2013-07-14 08:19:08
Φωτογραφία για Aιτωλ/νία: Ξεσηκωμός για το κέντρο υγείας στην Κατούνα
Το δικαίωμά τους στην Υγεία διεκδίκησαν δυναμικά το πρωί της Πέμπτης, εκατοντάδες κάτοικοι της Κατούνας. Εδώ και χρόνια το Κέντρο Υγείας του χωριού είναι υποστελεχωμένο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τα περιστατικά των κατοίκων της περιοχής. Οι Κατουνιώτες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας για να εκθέσουν το πρόβλημα προς κάθε υπεύθυνο ζητώντας της ουσιαστική αναβάθμιση του Κέντρου. Φόβος των κατοίκων της Κατούνας είναι πως η κατάσταση δεν θα αντιστραφεί αλλά αντιθέτως υπάρχει η πρόθεση να μπει «λουκέτο» στο Κέντρο Υγείας. Κάτι τέτοιο θα άφηνε χωρίς ιατρική κάλυψη ολόκληρη την περιοχή και θα ανάγκαζε τους κατοίκους να τρέχουν στην Αμφιλοχία ή στο Αγρίνιο ακόμα και για να αντιμετωπίσουν το πιο μικρό πρόβλημα υγείας.

Το Κέντρο Υγείας δημιουργήθηκε το 1993 και ως το 1998 λειτουργούσε ως αγροτικό ιατρείο. Εξυπηρετεί περίπου 5.000 κατοίκους κατά τη διάρκεια του χειμώνα και διπλάσιο αριθμό κατά τους καλοκαιρινού μήνες. Με διάφορες υπουργικές αποφάσεις, αναβαθμίστηκε σε Περιφερειακό Ιατρείο με ιατρικό και διοικητικό προσωπικό που φτάνει περίπου τα 30 άτομα. Όλα αυτά όμως ισχύουν κυριολεκτικά «στα χαρτιά», καθώς η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική


Αυτή τη στιγμή το Κέντρο Υγείας «λειτουργεί» με δύο γιατρούς και μία νοσηλεύτρια. Αναπάντητο παραμένει για τους κατοίκους της περιοχής το πώς είναι δυνατόν να καλυφθούν έτσι οι ανάγκες τόσον χιλιάδων κατοίκων. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε, ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται και οι ανάγκες του Κέντρου σε προσωπικό πολλαπλασιάζονται. Οι περισσότερες οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών όμως παραμένουν κενές. Κάποιοι λείπουν με νόμιμες άδειες, κάποιοι έχουν πάρει αποσπάσεις για άλλες μονάδες υγείας του νομού και άλλοι απλά παραιτήθηκαν γιατί δεν μπορούσαν να εργαστούν υπό αυτές τις συνθήκες.

Μόνο για 12 εφημερίες το μήνα επαρκεί το υπάρχων προσωπικό, ενώ αυτές πραγματοποιούνται με μόνο έναν γιατρό παρόντα αντί για δύο, όπως γίνεται σε άλλα Κέντρα. Αυτός ο γιατρός, χωρίς την παρουσία νοσηλεύτριας, καλείται να εξυπηρετήσει μόνος του τις ανάγκες των κατοίκων και πολλές φορές να αντιμετωπίσει ακόμα και δύο περιστατικά ταυτόχρονα. Μεγάλο πρόβλημα προκύπτει όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά εκτός του Κέντρου Υγείας ή να συνοδεύσει σοβαρά περιστατικά με ασθενοφόρο σε κάποιο νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει όλο τον προβλεπόμενο εξοπλισμό, όπως μικροβιολογικό ή ακτινολογικό εργαστήριο και τα αντίστοιχα περιστατικά αντιμετωπίζονται από άλλες μονάδες υγείας της περιοχής. Την ίδια στιγμή, απορίας άξιο είναι το πως θα αξιοποιηθεί το κτίριο το οποίο χτίζεται ακριβώς δίπλα και προορίζεται για επέκταση του Κέντρου Υγείας.

Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό κι εγκαταστάσεις όπως και σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, αποτελούν έναν ανασταλτικό παράγοντα στο να προσελκύσει νέους γιατρούς το Κέντρο Υγείας της Κατούνας. Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με τις μειώσεις των αποδοχών σε γιατρούς και νοσηλευτές, έχουν οδηγήσει πολλούς γιατρούς σε παραίτηση, καθώς όχι μόνο είναι οικονομικά σύμφορο για αυτούς να εργάζονται εκεί αλλά η κατάσταση είναι τέτοια που δεν τους επιτρέπει να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασθενείς τους.

Αυτό που ζήτησαν με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι κάτοικοι της Κατούνας, είναι να μεριμνήσουν άμεσα οι αρμόδιοι ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Κέντρο Υγείας. Είτε με επιστροφή των αποσπασμένων γιατρών και νοσηλευτών είτε με την προκήρυξη νέων θέσεων, το Κέντρο Υγείας πρέπει να λειτουργήσει όπως προβλέπεται, ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία και η ζωή των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής εξαιτίας της έλλειψης γιατρών. Άλλωστε, με τόσο λόγο να γίνεται για επιστροφή στην αγροτιά και την πρωτογενή παραγωγή, πως θα επιστρέψουν στα χωριά οι νέοι όταν εκεί δεν μπορούν ούτε στοιχειωδώς να καλύψουν τις ανάγκες της υγείας τους;

Κώστας Καρακώστας-sinidisi
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ