2013-07-24 12:21:13
Φωτογραφία για 1 δισ. δολάρια τον μήνα θα κοστίσει η επέμβαση των ΗΠΑ
Η σημαία της Συρίας κυματίζει στο Χαλέπι, σε περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις του Ασαντ ο οποίος δεν είναι και τόσο «ξεγραμμένος» όσο φαινόταν πριν από μερικούς μήνες.

Μποζανίνου Τάνια 

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ επισημαίνει ότι εκτός από πανάκριβη οποιαδήποτε ανάμειξη στον συριακό εμφύλιο μπορεί να γίνει και μπούμερανγκ για την Ουάσιγκτον

Ενα δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα θα κοστίσει τυχόν αμερικανική επέμβαση στη Συρία - και μάλιστα αν αυτή είναι περιορισμένη, δηλαδή περιλαμβάνει το πολύ αεροπορικές επιδρομές. Αυτό υπολογίζει ότι θα είναι το κόστος της αμερικανικής ανάμειξης στον συριακό εμφύλιο ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ.

Στην πρώτη λεπτομερή ανάλυση των επιλογών που έχει στη διάθεσή της η Ουάσιγκτον και των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της καθεμιάς, ο Ντέμπσεϊ αναφέρει ότι μια εκστρατεία ικανή να γείρει την πλάστιγγα προς το μέρος των ανταρτών της αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας, θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και ενδεχομένως θα γίνει μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ.


Οι επιλογές, όπως τις ανέλυσε ο Ντέμπσεϊ σε ανοιχτή επιστολή του προς τη Γερουσία, είναι οι εξής πέντε: η παροχή εκπαίδευσης, συμβουλών και βοήθειας προς την αντιπολίτευση, η πραγματοποίηση περιορισμένων επιδρομών, η καθιέρωση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η δημιουργία διαφόρων ουδέτερων ζωνών εντός της Συρίας και ο έλεγχος των χημικών όπλων της Δαμασκού.

Η πρώτη επιλογή υπολογίστηκε ότι θα κοστίσει 500 εκατ. δολάρια τον μήνα, ενώ οι υπόλοιπες περίπου 1 δισ. δολάρια τον μήνα η καθεμία.

«Την απόφαση για χρήση βίας δεν την παίρνει κανείς από εμάς με ελαφριά καρδιά. Συνιστά πολεμική δράση» έγραψε στην επιστολή του ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον έχει αποκλείσει την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και η ανάμειξή της στον εμφύλιο - ο οποίος διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια και έχει στοιχίσει 100.000 ζωές - περιορίζεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους 1,7 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες, καθώς και μη οπλικής βοήθειας προς την αντιπολίτευση.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Πεντάγωνο εκφράζει τις απόψεις του όσον αφορά τη σύγκρουση στη Συρία. Ενδιαφέρον έχει ότι ο στρατηγός προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να πάρει μαθήματα από τις προηγούμενες επεμβάσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ως πρόσφατα η Ουάσιγκτον επέμενε ότι οι ημέρες του Μπασάρ αλ Ασαντ είναι μετρημένες. Ο Ντέμπσεϊ όμως εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την πεποίθηση ότι ο σύρος πρόεδρος θα παραμένει στην εξουσία έναν χρόνο από σήμερα. Ωσπου ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «ενώ υπάρχουν ανατροπές στο πεδίο της μάχης, ο Μπασάρ αλ Ασαντ, κατά την άποψή μας, δεν θα κυβερνήσει ολόκληρη τη Συρία ξανά» - δήλωση που συνιστά μεγάλη αλλαγή από την προηγούμενη γραμμή.

Παρατηρητές στην Ευρώπη αλλά και στην ίδια τη Συρία οι σουνίτες - που αποτελούν την πλειοψηφία έναντι των αλεβιτών (παρακλάδι των σιιτών) που κυβερνούν τη χώρα αν και μειονότητα - εκφράζουν την ανησυχία ότι η Χομς, η τρίτη μεγαλύτερη συριακή πόλη, προαλείφεται για αλεβιτικός τομέας. Ως το τέλος του καλοκαιριού η πόλη αυτή αναμένεται να έχει πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Ασαντ και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ που πολεμά στο πλευρό τους.

Η κατάσταση στη Χομς γίνεται ακόμη πιο ρευστή από το γεγονός ότι μια πυρκαγιά κατέστρεψε στις αρχές Ιουλίου όλα τα αρχεία του τοπικού κτηματολογίου. Οι κάτοικοι εκφράζουν τον φόβο ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποδείξουν ότι ένα ακίνητο ή ένα οικόπεδο τους ανήκει. Τα αρχεία υπήρχαν μόνο σε μορφή εγγράφων και δεν είχαν περάσει σε ηλεκτρονική μορφή, συνεπώς είναι αδύνατον να ανακτηθούν. Οι σουνίτες της Χομς κάνουν λόγο για «συνωμοσία» προκειμένου να εκδιωχθούν από την πόλη τους.

Η Χομς και η γύρω περιοχή αποτελούν κρίσιμο «έπαθλο» του πολέμου και απαραίτητο στοιχείο σε κάθε σχέδιο για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τους αλεβίτες της Συρίας στην περίπτωση που καταρρεύσει το καθεστώς. Επιπλέον, η επαρχία της Χομς συνορεύει με τις αλεβιτικές περιοχές κατά μήκος των ακτών της Δυτικής Συρίας, καθώς και με σιιτικές περιοχές του Λιβάνου.

Την ώρα που οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου ανατρέπουν η μία την άλλη, η Ουάσιγκτον διστάζει να λάβει την απόφαση να στείλει βαρύ οπλισμό στους αντάρτες της αντιπολίτευσης διότι υπάρχει ο φόβος ο οπλισμός αυτός να χρησιμοποιηθεί κάποτε εναντίον της. Στο πλευρό της αντιπολίτευσης πολεμούν τζιχαντιστές από το εξωτερικό, κυρίως από το Ιράκ, οι οποίοι έχουν τελείως διαφορετικές επιδιώξεις από άλλα τμήματα της συριακής αντιπολίτευσης, όπως οι πιο μετριοπαθείς σουνίτες και οι Κούρδοι.
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ