2012-04-06 23:30:06
Φωτογραφία για Πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για τη συλλογική σύμβαση
Πρωτοβουλία για την άμεση συνάντηση ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις του εμπορίου και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προκειμένου να τεθούν οι ελάχιστοι απαιτούμενοι όροι που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάρτιση νέας συλλογικής σύμβασης, ανέλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρός της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης: «εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα συγκληθεί εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο για να εκτιμήσει την κατάσταση, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

Υπενθυμίζεται ότι η μετενέργεια μίας σύμβασης περιορίζεται στο τρίμηνο. Μετά την πάροδο των 3 μηνών, εξακολουθεί να ισχύει ο βασικός μισθός της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, προσαυξανόμενος κατά τρία επιδόματα, δηλαδή ωρίμανσης, τέκνων και σπουδών. Η προσαρμογή αυτή γίνεται με διευθυντικό δικαίωμα και επιφυλάσσεται μόνο για όσους είναι οργανωμένοι στις εργοδοτικές οργανώσεις.


Ενόψει του νέου περιβάλλοντος μετά τη δημοσίευση της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 και της ερμηνευτικής της εγκυκλίου υπ’ αριθμ. 4601/304/12-3-2012, δηλαδή της ολοκλήρωσης των τροποποιήσεων στα εργασιακά που επιβάλλει το δεύτερο μνημόνιο, το ΔΣ της ΕΣΕΕ ενημέρωσε εμπορικούς συλλόγους και ομοσπονδίες για τις παρατηρήσεις της σε επιμέρους ζητήματα και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι παρατηρείται, τον τελευταίο καιρό, το φαινόμενο να εισβάλλουν στα μαγαζιά ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας και να ζητούν φορτικά από τους εμπόρους που μειώνουν μισθούς, να αποδείξουν ότι δεν είναι μέλη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και σε αντίθετη περίπτωση, τους «απειλούν» με πρόστιμα επειδή δεν τηρούν τη σύμβαση του εμπορίου.

«Οι ελεγκτές απλά δεν γνωρίζουν το νόμο. Για να έχει εφαρμογή μία συλλογική σύμβαση πρέπει να ανήκει τόσο ο εργοδότης σε Εμπορικό Σύλλογο όσο και ο εργαζόμενος στο τοπικό σωματείο εργαζομένων. Όμως, οι ελεγκτές εξετάζουν την ύπαρξη συνδικαλιστικής ιδιότητας μόνο του εργοδότη και όχι και των εργαζομένων του, όπως έχουν υποχρέωση. Η συμβουλή μας προς τους συναδέλφους είναι να μην τρομοκρατούνται από τις αυθαιρεσίες των ελεγκτών, που ερμηνεύουν το νόμο όπως τους αρέσει και παραβαίνουν τα καθήκοντά τους. Για να επιλυθεί το θέμα αυτό μία και καλή, η ΕΣΕΕ απέστειλε επίσημο αίτημα προς τον υπουργό να δώσει σαφείς οδηγίες στο ΣΕΠΕ, ώστε να σταματήσουν άμεσα αυτοί οι μονομερείς, προκατειλημμένοι και καταχρηστικοί έλεγχοι. Η ουσία είναι ότι το δικαίωμα του μέλους Εμπορικού Συλλόγου που οι εργαζόμενοί του δεν είναι συνδικαλισμένοι, να προχωράει σε ατομικές συμβάσεις εργασίας είναι ισχύον και ισχυρό».

Αυτά σημειώνει η ΕΣΕΕ και συνεχίζει αναφέροντας ότι «είναι μύθευμα αυτό που τεχνηέντως διαδίδεται, ότι δήθεν αποτελεί μειονέκτημα για τον έμπορο-εργοδότη η συμμετοχή του στους Εμπορικούς Συλλόγους. Η εμπειρία μέχρι τώρα έχει δείξει ότι το λεγόμενο διευθυντικό δικαίωμα, δηλαδή η δυνατότητα του εργοδότη να προσαρμόζει αυτομάτως τους μισθούς του συνόλου των εργαζομένων του σε ένα δεδομένο επίπεδο παρέχεται μόνο στους εμπόρους που μετέχουν στους Εμπορικούς Συλλόγους».

Όπως εξηγεί, εάν, για παράδειγμα, η ΕΣΕΕ συμφωνήσει με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων μειώσεις μισθών στο εμπόριο, αυτές οι μειώσεις θα ισχύουν αυτομάτως για όλους τους εργαζομένους των εμπόρων που είναι οργανωμένοι σε Εμπορικούς Συλλόγους.

Αντίθετα, αυτό δεν ισχύει για τους εμπόρους που δεν ανήκουν σε Εμπορικούς Συλλόγους, οι οποίοι, έχοντας με τους υπαλλήλους τους ατομικές σχέσεις εργασίας, πρέπει να πάρουν τη σύμφωνη γνώμη του κάθε εργαζομένου ξεχωριστά, προκειμένου να γίνει η μείωση του μισθού.

Υπενθυμίζει δε η ΕΣΕΕ ότι, ακόμη και το προβλεπόμενο, εντός 3μήνου από τη λήξη της σύμβασης, διευθυντικό δικαίωμα για μείωση μισθών στο βασικό μισθό συν τα 4 προβλεπόμενα επιδόματα, επιφυλάσσεται μόνο για τους εμπόρους που ανήκουν σε Εμπορικούς Συλλόγους και όχι στα μη μέλη.

Για τις εμπορικές επιχειρήσεις που απασχολούν ανειδίκευτο προσωπικό, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, το οποίο καλύπτεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρέχεται άμεσο δικαίωμα μείωσης μισθών.

Οι μειώσεις είναι 22% για τους κατώτατους μισθούς και 32% για τους αντίστοιχους που παίρνουν οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών.

Συνακόλουθα, ο βασικός μισθός του νέου ανειδίκευτου καθορίζεται στα 586,08 ευρώ και του αντίστοιχου κάτω των 25 ετών στα 510,95 ευρώ.

Οι μειώσεις γίνονται με διευθυντικό δικαίωμα και δεν είναι υποχρεωτικές για τον εργοδότη.

«Επειδή αμφισβητείται εάν το δικαίωμα αυτό είναι διαρκές, καλό είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν ανειδίκευτο προσωπικό και θέλουν να κάνουν χρήση του, να προχωρήσουν σε μειώσεις άμεσα» καταλήγει η ΕΣΕΕ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ola-e-tipota
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ