2013-07-14 09:24:50
Φωτογραφία για Πολυνομοσχέδιο, λίστα Λαγκάρντ και ΝΕΡΙΤ βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό...!!!
Γράφει η Γωγώ Κυριαζή

Καταιγιστικές αναμένεται να είναι οι πολιτικές εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να βρίσκονται ήδη σε θέσεις «μάχης» για τις κρίσιμες ψηφοφορίες 

 που θα διεξαχθούν στη Βουλή. Πολυνομοσχέδιο, λίστα Λαγκάρντ και Δημόσια Τηλεόραση ανεβάζουν στα ύψη το πολιτικό «θερμόμετρο», ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν την καλύτερη δυνατή στρατηγική ώστε να περιοριστούν οι διαρροές και η δικομματική να βγει «αλώβητη» μετά το τέλος των ψηφοφοριών.

Το κρίσιμο τεστ για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας παραμένει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται σε συζητηθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις την Τρίτη και την Τετάρτη, και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ήδη, αρκετοί βουλευτές της συγκυβέρνησης έχουν εκφράσει ενστάσεις επί συγκεκριμένων άρθρων του πολυνομοσχεδίου με τις περισσότερες να εστιάζονται στην απόφαση της κυβέρνησης για απολύσεις στο Δημόσιο, με πρώτους «στόχους» τους σχολικούς φύλακες και τους υπαλλήλους στη Δημοτική Αστυνομία.


Η ψήφιση επί της αρχής του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή προκάλεσε ανακούφιση στην κυβέρνηση. Ωστόσο, στα επιτελεία των δύο κομμάτων έχει σημάνει κόκκινος «συναγερμός» καθώς το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο δεν έρχεται ως ένα άρθρο προς ψήφιση, αλλά περιλαμβάνει 108 άρθρα, δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το τεταμένο κλίμα πυροδοτείται και από τις δηλώσεις γαλάζιων και πράσινων βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιάννης Κουτσούκος, οι οποίοι σε δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις του για διατάξεις του πολυνομοσχέδιου, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο καταψήφισής τους.

Σε κάθε περίπτωση, στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών βρίσκεται αντιμέτωπη με τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και κανείς δεν είναι πλέον σε θέση να εγγυηθεί πως όλοι θα ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο.

Η ώρα της κρίσης για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου Έπειτα από δεκάδες επεισοδιακές συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής με διαλόγους - «φωτιά» και καταθέσεις που έγιναν αφορμή για ομηρικούς καυγάδες, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται συζητηθεί στη Βουλή το πόρισμα της Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, στο πόρισμα που υπογράφουν οι επτά βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ζητούν παραπομπή του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα τρία αδικήματα, της νοθείας σε βαθμό κακουργήματος, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Tο ΚΚΕ, που κατέθεσε το δικό του πόρισμα, θεωρεί ότι προκύπτουν ενδείξεις και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για τον κ. Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο δικό τους πόρισμα ζητούν να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και για τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργιας σε φοροδιαφυγή. Επίσης καλούν για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωση της για το δικό της πόρισμα το οποίο δεν κατέθεσε στη Βουλή, αλλά «στο λαό», αναφέρει ότι οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου αποτελούν «εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 57 του ποινικού κώδικα».

Τέλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι τρεις βουλευτές που μετείχαν στην Προανακριτική επιτροπή, με πορισματικό κείμενο γνώμης που κατέθεσαν, ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου για τα κακουργήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας περί την υπηρεσία και της πλαστογραφίας, καθώς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Στο ίδιο κείμενο, 230 σελίδων, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητούν να διερευνηθεί αρμοδίως και ανάλογα με την περίπτωση η τέλεση ποινικών αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος και εκ μέρους του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταβατική Δημόσια Τηλεόραση Την ίδια ώρα, στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου αναμένεται να εισαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα και το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, το οποίο την Πέμπτη έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τον εισηγητή του συγκυβερνώντος κόμματος, Γιώργο Ντόλιο να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για τη διάταξη που αφορά την μεταβατική περίοδο, ενώ κατά τάχθηκαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είχαν προηγηθεί οι εκ νέου διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή, τόσο για την νομιμότητα και την διαφάνεια σε ότι αφορά και το μεταβατικό στάδιο αλλά και το νέο φορέα, αλλά και οι έντονες επικρίσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο κ. Καψής, χαρακτήρισε ανυπόστατες τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι με τη στάση της αποδεικνύει ότι αδιαφορεί πλήρως για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Έντονα επικριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ήταν η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για προσπάθεια πριμοδότησης αρπακτικών κατά του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας περιουσίας. Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη έδωσε έμφαση στις απολύσεις τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «χάθηκαν από το κάδρο οι άνθρωποι».

Αιχμές μεταξύ άλλων, για τη στάση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την στρατηγική της για την ψηφιακή τηλεόραση, άφησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε από την πλευρά του ότι στις μεταβατικές διατάξεις δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, αλλά ουσίας.

Τέλος, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για «παραβίαση του Συντάγματος και της δημοκρατικής νομιμότητας από την απόπειρα κατάργησης της ΕΡΤ ΑΕ» κάτι, που όπως επισημαίνεται, «η Βουλή πρέπει άμεσα να εξετάσει πώς, κατ' ευθεία παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου, δρομολογήθηκε ο ξαφνικός θάνατος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».

Διαβάστε: http://newpost.gr/post/252872/polynomosxedio-lista-lagkarnt-kai-nerit-bazoyn-fwtia-sto-politiko-skhniko#ixzz2YzxZZftH
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ