διαγραφή του χρέους, αλλά η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Επίσης, πρότεινε το χρέος να το πληρώσουν οι πλούσιοι και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μας κάνει αριστερούς το ποσοστό του χρέους που θα διαγραφεί». Τελικά, η τροπολογία δεν πέρασε όμως εντύπωση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων που μειοψήφησαν.

«Όχι» στην έξοδο από το ευρώ

Επιπροσθέτως, απορρίφθηκαν άλλες δύο τροπολογίες και μία προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας. Πρόκειται για την τροπολογία που σχετίζεται με τις εθνικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, την τροπολογία που σχετίζεται με τις συνεργασίες και την προσθήκη που προβλέπει την έξοδο από το ευρώ, στο πλαίσιο των αντιδράσεων στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευοδώσουν.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις εθνικοποιήσεις, η Αριστερή Πλατφόρμα στο κείμενο της τροπολογίας υποστηρίζει την επανακρατικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται και την υπαγωγή του τραπεζικού τομέα σε κρατικό έλεγχο.

Οι σύνεδροι που μίλησαν και διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη τροπολογία είπαν πως το κείμενο ήδη συμπεριλαμβάνεται στο πολιτικό κείμενο της πλειοψηφίας.

Και ειδικότερα, ο σύμβουλος του προέδρου του κόμματος κ. Μηλιός είπε πως το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας στην καλύτερη περίπτωση πλατειάζει και στην χειρότερη κάνει τα πράγματα να φαίνονται αντιστατικά και συγκεχυμένα.

Σε σχέση με την τροπολογία για τις συνεργασίες η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικούς χώρους που εκφράζονται τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ αντίθετα από την πλευρά της πλειοψηφίας ζητήθηκε να μην υποδειχθεί συγκεκριμένα ποια κόμματα πρέπει να απορριφθούν.

Τέλος, αναφορικά με την προσθήκη για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι ομιλητές από την πλευρά της πλατφόρμας υποστήριξαν την άποψή τους λέγοντας πως το ευρώ δεν είναι μόνο νόμισμα, είναι οικονομικές σχέσεις, και πως εντός της ευρωζώνης δεν υπάρχει λύση, όπως έγινε στην Κύπρο. Οι διαφωνούντες υποστήριξαν πως πρέπει να αποσυνδεθεί η απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια με την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Όλες οι παραπάνω τροπολογίες απορρίφθηκαν από το σώμα των συνέδρων, όμως καταγράφηκε η σημαντική παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας μέσω των συμμετεχόντων στο συνέδριο που στήριξαν τις προτάσεις της.

Αύριο, Κυριακή, η δυναμική του κυρίου Αλέξη Τσίπρα και του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη θα φανεί και αριθμητικά, από το πόσα μέλη της κεντρικής επιτροπής θα καταφέρουν να εκλέξουν.

Αύριο η εκλογή για τον πρόεδρο

Σήμερα και αύριο διεξάγονται οι κρίσιμες ψηφοφορίες στο ιδρυτικό του συνέδριο, με τις διαφωνίες για σημαντικά θέματα να εκδηλώνονται πλέον έντονα.

Η ψηφοφορία για το πώς θα εκλέγεται ο πρόεδρος θα γίνει το Σάββατο και εάν εγκριθεί η άποψη της ηγετικής ομάδας να αναδεικνύεται αυτός από το συνέδριο, τότε το σώμα θα κληθεί την Κυριακή να ψηφίσει σχετικά.

Ενδιαφέρον έχουν και οι ψηφοφορίες για τις πολιτικές αποφάσεις. Η αριστερή πτέρυγα επιμένει σε τροπολογίες επί του σχεδίου, που παρουσίασε η ηγεσία και ειδικά σε τρία κεντρικά θέματα: Προτείνει μονομερή διαγραφή χρέους, εάν δεν συναινέσουν οι δανειστές σε μια νέα συμφωνία, με ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της αριστεράς, εντός της ευρωζώνης.

Προτείνει επίσης τη συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης, απορρίπτοντας σκέψεις για ευρύτερες συμμαχίες με δυνάμεις της κεντροαριστεράς ή και του κέντρου. Και τρίτο ζητά όχι μόνο την επαναφορά στο δημόσιο επιχειρήσεων, που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, αλλά και τον δημόσιο έλεγχο σε τομείς, που έχουν απελευθερωθεί.

Ενδιαφέρον έχει όμως και το μέτωπο της σύγκρουσης με τις συνιστώσες, που αρνούνται να αυτοδιαλυθούν. Οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, η τροτσκιστική ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου, το ΔΗΚΚΙ και η ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο της ηγεσίας και είναι τώρα στην ευθύνη της τελευταίας εάν θα θέσει θέμα επιλογής και ψηφοφορίας, ή θα βρεθεί μία ενδιάμεση συμβιβαστική λύση.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ