2012-04-07 00:50:19
Παρά τις περικοπές στα εισοδήματα, παρά την αδυναμία του κράτους να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να προστατεύσει τα ευπαθή... κοινωνικά στρώματα από την κρίση, και παρά τη δραματική αύξηση της ανεργίας, ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ασυγκίνητοι και ανερυθρίαστοι κάνουν μεγάλη ζωή.
Το πρόγραμμα των υποχρεώσεών τους είναι βαρύ και ασήκωτο, όχι από την πολλή δουλειά για τις υπηρεσιακές ανάγκες, αλλά από τα πολλά ανά τον κόσμο ταξίδια, με τα έξοδα πληρωμένα από τις τσέπες των φορολογούμενων που, φορτωμένοι με τα χαράτσια, δύσκολα τα φέρνουν βόλτα.
Μόλις στο προηγούμενο φύλλο η «Α» αναφέρθηκε στο μεγάλο ταξίδι του προέδρου της Επιτροπής Λεωνίδα Κανέλλου σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τουριστικούς προορισμούς διεθνώς, την Ινδία. Και μάλιστα, όσο απουσίαζε, ο για δύο μήνες υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης προσπαθούσε να «περάσει» την παράταση της θητείας του στην ΕΕΤΤ, αλλά γι’ αυτό το θέμα θα τα πούμε από άλλη στήλη, παραπλεύρως.
Αυτό που έχει εν προκειμένω σημασία είναι ότι, μετά την «Α», άρχισαν και άλλα Μέσα Ενημέρωσης να ασχολούνται με την προκλητική παρουσία του Λεωνίδα Κανέλλου. Και αυτό δείχνει πόσο ενοχλητική είναι η στάση του, ειδικά εν καιρώ κρίσης. Όμως φαίνεται ότι ο ίδιος δεν πτοείται, καθώς δεν απαντά στις αιτιάσεις, που πλέον παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.
Αλλά ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ολόκληρη η αγορά περίμενε τον Λεωνίδα Κανέλλο να επιστρέψει από το πολυήμερο ταξίδι του στην Ινδία, για να δει πότε θα εγκριθούν οι νέες και μειωμένες κατά 25% τιμές πώλησης των υπηρεσιών του ΟΤΕ στη λιανική. Να δούμε, εάν τώρα που γύρισε, θα έχει τον χρόνο να ασχοληθεί με τα καθήκοντά του.
Οι bon viveur της... ΕΕΤΤ
Μέχρι πρότινος, η εικόνα που έβγαζε προς τα έξω η ΕΕΤΤ και η –στα όρια της πρόκλησης– συμπεριφορά του προέδρου της κ. Λ. Κανέλλου πέρναγαν στα… ψιλά! Εν είδει μονόστηλων στον Τύπο, τα δημοσιεύματα που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας έμοιαζαν με ψίθυρους. Εσχάτως, όμως, κάτι μοιάζει να κινείται. Παράδειγμα, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα axiaplus.gr και στο οποίο γίνεται λόγος για πολυτελή ταξίδια, διαμονές χιλιάδων ευρώ σε πολυτελή ξενοδοχεία και μάλιστα με όλα τα έξοδα πληρωμένα!
Η «Α+» παραθέτει ολόκληρο το ρεπορτάζ, χωρίς σχόλια, και περιμένει, όπως όλοι, την απάντηση του προέδρου και των μελών της διοίκησης της ΕΕΤΤ.
«Αν σας αρέσουν τα ταξίδια, οι συχνές επισκέψεις σε νέους τόπους και η διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά σας προβληματίζει η οικονομική κρίση, δεν έχετε παρά να γίνετε κι εσείς στέλεχος της ΕΕΤΤ. Δεν είναι εύκολο βέβαια αλλά το αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον εγγυημένο. Θα γυρίσετε τον κόσμο, non stop, με τα έξοδα πληρωμένα από το υστέρημα των φορολογουμένων αλλά και αποζημίωση εκτός έδρας καθόλου ευκαταφρόνητη.
Μια γρήγορη ματιά στα όσα έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια τους τελευταίους 3 μήνες είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τα … πλεονεκτήματα που προσφέρει η θέση στελέχους της ΕΕΤΤ.
Περισσότερα από 40 ταξίδια στο εξωτερικό για τα μέλη της ΕΕΤΤ με μοναδικούς προορισμούς: Παρίσι, Βρυξέλλες, Βελιγράδι, Μπρατισλάβα, Λονδίνο, Πράγα, Ρώμη, Κοπεγχάγη, Βέρνη, Βιέννη, Μόναχο, Γενεύη (δημοφιλέστατος προορισμός), Δουβλίνο, Λισαβόνα, Αμμάν (Ιορδανία). Πάνω από 60.000 ευρώ το κόστος των παραπάνω ταξιδιών, για υπηρεσιακούς, όπως αναφέρεται, λόγους, χωρίς ωστόσο να επεξηγείται το αντικείμενο των εν λόγω μετακινήσεων.
Εκτός από κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Όπως αυτής που αναφέρεται στη Διαύγεια στις 3-2-2012 με τον τίτλο «Μετακίνηση της διοίκησης και στελεχών της ΕΕΤΤ στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΠΓΘ καθώς και επίσκεψη στο Κέντρο Εκπομπής Χορτιάτη και συζήτηση με το προσωπικό του ΠΓΘ για διάφορα διοικητικά θέματα». Το κόστος παρεμπιπτόντως ήταν μόλις… 3.795 Ευρώ και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και διανυκτέρευση.
Επίσης απορίες προκαλούν δαπάνες κάποιων ταξιδιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ταξίδι στην Κροατία που δημοσιεύεται στη Διαύγεια με ημερομηνία 23/3/2012 και ΑΔΑ: Β4ΒΠ639-6ΣΝ και αφορά Ειδική Επιστήμων της ΕΕΤΤ. Στην αίτηση έγκρισης δαπάνης αναφέρονται ως έξοδα 550 Ευρώ για αεροπορικό εισιτήριο, 315 για διανυκτέρευση, 360 Ευρώ αποζημίωση και 150 Ευρώ λοιπά έξοδα.
Δεν διευκρινίζεται η πόλη προορισμού. Ωστόσο εμείς ψάξαμε στο booking.com για να δούμε τιμές ξενοδοχείων για 1 διανυκτέρευση (21-22 Απριλίου) στο Ζάγκρεμπ για 1 άτομο και διαπιστώσαμε ότι το ακριβότερο ήταν Executive σουίτα στο πεντάστερο The Westing Zagreb με 281 Ευρώ τη βραδιά ενώ το ακριβότερο δωμάτιο Deluxe για ένα άτομο ήταν στο ίδιο ξενοδοχείο και κόστιζε 133 Ευρώ τη βραδιά.
Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.
Τα πιο ενδιαφέροντα ταξίδια ανήκουν δικαιωματικά στον Πρόεδρο της Επιτροπής. Τον κ. Λεωνίδα Κανέλλο για όσους δεν το γνωρίζουν τον οποίο ο κ. Βορίδης φροντίζει να εξαιρέσει, με νομοθετική ρύθμιση παρακαλώ, από το πλαφόν ανώτατης αμοιβής που προβλέπεται για όλους τους δημόσιους φορείς συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που ηγούνται άλλων ανεξάρτητων αρχών όπως για παράδειγμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για να μην ξεχνιόμαστε περί του κόστους των υπηρεσιακών ταξιδιών όμως οφείλουμε να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ταξίδι του κυρίου Κανέλλου στη Βαρκελώνη κόστισε 2.359 ευρώ, στη Βιέννη 1.725 ευρώ, ενώ αναμένεται το κοστολόγιο για την Ινδία που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε.
Υ.Γ.: 1 Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση είναι τόσο ευχαριστημένη από τη θητεία και το έργο της ΕΕΤΤ και παρατείνει τη θητεία του κ. Καννέλου με την απίστευτη διάταξη περί αυτοδίκαιης παράτασης όταν κάποιος είναι μέλος Ευρωπαϊκής Αρχής.
ΥΓ 2: Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ΕΕΤΤ στα γραφεία στην Αθήνα όπως επίσης προκύπτει από τη Διαύγεια κόστισε 2.980 χωρίς ΦΠΑ και με ΦΠΑ περίπου 3,680 Ευρώ. Διότι δεν έφτανε η βασιλόπιτα που έκανε περί τα 600 Ευρώ με ΦΠΑ (ΑΔΑ: ΒΟΝ5639-ΘΑΠ), αλλά μετά το πρόγραμμα είχε και δεξίωση 150 ατόμων που κόστισε 2.490 Ευρώ μη συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ (ΑΔΑ: ΒΟΝ5639-Η0Ο)».
Μπλόκο στη ρύθμιση Βορίδη για παράταση της θητείας Κανέλλου
Πήγε να κάνει το θαύμα του ο Μάκης Βορίδης, αλλά το κόλπο δεν του βγήκε, καθώς σκόνταψε σε πολυκομματικές αντιδράσεις.
Ο υπουργός Υποδομών με θητεία που έχει ημερομηνία λήξης, στο τελευταίο του νομοθέτημα πριν από τη διάλυση της Βουλής προσπάθησε να κάνει ένα μεγάλο ρουσφέτι, να παρατείνει τη θητεία του προέδρου της ΕΕΤΤ, αλλά τον πήραν χαμπάρι άλλοι υπουργοί και βουλευτές, οι οποίοι τον ανάγκασαν να αποσύρει τη διάταξη.
Επρόκειτο για το άρθρο 16 του νόμου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, που επέτρεπε την παράταση της θητείας του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εφόσον ο τελευταίος κατείχε κάποια προσωποπαγή θέση σε διεθνή φορέα. Ο σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής Λεωνίδας Κανέλλος μετέχει στο ευρωπαϊκό Σώμα Ρυθμιστών. Με τη διάταξη, η θητεία του προέδρου της ΕΕΤΤ θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 14 μήνες.
Ωστόσο, η διάταξη αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο, όταν ο υπουργός Υποδομών ήρθε αντιμέτωπος με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός, όμως, από αυτό, ο Μάκης Βορίδης προσπάθησε να κάνει άλλο ένα ρουσφέτι στα στελέχη της ΕΕΤΤ. Σύμφωνα με άλλες διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου, στην ΕΕΤΤ θα επιτρεπόταν η λειτουργία ειδικών και –φυσικά– αμειβόμενων επιτροπών. Όταν διαπίστωσε αυτές τις ρυθμίσεις ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ζήτησε επιτακτικά από τον συνάδελφό του να τις ανακαλέσει, όπερ και εγένετο.
Γιατί έκανε πίσω η Forthnet στη μετάδοση των προγραμμάτων των επίγειων σταθμών
Το μη χείρον βέλτιστον. Με αυτό το πνεύμα, προσπαθεί η Forthnet να περισώσει ό,τι μπορεί από την παρουσία της στην τηλεοπτική αγορά μέσω της Nova. Και έτσι εξηγείται ο λόγος, για τον οποίο δέχεται με μεγάλη ευκολία να ανακληθεί το μονοπώλιό της στη μετάδοση των επίγειων σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.
Στην πραγματικότητα, η Forthnet ζήτησε να της αφαιρεθεί το μονοπώλιο, να προσφέρει και η OTE TV (που είχε προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού) τα επίγεια κανάλια στο δορυφορικό πακέτο, αλλά να μην της επιβληθεί πρόστιμο για την παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού στην τηλεοπτική αγορά.
Σύμφωνα με παράγοντες της τηλεοπτικής αγοράς, η Forthnet κινδυνεύει με την επιβολή προστίμου, ενδεχομένως μεγαλύτερου από 15 εκατ. ευρώ. Και λεφτά στη Forthnet, για να πληρωθεί ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο, δεν υπάρχουν. Ούτε καν να κάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν μπορούν οι βασικοί μέτοχοι, πού να βρουν τόσα λεφτά για να πληρώσουν το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Γι’ αυτό, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι, οι ιθύνοντες της πλατφόρμας προσπαθούν να ανταλλάξουν ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος του μπουκέτου που προσφέρουν στους πελάτες τους, με την αποφυγή του προστίμου. Σημειώνεται ότι τα προγράμματα των ελληνικών δορυφορικών τηλεοπτικών σταθμών και οι αγώνες της Super League είναι τα πλεονεκτήματα της Forthnet στον ανταγωνισμό με την OTE TV. Η μετάδοση των προγραμμάτων των επίγειων τηλεοπτικών σταθμών έδινε στη Forthnet το πλεονέκτημα κυρίως στην περιφέρεια, όπου το σήμα από τους επίγειους αναμεταδότες (τις κεραίες) δεν είναι πάντα ισχυρό. Αποκτώντας αυτό το «όπλο» η πλατφόρμα του OTE μπορεί να διεισδύσει στην περιφερειακή αγορά, καθώς στις αθλητικές μεταδόσεις έχει πάρει το προβάδισμα όσον αφορά τα ξένα πρωταθλήματα.
iapopsi.gr
Το πρόγραμμα των υποχρεώσεών τους είναι βαρύ και ασήκωτο, όχι από την πολλή δουλειά για τις υπηρεσιακές ανάγκες, αλλά από τα πολλά ανά τον κόσμο ταξίδια, με τα έξοδα πληρωμένα από τις τσέπες των φορολογούμενων που, φορτωμένοι με τα χαράτσια, δύσκολα τα φέρνουν βόλτα.
Μόλις στο προηγούμενο φύλλο η «Α» αναφέρθηκε στο μεγάλο ταξίδι του προέδρου της Επιτροπής Λεωνίδα Κανέλλου σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τουριστικούς προορισμούς διεθνώς, την Ινδία. Και μάλιστα, όσο απουσίαζε, ο για δύο μήνες υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης προσπαθούσε να «περάσει» την παράταση της θητείας του στην ΕΕΤΤ, αλλά γι’ αυτό το θέμα θα τα πούμε από άλλη στήλη, παραπλεύρως.
Αυτό που έχει εν προκειμένω σημασία είναι ότι, μετά την «Α», άρχισαν και άλλα Μέσα Ενημέρωσης να ασχολούνται με την προκλητική παρουσία του Λεωνίδα Κανέλλου. Και αυτό δείχνει πόσο ενοχλητική είναι η στάση του, ειδικά εν καιρώ κρίσης. Όμως φαίνεται ότι ο ίδιος δεν πτοείται, καθώς δεν απαντά στις αιτιάσεις, που πλέον παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.
Αλλά ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ολόκληρη η αγορά περίμενε τον Λεωνίδα Κανέλλο να επιστρέψει από το πολυήμερο ταξίδι του στην Ινδία, για να δει πότε θα εγκριθούν οι νέες και μειωμένες κατά 25% τιμές πώλησης των υπηρεσιών του ΟΤΕ στη λιανική. Να δούμε, εάν τώρα που γύρισε, θα έχει τον χρόνο να ασχοληθεί με τα καθήκοντά του.
Οι bon viveur της... ΕΕΤΤ
Μέχρι πρότινος, η εικόνα που έβγαζε προς τα έξω η ΕΕΤΤ και η –στα όρια της πρόκλησης– συμπεριφορά του προέδρου της κ. Λ. Κανέλλου πέρναγαν στα… ψιλά! Εν είδει μονόστηλων στον Τύπο, τα δημοσιεύματα που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας έμοιαζαν με ψίθυρους. Εσχάτως, όμως, κάτι μοιάζει να κινείται. Παράδειγμα, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα axiaplus.gr και στο οποίο γίνεται λόγος για πολυτελή ταξίδια, διαμονές χιλιάδων ευρώ σε πολυτελή ξενοδοχεία και μάλιστα με όλα τα έξοδα πληρωμένα!
Η «Α+» παραθέτει ολόκληρο το ρεπορτάζ, χωρίς σχόλια, και περιμένει, όπως όλοι, την απάντηση του προέδρου και των μελών της διοίκησης της ΕΕΤΤ.
«Αν σας αρέσουν τα ταξίδια, οι συχνές επισκέψεις σε νέους τόπους και η διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά σας προβληματίζει η οικονομική κρίση, δεν έχετε παρά να γίνετε κι εσείς στέλεχος της ΕΕΤΤ. Δεν είναι εύκολο βέβαια αλλά το αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον εγγυημένο. Θα γυρίσετε τον κόσμο, non stop, με τα έξοδα πληρωμένα από το υστέρημα των φορολογουμένων αλλά και αποζημίωση εκτός έδρας καθόλου ευκαταφρόνητη.
Μια γρήγορη ματιά στα όσα έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια τους τελευταίους 3 μήνες είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τα … πλεονεκτήματα που προσφέρει η θέση στελέχους της ΕΕΤΤ.
Περισσότερα από 40 ταξίδια στο εξωτερικό για τα μέλη της ΕΕΤΤ με μοναδικούς προορισμούς: Παρίσι, Βρυξέλλες, Βελιγράδι, Μπρατισλάβα, Λονδίνο, Πράγα, Ρώμη, Κοπεγχάγη, Βέρνη, Βιέννη, Μόναχο, Γενεύη (δημοφιλέστατος προορισμός), Δουβλίνο, Λισαβόνα, Αμμάν (Ιορδανία). Πάνω από 60.000 ευρώ το κόστος των παραπάνω ταξιδιών, για υπηρεσιακούς, όπως αναφέρεται, λόγους, χωρίς ωστόσο να επεξηγείται το αντικείμενο των εν λόγω μετακινήσεων.
Εκτός από κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Όπως αυτής που αναφέρεται στη Διαύγεια στις 3-2-2012 με τον τίτλο «Μετακίνηση της διοίκησης και στελεχών της ΕΕΤΤ στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΠΓΘ καθώς και επίσκεψη στο Κέντρο Εκπομπής Χορτιάτη και συζήτηση με το προσωπικό του ΠΓΘ για διάφορα διοικητικά θέματα». Το κόστος παρεμπιπτόντως ήταν μόλις… 3.795 Ευρώ και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και διανυκτέρευση.
Επίσης απορίες προκαλούν δαπάνες κάποιων ταξιδιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ταξίδι στην Κροατία που δημοσιεύεται στη Διαύγεια με ημερομηνία 23/3/2012 και ΑΔΑ: Β4ΒΠ639-6ΣΝ και αφορά Ειδική Επιστήμων της ΕΕΤΤ. Στην αίτηση έγκρισης δαπάνης αναφέρονται ως έξοδα 550 Ευρώ για αεροπορικό εισιτήριο, 315 για διανυκτέρευση, 360 Ευρώ αποζημίωση και 150 Ευρώ λοιπά έξοδα.
Δεν διευκρινίζεται η πόλη προορισμού. Ωστόσο εμείς ψάξαμε στο booking.com για να δούμε τιμές ξενοδοχείων για 1 διανυκτέρευση (21-22 Απριλίου) στο Ζάγκρεμπ για 1 άτομο και διαπιστώσαμε ότι το ακριβότερο ήταν Executive σουίτα στο πεντάστερο The Westing Zagreb με 281 Ευρώ τη βραδιά ενώ το ακριβότερο δωμάτιο Deluxe για ένα άτομο ήταν στο ίδιο ξενοδοχείο και κόστιζε 133 Ευρώ τη βραδιά.
Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.
Τα πιο ενδιαφέροντα ταξίδια ανήκουν δικαιωματικά στον Πρόεδρο της Επιτροπής. Τον κ. Λεωνίδα Κανέλλο για όσους δεν το γνωρίζουν τον οποίο ο κ. Βορίδης φροντίζει να εξαιρέσει, με νομοθετική ρύθμιση παρακαλώ, από το πλαφόν ανώτατης αμοιβής που προβλέπεται για όλους τους δημόσιους φορείς συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που ηγούνται άλλων ανεξάρτητων αρχών όπως για παράδειγμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για να μην ξεχνιόμαστε περί του κόστους των υπηρεσιακών ταξιδιών όμως οφείλουμε να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ταξίδι του κυρίου Κανέλλου στη Βαρκελώνη κόστισε 2.359 ευρώ, στη Βιέννη 1.725 ευρώ, ενώ αναμένεται το κοστολόγιο για την Ινδία που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε.
Υ.Γ.: 1 Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση είναι τόσο ευχαριστημένη από τη θητεία και το έργο της ΕΕΤΤ και παρατείνει τη θητεία του κ. Καννέλου με την απίστευτη διάταξη περί αυτοδίκαιης παράτασης όταν κάποιος είναι μέλος Ευρωπαϊκής Αρχής.
ΥΓ 2: Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ΕΕΤΤ στα γραφεία στην Αθήνα όπως επίσης προκύπτει από τη Διαύγεια κόστισε 2.980 χωρίς ΦΠΑ και με ΦΠΑ περίπου 3,680 Ευρώ. Διότι δεν έφτανε η βασιλόπιτα που έκανε περί τα 600 Ευρώ με ΦΠΑ (ΑΔΑ: ΒΟΝ5639-ΘΑΠ), αλλά μετά το πρόγραμμα είχε και δεξίωση 150 ατόμων που κόστισε 2.490 Ευρώ μη συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ (ΑΔΑ: ΒΟΝ5639-Η0Ο)».
Μπλόκο στη ρύθμιση Βορίδη για παράταση της θητείας Κανέλλου
Πήγε να κάνει το θαύμα του ο Μάκης Βορίδης, αλλά το κόλπο δεν του βγήκε, καθώς σκόνταψε σε πολυκομματικές αντιδράσεις.
Ο υπουργός Υποδομών με θητεία που έχει ημερομηνία λήξης, στο τελευταίο του νομοθέτημα πριν από τη διάλυση της Βουλής προσπάθησε να κάνει ένα μεγάλο ρουσφέτι, να παρατείνει τη θητεία του προέδρου της ΕΕΤΤ, αλλά τον πήραν χαμπάρι άλλοι υπουργοί και βουλευτές, οι οποίοι τον ανάγκασαν να αποσύρει τη διάταξη.
Επρόκειτο για το άρθρο 16 του νόμου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, που επέτρεπε την παράταση της θητείας του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εφόσον ο τελευταίος κατείχε κάποια προσωποπαγή θέση σε διεθνή φορέα. Ο σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής Λεωνίδας Κανέλλος μετέχει στο ευρωπαϊκό Σώμα Ρυθμιστών. Με τη διάταξη, η θητεία του προέδρου της ΕΕΤΤ θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 14 μήνες.
Ωστόσο, η διάταξη αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο, όταν ο υπουργός Υποδομών ήρθε αντιμέτωπος με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός, όμως, από αυτό, ο Μάκης Βορίδης προσπάθησε να κάνει άλλο ένα ρουσφέτι στα στελέχη της ΕΕΤΤ. Σύμφωνα με άλλες διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου, στην ΕΕΤΤ θα επιτρεπόταν η λειτουργία ειδικών και –φυσικά– αμειβόμενων επιτροπών. Όταν διαπίστωσε αυτές τις ρυθμίσεις ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ζήτησε επιτακτικά από τον συνάδελφό του να τις ανακαλέσει, όπερ και εγένετο.
Γιατί έκανε πίσω η Forthnet στη μετάδοση των προγραμμάτων των επίγειων σταθμών
Το μη χείρον βέλτιστον. Με αυτό το πνεύμα, προσπαθεί η Forthnet να περισώσει ό,τι μπορεί από την παρουσία της στην τηλεοπτική αγορά μέσω της Nova. Και έτσι εξηγείται ο λόγος, για τον οποίο δέχεται με μεγάλη ευκολία να ανακληθεί το μονοπώλιό της στη μετάδοση των επίγειων σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.
Στην πραγματικότητα, η Forthnet ζήτησε να της αφαιρεθεί το μονοπώλιο, να προσφέρει και η OTE TV (που είχε προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού) τα επίγεια κανάλια στο δορυφορικό πακέτο, αλλά να μην της επιβληθεί πρόστιμο για την παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού στην τηλεοπτική αγορά.
Σύμφωνα με παράγοντες της τηλεοπτικής αγοράς, η Forthnet κινδυνεύει με την επιβολή προστίμου, ενδεχομένως μεγαλύτερου από 15 εκατ. ευρώ. Και λεφτά στη Forthnet, για να πληρωθεί ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο, δεν υπάρχουν. Ούτε καν να κάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν μπορούν οι βασικοί μέτοχοι, πού να βρουν τόσα λεφτά για να πληρώσουν το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Γι’ αυτό, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι, οι ιθύνοντες της πλατφόρμας προσπαθούν να ανταλλάξουν ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος του μπουκέτου που προσφέρουν στους πελάτες τους, με την αποφυγή του προστίμου. Σημειώνεται ότι τα προγράμματα των ελληνικών δορυφορικών τηλεοπτικών σταθμών και οι αγώνες της Super League είναι τα πλεονεκτήματα της Forthnet στον ανταγωνισμό με την OTE TV. Η μετάδοση των προγραμμάτων των επίγειων τηλεοπτικών σταθμών έδινε στη Forthnet το πλεονέκτημα κυρίως στην περιφέρεια, όπου το σήμα από τους επίγειους αναμεταδότες (τις κεραίες) δεν είναι πάντα ισχυρό. Αποκτώντας αυτό το «όπλο» η πλατφόρμα του OTE μπορεί να διεισδύσει στην περιφερειακή αγορά, καθώς στις αθλητικές μεταδόσεις έχει πάρει το προβάδισμα όσον αφορά τα ξένα πρωταθλήματα.
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ρεν: «Μεγάλο λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ