2013-07-14 08:52:11
Φωτογραφία για Το 2012 το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε 26.645 μηνύσεις κατά των φορολογουμένων
Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών τους Ελληνες φορολογούμενους, επικαλούμενη μάλιστα και επίσημα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο 2012, κατέθεσε 26.645 ποινικές προσφυγές εναντίον φορολογουμένων για φοροδιαφυγή και ληξιπρόθεσμα χρέη. Οπως αναφέρουν αναλογεί μία προσφυγή ανά 424 κατοίκους, ενώ τις ΗΠΑ η ανάλογη αντιστοιχία είναι μία ανά 103.000 κατοίκους και στη Μεγάλη Βρετανία είναι μία ανά 111.510 κατοίκους.

Η ΟΕΣΥΝΕ κάνει λόγο για δικομανία του ελληνικού κράτους, ενώ όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας Θεσμικών Παρεμβάσεων και Προτάσεων της ΟΕΣΥΝΕ, Βαγγέλης Αχιλλόπουλος, η τάση είναι αυξητική.

Κατά τον κ. Αχιλλόπουλο, αν κάποιος επισκεφτεί μια αίθουσα ποινικού δικαστηρίου, διαπιστώνει εύκολα ότι οι κατηγορούμενοι για φορολογικά θέματα «καταδικάζονται με διαδικασίες 2-3 λεπτών έκαστος, χωρίς να εξετάζεται αν υπήρχε δόλος στις πράξεις τους
. Αρκεί για τον δικαστή μια βεβαίωση της εφορίας ότι ο κατηγορούμενος οφείλει το «χ» ποσό για να τον καταδικάσει, χωρίς καν να εξετάσει αν ο κατηγορούμενος έχει εισπράξει ποτέ το ποσό, για το οποίο είχε κληθεί να αποδώσει φόρο».

Αυτό συμβαίνει διότι, στην Ελλάδα, λογίζεται ως έσοδο το δεδουλευμένο και όχι το εισπραχθέν. Με απλά λόγια, αν κάποιος εκδώσει παρασταστικό επί πιστώσει για σημαντικό ποσόν, χωρίς να λάβει ποτέ τα χρήματα, αυτό θεωρείται από το κράτος ως φορολογητέα ύλη (το λεγόμενο λογιστικό σύστημα «accruals based», που βασίζεται στις δεδουλεμένες πράξεις. Σε ΗΠΑ και Βρετανία αντίθετα, πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν -μέχρι ένα ύψος τζίρου- το «cash based» σύστημα, με βάση τις εκκαθαρισμένες πράξεις, ήτοι τα εισπραχθέντα).

Προστασία σε περίπτωση οικονομικής δυσχέρειας

Επιπλέον, η αμερικανική νομοθεσία μεριμνά για το λεγόμενο «Economic Hardship» (οικονομική δυσχέρεια). Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η IRS έχει, π.χ., τη δυνατότητα να κατασχέσει την περιουσία ενός οφειλέτη, αν αυτός μπορεί να αποδείξει πως αυτή η ενέργεια δύναται να προκαλέσει ζημιά στον ίδιο ή στα προστατευόμενα μέλη του, εφαρμόζονται «ανακουφιστικές» ρυθμίσεις, που φθάνουν μέχρι σημείου ολικής διαγραφής των οφειλών.

«Επιπρόσθετα, καμιά ποινική διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει στις ΗΠΑ χωρίς ικανά αποδεικτικά στοιχεία, που να δείχνουν στην εισαγγελία πως ο κατηγορούμενος αποδεδειγμένα προέβη σε δόλιες ενέργειες έναντι της εφορίας», ισχυρίζεται ο κ. Αχιλλόπουλος.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ