2013-07-18 07:52:15
Φωτογραφία για Πεζοναύτες συνέλαβαν τον αρχηγό των Ζέτας στο Μεξικό
Τη σύλληψη του Μιγκέλ Ανχέλ Τρεβίνο, αρχηγού των Ζέτας, του πιο ισχυρού καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής, επιβεβαίωσε την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση του Μεξικού. Η σύλληψή του αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του Μεξικανού προέδρου Ενρίκε Πένα Νιέτο στη μάχη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα.

Οι πεζοναύτες συνέλαβαν τον Τρεβίνο, που δρούσε υπό το ψευδώνυμο Z-40, αφού παρακολούθησαν το όχημά του για μερικά χιλιόμετρα από το σπίτι του στο Νουέβο Λαρέντο, κοντά στα αμερικανικά σύνορα.

«Τρία άτομα συνελήφθησαν από στρατιώτες που υποστήριξαν την επιχείρηση του ναυτικού. Δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός» δήλωσε ο Εντουάρντο Σάντσεζ, εκπρόσωπος της μεξικανικής κυβέρνησης. Η επιχείρηση έφερε αποτέλεσμα ύστερα από αρκετούς μήνες συνεχούς παρακολούθησης του Τρεβίνο. Σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, κατασχέθηκαν δύο εκατομμύρια δολάρια και μία θήκη με όπλα.

Ο Τρεβίνο καταζητούνταν από τις Αρχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Μεξικό με πολλαπλές κατηγορίες να εκκρεμούν εις βάρος του για εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος αλλά και μαζικές δολοφονίες παγκοσμίως. Θεωρείται υπεύθυνος για τον βασανισμό και την εκτέλεση τουλάχιστον 270 μεταναστών στην πόλη Σαν Φερνάντο. Επίσης, οι Αρχές πιστεύουν ότι καθοδήγησε αρκετές δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Τέξας. Ο Τρεβίνο ανέλαβε την ηγεσία των Ζέτας μετά τον θάνατο του μακροχρόνιου αρχηγού τους, Χεριμπέρτο Λαζκάνο, τον περασμένο Οκτώβρη, ο οποίος σκοτώθηκε σε ανάλογη επιχείρηση των πεζοναυτών για τη σύλληψή του. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέλη των Ζέτας, ο Τρεβίνο δεν διαθέτει στρατιωτικό παρελθόν, αλλά κατάφερε να ανελιχθεί στο εσωτερικό της οργάνωσης ως γνώστης των οικονομικών και των μεταφορών, διευκολύνοντας τη διακίνηση κοκαΐνης και κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Επίσης, η ροπή του προς την ακραία βία φέρεται να λειτούργησε θετικά για την κατάληψη της αρχηγίας των Ζέτας.

Το αδίστακτο καρτέλ ναρκωτικών έχει κατηγορηθεί για πολλές βιαιότητες που έχουν λάβει χώρα στο Μεξικό, δημιουργώντας μία κρίση ασφάλειας στη χώρα που πλήττει τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Ως συνέπεια των μαζικών δολοφονιών και των συμπλοκών ανάμεσα σε μέλη των συμμοριών ναρκωτικών, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 700.000 άτομα από το 2007, ο πρόεδρος Πένα Νιέτο είχε δηλώσει ότι η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και η αποκατάσταση της σταθερότητας θα αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Ο αριθμός των φόνων έχει μειωθεί σε κάποιο βαθμό, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, αλλά η εγκληματικότητα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι την ηγεσία των Ζέτας θα διεκδικήσει ο αδερφός του Τρεβίνο, Ομάρ, που αποτελούσε στενό συνεργάτη του, ενώ οι Αρχές του Μεξικού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η σύλληψη μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φράξιες στο εσωτερικό των Ζέτας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_17/07/2013_526978 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην Μπαρτσελόνα ο Ντόρσεϊ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην Μπαρτσελόνα ο Ντόρσεϊ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ