2013-07-22 21:28:04
Φωτογραφία για Γεωθερμικά βήματα στον δήμο Νέστου! Άνοιξε ο δρόμος
Το πράσινο φως στην υλοποίηση ενός ελπιδοφόρου έργου στην περιοχή του δήμου Νέστου, στην Καβάλα, έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία ενέκρινε την πρόταση του δήμου για την χρηματοδότηση του έργου... «Εκμετάλλευση Γεωθερμικού Πεδίου Ερατεινού Δήμου Νέστου».

Το μεσημέρι της Δευτέρας σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση του έργου, αποφασίζοντας ομόφωνα τη συμμετοχή του Δήμου στην υλοποίηση του έργου με ένα πόσο της τάξεως των 243.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποσό του συνολικού προϋπολογισμού του έργου το οποίο και θα χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκούς Πόρους.

Ξεκινά πιλοτικά μέχρι τον Οκτώβρη

Σε πρώτη φάση το έργο, περιλαμβάνει την πιλοτική λειτουργία δύο παραγωγικών γεωτρήσεων σε βάθος 700 μέτρων, δίνοντας θερμική ενέργεια ικανή να καλύψει ένα δίκτυο 1.000 στρεμμάτων στο πλαίσιο ενός μοντέλου τηλεθέρμανσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ώριμο έργο ενέργειες για την υλοποίηση του οποίου καταβάλει ο δήμος ήδη από το 2007.


Σε πρώτη φάση και κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του έργου θα διερευνηθεί και εμπράκτως το μέγεθος του αξιοποιήσιμου γεωθερμικού πεδίου, και μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να εξαχθούν τα πρώτα κατατοπιστικά συμπεράσματα για τη συνέχιση του έργου. Παράλληλα, ο δήμος έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση 19 γεωτρήσεων οι οποίες θα είναι ικανές να προσφέρουν θερμική ενέργεια σε περισσότερα από 10.000 στρέμματα.

Σ. Μιχαηλίδης: «Ένας θαμμένος πλούτος η Γεωθερμία»

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου, ο δήμαρχος του δήμου Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης ανέφερε πως «η γεωθερμία είναι ένας θαμμένος πλουτοπαραγωγικός παράγοντας που όλα αυτά τα χρόνια παρέμενε νεκρός και αναξιοποίητος. Φτάσαμε σήμερα ένα βήμα πριν την πραγματική αξιοποίησή του». Ο ίδιος μάλιστα, αναφερόμενος σε όλες τις πρωτοβουλίες αλλά και ενέργειες που προηγήθηκαν εξήγησε πως πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που επετεύχθη χάρη στη σύμπραξη των παραγωγικών φορέων της περιοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στον αρχικό σχεδιασμό του έργου περιλαμβάνεται και η τηλεθέρμανση κατοικιών, με το ανάλογο οικονομικό όφελος και μετέπειτα ακόμη και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί η περιοχή τόσο της Ξάνθης όσο και της Καβάλας από το συγκεκριμένο γεωθερμικό πεδίο.

thrakitoday.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ