2013-07-20 07:11:03
Φωτογραφία για Πώς να διαλέξεις το παιδικό αντηλιακό!
Όλοι πια ξέρουμε και έχουμε πειστεί ότι η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για τα παιδιά όλων των ηλικιών.

Κάθε χρόνο καινούργια αντηλιακά κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά και οι μανούλες δίκαια ρωτάνε: ποιο είναι το κατάλληλο αντηλιακό για το παιδί μου; Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπυρος Μαζάνης σού λύνει την απορία!

Τα αντηλιακά χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες: αυτά που έχουν φυσικά φίλτρα και αυτά που έχουν χημικά φίλτρα. Επειδή το παιδικό δέρμα παρουσιάζει ιδιατερότητες λόγω ανωριμότητας των κυττάρων του, είναι πολύ σημαντικό η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα καλό αντηλιακό;

1.Να είναι αποτελεσματικό. Αυτό εξαρτάται από τον δείκτη προστασίας ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον πάνω από 25 και κοντά στο 50.

2.Να είναι ασφαλές, δηλαδή να μην προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα και στα μάτια και να μην προκαλεί τοξικότητα και αλλεργίες.


3.Εύκολο στη χρήση του, δηλαδή να μην είναι πολύ λιπαρό ώστε να ασπρίζει το δέρμα και να είναι αντιαισθητικό.

4.Να είναι φωτοσταθερό, δηλαδή να είναι αδιάβροχο στο νερό και να μην διαλύεται εύκολα στο περιβάλλον.

Τα αντηλιακά φίλτρα

Τα αντηλιακά φίλτρα διακρίνονται από τα εξής χαρακτηριστικά: τα φυσικά αντανακλούν την ηλικακή ακτινοβολία που πέφτει στο δέρμα όπως θα έκανε ένας καθρέφτης. Τα χημικά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία σαν σφουγγάρι και την μετατρέπουν σε αθώα ενέργεια.

-Ποια είναι πιο αποτελεσματικά; Τα φυσικά φίλτρα προσφέρουν μέτρια προστασία συγκριτικά με τα καλύτερα χημικά και η αποτελεσματικότητα των χημικών φίλτρων εξαρτάται από τη συγκέντρωση της ουσίας που περιέχουν ενώ τα φυσικά φίλτρα από το μέγεθος των νανοσωματιδίων που περιέχουν.

-Ποια είναι πιο ασφαλή; Τα φυσικά φίλτρα παρουσιάζουν μικρή πιθανότητα φωτοαλλεργικών αντιδράσεων, δεν είναι ερεθιστικά για τα μάτια και προκαλούν λίγες ερεθιστικές αντιδράσεις. Τα χημικά φίλτρα διαπερνούν την επιδερμίδα και μπαίνουν στην κυκλοφορία. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε αλλεργικές αντιδράσεις όπως κάψιμο και ερεθισμό των ματιών.

-Ποια είναι η σταθερότητά τους; Τόσο τα φυσικά όσο και τα χημικά φίλτρα χαρακτηρίζονται από καλή φωτοσταθερότητα. Τα φυσικά φίλτρα λόγω της λιπαρότητάς τους είναι πιο ανθεκτικά και αδιάβροχα στο νερό.

Συμπέρασμα

Τα φυσικά φίλτρα είναι πιο ασφαλή, έχουν μικρότερη πιθανότητα απορρόφησης από τον οργανισμό, είναι λιγότερο ερεθιστικά για το δέρμα και τα μάτια, έχουν μικρότερο ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων, είναι φωτοσταθερά και αδιάβροχα και είναι πιο εύκολα στη χρήση τους για τα παιδιά. Παρόλα αυτά το αντηλιακό από μόνο του δεν προστατεύει 100% το παιδί από την ηλιακή ακτινοβολία. Απαιτείται οπωσδήποτε κατάλληλος ρουχισμός (καπέλα κ.λπ.), ομπρέλα, γυαλιά ηλίου και έκθεση στον ήλιο πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα.
tlife
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σπουδαίο φιλικό με Ρόμα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σπουδαίο φιλικό με Ρόμα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ