2013-07-20 15:35:05
Φωτογραφία για Πρώτο βραβείο για το Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου στο παγκόσμιο Συνέδριο γενικής και οικογενειακής Ιατρικής στην Πράγα
Το πρώτο βραβείο, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής, απέσπασε η έρευνα του τμήματος Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Σιμόπουλου του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, με τον τίτλο... «Incidence of workplace violence andperception of safety in a greek universityhospital»- «Το πρόβλημα της βίας στον εργασιακό χώρο απέναντι στους επαγγελματίες υγείας στην ένα ελληνικό νοσοκομείο».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Τσεχίας Πράγα και το Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου, που εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του κ. Γιάννη Λέντζα, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

«Οι πρωταγωνιστές»

Η εργασία υλοποιήθηκε από τους γιατρούς: Γ. Μαντζουράνη, Δ. Λιάνα, Α. Σερέτη, Ε. Δημητρόπουλο, Γ. Τζαβάρα και Γ. Λέντζα και ανέδειξε με εμφατικό τρόπο το πολύ σημαντικό πρόβλημα της βίας στον εργασιακό χώρο απέναντι στους επαγγελματίες υγείας που ταλανίζει τις υπερφορτωμένες, λόγω κρίσης, υγειονομικές μονάδες της χώρας.


Χθες, ο κ. Λέντζας παρουσίασε το βραβείο στην διοικήτρια του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κα Μαρία Παπαθεοχάρη, η οποία πέρα από τα συγχαρητήρια, επεσήμανε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου στηρίζει και θα εξακολουθήσει να στηρίζει το Κέντρο Υγείας Σιμόπουλο, το οποίο όπως είπε παράγει σημαντικό έργο. Άλλωστε, η συνεργασία μεταξύ Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας είναι άψογη, και οι γιατροί του Κέντρου πολλές φορές στηρίζουν το Νοσοκομείο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προαγωγή του επιστημονικού έργου και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Γι’ αυτό και θα συνεχιστεί η προσπάθεια που γίνεται και από τις δύο πλευρές και όπως είπε ο κ. Λέντζας, το συγκεκριμένο βραβείο είναι μόνο η αρχή Τα στοιχεία της έρευνας

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 12 μήνες και συμμετείχαν 355 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί κλπ.) των υγειονομικών μονάδων των Νομών Ηλείας και Αχαΐας.

Η πλειοψηφία (79,4%) απάντησε ότι έχει υποστεί βία και το 81,7% ότι γνωρίζει συνάδελφο που έχει υποστεί βία. Σε όλα σχεδόν τα περιστατικά, η βία ήταν λεκτική, αλλά υπήρχε και ένα σημαντικό ποσοστό (22%), που ανέφερε πώς είναι θύμα σωματικής βίας. Περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους, κυρίως γυναίκες, ανέφεραν και βία με χαρακτηριστικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σε αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση βίας ήταν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όπου καταγράφηκε η πλειονότητα των περιστατικών. Τα θύματα αναφέρουν ότι έχουν υποστεί βία κυρίως από συνοδούς ασθενών (80%), από τους ίδιους τους ασθενείς (52%) αλλά ακόμη και από συναδέλφους (31%).

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι μόνο ένας στους τρεις επαγγελματίες υγείας αναφέρει ότι αισθάνεται ασφαλής στον εργασιακό του χώρο και ότι 3 στους 4 εργαζόμενους αναφέρουν πως η ασφάλεια στον χώρο εργασίας τους δεν είναι επαρκής.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επιπτώσεις της βίας στους εργαζόμενους, αφού στο 77% των θυμάτων είχε συναισθηματική επίπτωση επάνω τους: κυρίως απογοήτευση, στρες, θυμό, απώλεια της ικανοποίησης από την εργασία ακόμα και επιθυμία για αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος.

Αδυναμία διαχείρισης

Πέραν των παραπάνω, η έρευνα ανέδειξε και τις αδυναμίες διαχείρισης του περιστατικού από όλες τις πλευρές. Κάποιοι εργαζόμενοι (το 46%) ανταπάντησαν, το 43% κάλεσε την ασφάλεια και το 23% αγνόησε το περιστατικό. Το 54% των θυμάτων ανέφερε το περιστατικό στις αρχές του Νοσοκομείου και δυστυχώς στο 90% δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από αυτές.

Σε ότι αφορά στο τι προκαλεί τα περιστατικά βίας, οι εργαζόμενοι του υγειονομικού χώρου σε ποσοστό 83% εντόπισαν τα αίτια στον μεγάλο χρόνο αναμονής, το 69% στο αυξημένο στρες των συνοδών και των ασθενών και το 62% στην έλλειψη προσωπικού.

Ως πιθανά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, το 72% τάχθηκε υπέρ του ελέγχου στην είσοδο και παραμονή στους υγειονομικούς χώρους, μόνο των απαραίτητων ατόμων, το 63% προτείνει ενίσχυση του προσωπικού ασφαλείας και το 61% προτείνει την παροχή καλύτερων και πιο γρήγορων υπηρεσιών.

Η ερευνητική ομάδα των Γενικών Ιατρών του Κέντρου Υγείας Σιμόπουλου, συμπεραίνει ότι από αυτό το φαινόμενο απειλείται όχι μόνο η ποιότητα ζωής και η ποιότητα της εργασίας όλου του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και η ποιότητα περίθαλψης των πολιτών, γι’ αυτό και επισημαίνει ότι πρέπει να σχεδιαστεί ένας μηχανισμός δράσης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

Ο διευθυντής του Κ.Υ. Σιμόπουλου κ. Γιάννης Λέντζας τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε μία περίοδο συλλογικής και προσωπικής οικονομικής στενότητας, με αυξημένο φορτίο ασθενών στα νοσοκομεία λόγω της κρίσης και σε μία περίοδο που η χώρα “αιμορραγεί”, οι επαγγελματίες υγείας έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα στο χώρο εργασίας τους: την βία, ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά».

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ