2013-07-19 12:04:12
Φωτογραφία για Σόιμπλε:«Η Ελλάδα θα μας παραδώσει μέρος της κυριαρχίας της»
Παρότι έχει επανειλημμένως βάλει φρένο στα περί ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει κουνήσει ουκ ολίγες φορές το δάχτυλο στην Ελλάδα ζητώντας η χώρα να παραμείνει στο δρόμο της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της εκάστοτε δόσης.

Κυνικός, γνωστός για τις προκλητικές του δηλώσεις, αλλά και αμετακίνητος στις πολιτικές του θέσεις, έχει ξεκαθαρίσει την αρνητική του στάση σε παραχωρήσεις ως προς το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

17 Δεκεμβρίου 2009: «Η Ελλάδα μάς προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Έγιναν ασυγχώρητα λάθη από την ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν και είναι πάντοτε ο λαός που πληρώνει το τίμημα», είχε τονίσει ο κ. Σόιμπλε, σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

30 Δεκεμβρίου 2009: «Κατάχρηση αλληλεγγύης αν στηρίζαμε την Ελλάδα οικονομικά», εκφράζοντας την αντίθεσή του να προσφέρουν οι χώρες της Ε.Ε. οικονομική στήριξη στη χώρα μας.


18 Ιανουαρίου 2010: «Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί». Όπως είχε αναφέρει ο κ. Σόιμπλε, η Ελλάδα «έχει το δικαίωμα να λάβει υποστήριξη αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να μη λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

16 Νοεμβρίου 2010: «Η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος», είχε απαντήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η επιμονή της Γερμανίας να ενταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας στον μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρέους σπρώχνει τις οικονομίες κρατών όπως της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας στην χρεοκοπία.

15 Ιουλίου 2011: «Η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο το ευρώ». Την άποψη αυτή είχε εκφράσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει και να χρηματοδοτήσει τα χρέη της».

27 Ιουλίου 2011: «Η ρίζα του προβλήματος παραμένει η Ελλάδα», φέρεται να ανέφερε σε επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, που είχε επικαλεστεί το πρακτορείο Reuters.

31 Οκτωβρίου 2011: «Η Ελλάδα θα παραδώσει προσωρινά μέρος της κυριαρχίας της», είχε δηλώσει στο Spiegel, εκτιμώντας ότι η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

29 Ιανουαρίου 2012: Σε μια ασυνήθιστα ωμή προειδοποίηση προς την Ελλάδα προχώρησε τότε ο κ. Σόιμπλε, καλώντας την Αθήνα να επιλέξει μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία. «Η ευρωζώνη μπορεί να αρνηθεί την χρηματοδότηση ωθώντας την σε χρεοκοπία αν η χώρα δεν πείσει πως προχωρά σε εξυγίανση των οικονομικών της», είχε δηλώσει στην Wall Street Journal.

5 Απριλίου 2012: «Είναι φυσιολογικό η Ελλάδα να ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους». «Χώρες οι οποίες έχουν ζήσει για χρόνια πέραν των δυνατοτήτων τους και πρέπει να εφαρμόσουν τώρα μέτρα λιτότητας τείνουν να κατηγορούν για αυτό άλλους και όχι τους εαυτούς τους», είχε υποστηρίξει στο αμερικανικό CBS.

9 Μαΐου 2012: «Η Ε.Ε. δεν έχει την εξουσία να κρατήσει με το ζόρι την Ελλάδα στο ευρώ. Εάν οι Έλληνες θέλουν το ευρώ, τότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε συμφωνήσει», είπε απορρίπτοντας το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης.

11 Μαΐου 2012: «Η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, επισημαίνοντας ότι η ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική.

9 Ιουνίου 2012: «Δεν επιτρέπεται να λέγονται ψέματα στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος», είχε πει πριν τις εκλογές τις 17ης Ιουνίου. «Η Ελλάδα ζούσε επί δεκαετίες πάνω από τις δυνατότητές της και δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

19 Αυγούστου 2012: «Δεν συντρέχει λόγος σε πηγάδι, που δεν έχει πάτο, να ρίχνουμε χρήματα», είχε αναφέρει, σχετικά με πληροφορίες, περί νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

12 Οκτωβρίου 2012: «15.000 Έλληνες διαδηλωτές, δεν αποτελούν πλειοψηφία», είπε αναφερόμενος στην επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, που σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις.

14 Ιανουαρίου 2013: «Δεν υπάρχει εναλλακτική από την λιτότητα», είπε ο Σόιμπλε στον Αλέξη Τσίπρα βάζοντας φρένο στην επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

11 Απριλίου 2013: «Καμία ελπίδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις», διεμήνυσε για το ζήτημα των αποζημιώσεων για την περίοδο της Κατοχής.

2 Μαΐου 2013: «Συζητήσαμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ όταν η Ελλάδα ήθελε δημοψήφισμα». Βόμβα μεγατόνων έριξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτοντας ότι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την πρόθεσή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν συζητήσει τις συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ.

8 Ιουλίου 2013: «Ο δρόμος για την Ελλάδα θα παραμείνει δύσκολος», σημείωσε κατά το Eurogroup, προειδοποιώντας κατά «των όποιων ψευδαισθήσεων».

Ωστόσο, φαίνεται πως ο μαζικός αντιγερμανισμός που παρατηρείται κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου ίσως να είναι η κύρια αιτία της αλλαγής στάσης του Βερολίνου και τη μετάλλαξη του κ. Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει με ενέσεις αισιοδοξίας τόσο τις προσπάθειες της Ελλάδας, όσο και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σε συγκέντρωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο στις αρχές Ιουνίου, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και έχει γίνει πιο ανταγωνιστική μέσα από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλει. «Λειτουργεί καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας, τέλος, στην Bild-Zeitung στις 3 Ιουλίου, ο «σκληρός» του Eurogroup δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να πετύχει το πρόγραμμα της Ελλάδας.

hellaspress-angel.blogspot.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ