2013-07-17 13:05:05
Φωτογραφία για Βραβεύτηκαν για τις ιδέες τους στην Ελλάδα της κρίσης
της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Τρεις σπουδαστές του Πανεπιστήμιου Κρήτης, που βραβεύτηκαν για τις επιχειρηματικές τους ιδέες, έχουν όνειρα και αντιμετωπίζουν τη ζωή με αισιοδοξία.

"Αυτή η ξενάγηση στο μουσείο από τον «προσωπικό σας ξεναγό» ήταν πραγματικά φανταστική, όχι όπως παλαιότερα που με απορία στεκόσασταν μπροστά στο αγγείο και δε γνωρίζατε τίποτα για την πλούσια ιστορία του.

Ενώ και η σαλάτα από την κάθετη αστική φάρμα, που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της παλιάς γειτονιάς, παρά τις αμφιβολίες σας ήταν νόστιμη, αφήστε που η παραγγελία ήρθε σε χρόνο εξπρές στο τραπέζι.

Ευτυχώς αυτό το πρόγραμμα «ζωντανής παραγγελίας» σας έχει λύσει τα χέρια!"

Δεν πρόκειται για μια ιστορία βγαλμένη από το μακρινό μέλλον αλλά για τις επιχειρηματικές ιδέες τριών σπουδαστών του Πανεπιστημίου Κρήτης που διακρίθηκαν στο φετινό διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.Πανεπιστήμιο Κρήτης διαγωνισμός καινοτομίας Παναγιώτης Λιονάκης Ευα Κεγαγιά Φραγκίσκος Δανελάκης Επιμελητήριο


Πρόκειται για τρία νέα παιδιά με όνειρα που δε φοβούνται το μέλλον:

Τον Παναγιώτη Λιονάκη από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών που έλαβε το πρώτο βραβείο για τον αυτόματο προσωπικό πλοηγό επικεντρωμένο στο χρήστη, για εσωτερικούς χώρους, κάνοντας χρήση των κοινωνικών δικτύων (A social media user centric personal guide based on fingerprint positioning)

Την Παρασκευή Κεχαγιά από το Τμήμα Κοινωνιολογίας που απέσπασε το δεύτερο βραβείο για τις αστικές καλλιέργειες (Urban Farming)

Και το Φραγκίσκο Δανελάκη από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών που πήρε το τρίτο βραβείο για τη Ζωντανή παραγγελία – Άγγιξε – Απόλαυσε (Livedrink - touch, enjoy) .

Το MadeinCreta μίλησε με τους τρεις νέους που δεν έχουν παραιτηθεί στην Ελλάδα της κρίσης, που έχουν φιλοδοξίες και πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και εδώ, αφού στο μανίκι τους κρατούν τον άσσο της καινοτομίας !

Μόνο το κορίτσι της παρέας θέλει μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του να φύγει αμέσως. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, μόνο για το ότι η επιστήμη της Kοινωνιολογίας, σε αυτή τη χώρα είναι «δεύτερη» όπως λέει με πίκρα.

«Ξενάγηση στα μέτρα σας»

Πανεπιστήμιο Κρήτης διαγωνισμός καινοτομίας Παναγιώτης Λιονάκης Ευα Κεγαγιά Φραγκίσκος Δανελάκης Επιμελητήριο Ο Παναγιώτης Λιονάκης θα μπορούσε να συνεργαστεί με το υπουργείο Πολιτισμού για να «πουλήσει» την ιδέα του, και να κάνει πιο εύκολη και πιο εποικοδομητική μια επίσκεψη σε ένα μουσείο ή σε έναν αρχαιολογικό χώρο.

Η κεντρική ιδέα της πρότασής του στηρίζεται στην περισσότερη γνώση χωρίς κόπο για το χρήστη.

Με ένα σύστημα που θα έχει εγκατασταθεί στους αρχαιολογικούς χώρους, ο επισκέπτης μέσω του κινητού του θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για το έκθεμα που έχει μπροστά στα μάτια του!

Επίσης βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν στο προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα, το κινητό θα προτείνει και εκθέματα που πιθανώς τον ενδιαφέρουν είπε ο Παναγιώτης Λιονάκης στο MadeinCreta:

«Η ιδέα του "A social media user centric personal guide based on fingerprint positioning", εφαρμόστηκε από την ανάγκη για τη δημιουργία ενός αυτόματου-προσωπικού guide, όπως για παράδειγμα tour guide, exhibition/gallery guide ο οποίος, συγκριτικά με τα παραδοσιακά positioning-aware guidance concepts, είναι ικανός να δημιουργήσει ένα profile για τον κάθε επισκέπτη Πανεπιστήμιο Κρήτης διαγωνισμός καινοτομίας Παναγιώτης Λιονάκης Ευα Κεγαγιά Φραγκίσκος Δανελάκης Επιμελητήριο προτείνοντας αντικείμενα που ενδεχομένως να τον ενδιαφέρουν, βασιζόμενο είτε στις δικές του προτιμήσεις, είτε στις προτιμήσεις των κοινωνικών δικτύων όπως το facebook friends/twitter followers, που έχουν επισκεφτεί τον εν λόγω χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα προτείνει παρεμφερή εκθέματα, βασιζόμενο στις προτιμήσεις του χρήστη, με τη δημιουργία ενός μονοπατιού του κάθε επισκέπτη που αντιστοιχεί στα επισκεφθέντα εκθέματα, ενώ παράλληλα το ”μονοπάτι” του, υπάρχει διαθέσιμο σε κάποιο site, δίνοντας έτσι την δυνατότητα μελλοντικής ανάκτησης των πληροφοριών. Έτσι η ξενάγηση προσαρμόζεται πλήρως στις ανάγκες του χρήστη».

Ο Παναγιώτης Λιονάκης είναι από τους σπουδαστές που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τον τόπο τους όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα, προσθέτει στο MadeinCreta. Ωστόσο, αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε αναγκαστικά θα «πετάξει» για έξω.

«Είναι σημαντικό να θες να σηκωθείς από το κρεβάτι για να μάθεις»

Πανεπιστήμιο Κρήτης διαγωνισμός καινοτομίας Παναγιώτης Λιονάκης Ευα Κεγαγιά Φραγκίσκος Δανελάκης Επιμελητήριο Εμπνευσμένη από τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας και επιλέγοντας μεταξύ του άσπρου και του μαύρου ... το γκρι, έφτιαξε την πρόταση για τη δημιουργία της κάθετης αστικής φάρμας.

Η έννοια της καλλιέργειας σε εσωτερικό χώρο δεν είναι νέα. Αυτό που είναι νέο είναι η επείγουσα ανάγκη να γιγαντωθεί η χρήση της, ώστε να τραφούν τα εκατομμύρια μη προνομιούχων και άλλα 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Μια εξ ολοκλήρου νέα προσέγγιση στην καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο πρέπει να εφαρμοσθεί, υιοθετώντας τις διαθέσιμες τεχνολογίες.

Το δίλλημα που έθεσε στον εαυτό της η 18χρονη Παρασκευή Κεγαγιά από τη Θεσσαλονίκη ήταν ένα: Επιστροφή στη φύση ή επιστροφή στην καινοτομία;

Αποφάσισε να βγει από το δίλημμα επιλέγοντας και τα δύο! Δηλαδή τη γεωργική καινοτομία.

«Παρατηρώντας λοιπόν τη σύγχρονη μετά-βιομηχανική κοινωνία αποφάνθηκα πως ριζοσπαστικό θα ήταν να μετατραπεί σταδιακά το ετερότροφο οικοσύστημα των πόλεων σε αυτότροφο. Ένα τέτοιο σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων εντός εσωτερικών χώρων, με τη βοήθεια θρεπτικών ουσιών και λαμπών LED, οι οποίες βοηθούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Μια τέτοια καινοτομία μπορεί να προσφέρει στον καλλιεργητή πιο φθηνή και καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου παραγωγή. Στον καταναλωτή από την άλλη, δίνει τη δυνατότητα αγοράς πιο φθηνών και υγιεινών προϊόντων, καθώς ο πολλαπλασιασμός της τιμής των αγαθών εξαιτίας της διαμεσολάβησης του μεσάζοντα παύει να υφίσταται.

Μια τέτοιου είδους καινοτομία αναφέρεται σαφώς και πρωτίστως σε επιχειρηματίες που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον τομέα της αστικής καλλιέργειας με απώτερο στόχο το κέρδος, όμως δεν αφορά μόνο αυτούς. Οι αστικές καλλιέργειες αφορούν ακόμα ομάδες ανθρώπων ή σωματεία που στόχο έχουν την εκπλήρωση των καθημερινών αναγκών τους».

Η Παρασκευή ή αλλιώς Εύα είναι από τους τύπους που πεισμώνουν όταν κάτι δεν πάει καλά ή όταν κάτι τους θυμώνει.Πανεπιστήμιο Κρήτης διαγωνισμός καινοτομίας Παναγιώτης Λιονάκης Ευα Κεγαγιά Φραγκίσκος Δανελάκης Επιμελητήριο

Η ευαίσθητη παιδική ακόμα, ψυχή της, δεν το βάζει κάτω!

"Απογοητεύομαι όχι από τους μεγάλους αλλά από τους συνομήλικούς μου που έχουν παραιτηθεί και φέρονται σαν να έχουν αποπροσανατολιστεί και ενδιαφέρονται να μείνουν εκεί. Στο να μην έχουν κατεύθυνση πορείας. Φίλοι μου από τη Θεσσαλονίκη πέρασαν στα Ιωάννινα και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε να σπουδάσουν. Και εδώ βλέπω παιδιά που κάθονται για καφέ ενώ οι γονείς τους κάνουν τα πάντα για να τους σπουδάσουν", είπε στο MadeinCreta.

Το δικό της όνειρο; Η φυγή! Όχι από φόβο αλλά για την εξέλιξη της. Η επιστήμη της στην Ελλάδα θεωρείται "δεύτερη" και στην έρευνα επί εαυτών των θεμάτων δε δίνει κανείς ιδιαίτερη σημασία και το κυριότερο ευκαιρίες.

«Παρόλα αυτά – λέει - το τμήμα της Κοινωνιολογίας ήταν η πρώτη μου επιλογή, δεν ξέρω αν ήταν το όνειρο μου ήταν πάντως επιλογή μου και τη στηρίζω και αισθάνομαι τυχερή που μπορώ να κάνω κάτι που επιθυμώ και με εκφράζει. Μπορεί σε λίγα χρόνια από τώρα να μετανιώνω που σπούδασα Κοινωνιολογία, καθώς θα είμαι άνεργη, αλλά τώρα νιώθω ευτυχισμένη με την επιλογή μου. Είναι σημαντικό να σε ικανοποιεί η καθημερινότητα σου. Είναι σημαντικό να θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι και να μάθεις, κάτι τέτοιο ανυψώνεται σταδιακά σε αξία.

Όνειρο μου αποτελεί … η φυγή. Θα ήθελα πολύ να συνεχίσω τις σπουδές μου σε μια άλλη χώρα. Τρία θέλω να είναι τα στοιχεία που πλαισιώνουν τη ζωή μου, σύμφωνα και με το Reich, ο Έρωτας, η Εργασία και η Γνώση και θα παλέψω για τη διάσωση τους».

«Ζωντανή παραγγελία»

Πανεπιστήμιο Κρήτης διαγωνισμός καινοτομίας Παναγιώτης Λιονάκης Ευα Κεγαγιά Φραγκίσκος Δανελάκης Επιμελητήριο H ιδέα του Livedrink του Φραγκίσκου Δανελάκη από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών αφορά εφαρμογή για smartphones και tablets η οποία θα χρησιμοποιείται σε καφετέριες, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στόχο έχει την ταχύτερη παραγγελία και την γρηγορότερη πληρωμή χωρίς χρήση μετρητών.

«Ο πελάτης πηγαίνοντας σε κάποιο από τα προαναφερθέντα καταστήματα, με τη χρήση της συσκευής του θα μπορεί μέσα από την εφαρμογή, να βλέπει τον κατάλογο του μαγαζιού (όλα τα δεδομένα θα «καλούνται» από το τερματικό μέσω ασύρματου δικτύου WiFi – όπου θα ρυθμίζεται ο κατάλογος από τον υπεύθυνο) με τα προϊόντα του και να επιλέγει τι θέλει (και ο ίδιος και η παρέα του).

Επίσης η πληρωμή θα γίνεται μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας ήPayPal (με αποθηκευμένα τα στοιχεία) και θα στέλνεται η παραγγελία στο τερματικό του καταστήματος μέσω ασύρματης δικτύωσης (Wi-Fi).

Ο πελάτης, με τη χρήση της εφαρμογής παραγγέλνει γρηγορότερα χωρίς αναμονή και χωρίς πίεση. Έχει όλα τα προϊόντα στην οθόνη του χωρίς να πρέπει να κοιτάξει 2-3 διαφορετικούς καταλόγους και επιπλέον απαλλάσσεται από μετρητά και το άγχος του τύπου «πήρα το πορτοφόλι μου;»

Όσον αφορά στα όνειρά του σαφώς και δε θέλει να μπει στο δημόσιο παρά το γεγονός ότι όλοι του έλεγαν εκεί να στηρίξει το μέλλον του. Ο Φραγκίσκος όπως και ο Παναγιώτης είναι από τους νέους που δε θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση στην πατρίδα τους.

«Δεν θέλω για κανένα λόγο να μπω στον δημόσιο τομέα αν και με παρότρυναν όλοι ειδικά όταν ήμουν μικρότερος.Πανεπιστήμιο Κρήτης διαγωνισμός καινοτομίας Παναγιώτης Λιονάκης Ευα Κεγαγιά Φραγκίσκος Δανελάκης Επιμελητήριο Θέλω να εργαστώ στον ιδιωτικό τομέα πάνω στο αντικείμενό μου (οικονομικά) σε κάποια μεγάλη επιχείρηση (τεχνολογίας ή ναυτιλιακή).

Το να φύγω από την Ελλάδα θέλω να το σκέφτομαι σαν τελευταία επιλογή αν δεν έχω κάτι να κάνω εδώ ή αν μου δοθεί κάποια καλή ευκαιρία για καριέρα στο εξωτερικό.

Δεν μου αρέσει να λέω αυτό που κάποια άτομα λένε ότι τι να κάνουν εδώ και δεν υπάρχει μέλλον χωρίς καν να έχουν προσπαθήσει να βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενό τους».

Οι τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης βραβεύτηκαν από τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ο Διαγωνισμός υποστηρίχθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση (2007-2013)» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ).

Τα χρηματικά έπαθλα που δόθηκαν στους τρεις διακριθέντες φοιτητές αποτελούν ευγενική χορηγία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το οποίο στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες σύνδεσης της πανεπιστημιακής γνώσης με την τοπική επιχειρηματικότητα.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ