2013-07-25 18:32:08
Φωτογραφία για Αποκάλυψη: Εν δυνάμει ιδιωτικές οι ελληνικές τράπεζες με χρέη δισεκατομμυριων στο ΤΧΣ!
Οι φρεσκο - κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, καλλιεργούν φρούδες ελπίδες οτι με τα δανεικά κεφάλαια και ρευστότητα που διαθέτουν θα ανταποκριθούν στο ρόλο τους για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας Λάθος όμως και πάλι. Οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα επόμενα 3 χρόνια καθώς θα πρέπει να επιστρέψουν στο ΤΧΣ και στο ελληνικό δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών συνολικά 29,58 δισεκ. ευρώ. Βέβαια, οι ιδιώτες μέτοχοι θα βγάλουν από την τσέπη τους για να επενδύσουν στις τράπεζες – πλην της Eurobank – 2,85 δισεκ. ευρώ ενώ χρωστούν 29,58 δισεκ. ευρώ προς το ΤΧΣ.

Με τις ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες κέρδισαν χρόνο, κέρδισαν στην διαχείριση των επόμενων 3 ετών όπου θα κληθούν α αναζητήσουν τρόπους ώστε να μειώσουν την υψηλή κεφαλαιακή τους εξάρτηση από κρατικά κεφάλαια.

Με δεδομένο ότι η κορύφωση των επισφαλειών, ακόμη δεν έχει καταγραφεί, στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών, είθισται να εμφανίζεται η κορύφωση 3-4 τρίμηνα μετά την αντίστοιχη κορύφωση της ανεργίας είναι προφανές ότι οι τράπεζες δεν θα ρισκάρουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, φοβούμενοι τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες περαιτέρω αύξηση των επισφαλειών, των NPLs.


Όμως ενώ ο προβληματισμός αυτό αφορά τις διοικήσεις, οι ιδιώτες μέτοχοι και προφανώς και οι διοικήσεις αγωνιούν ή θα έπρεπε να αγωνιούν από τώρα….και για το μέλλον.

Η τρόικα καταστρώνει τα νέα σχέδια για τις ελληνικές τράπεζες

Ενώ ο κύκλος των συγχωνεύσεων κλείνει, θα παραμείνουν 4 συστημικές με προοπτική να έχουν ιδιωτικοποιηθεί σε 3 χρόνια σε ποσοστό άνω του 51%.

Με βάση αυτό το νέο στρατηγικό πλάνο, που φέρεται να έχουν καταστρώσει οι δανειστές μας για τις ελληνικές τράπεζες, τίθενται δύο βασικοί στόχοι ένας άμεσα υλοποιήσιμος και ένας άλλος σε βάθος τριετίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο νέο μνημόνιο του Σεπτεμβρίου οι 4 συστημικές τράπεζες θα πρέπει μέσα από τα πλάνα αναδιάρθρωσης τους να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαια τους ώστε να αντιμετωπίσουν τα προκλήσεις που θα προκύψουν από τα νέα stress tests.

Την ίδια στιγμή, το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να διασφαλίσει τα περιουσιακά του στοιχεία δηλαδή τις συμμετοχές στις τράπεζες οι οποίες υποχρεούνται να διατηρούν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Ο άμεσα υλοποιήσιμος στόχος για την Τρόικα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες, οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, θα πρέπει να περάσουν τα stress tests και τα κεφάλαια του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν μόνο σε έκτατες περιπτώσεις.

Οι τράπεζες δηλαδή θα πρέπει μέσω της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακά κενά. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Τρόικα είναι οι 3 εκ των 4 συστημικών τραπεζών να ιδιωτικοποιηθούν σε βάθος 3ετίας.

Αυτό τι σημαίνει ότι το 2016 οι ιδιώτες μέτοχοι να κατέχουν ποσοστά άνω του 51% στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού των warrants.

Μια τέτοια εξέλιξη αν υλοποιηθεί θα σημαίνει ότι σε 3 χρόνια το ΤΧΣ θα έχει πάρει πίσω περίπου το 38% των κεφαλαίων που έχει επενδύσει.

Ως γνωστό στο τέλος κάθε 6μηνίας οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών Εθνικής, Alpha και Πειραιώς θα μπορούν να εξασκούν τα warrants αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής και μειώνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά του ΤΧΣ που φθάνει σε μέσους όρους στο τραπεζικό σύστημα στο 84%.

Αν ο στόχος επιτευχθεί και σε 3 χρόνια έχουν αποκτήσει οι ιδιώτες μέτοχοι ποσοστά άνω του 51% θα είναι μια άκρως θετική εξέλιξη.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση ορίζει ο μέγιστο χρονικό διάστημα τα 5 χρόνια.

Είναι κάτι περισσότερο από σαφές, οτι η Τρόικα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επιδιώκει να διαμορφώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την γρήγορη ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Είναι επίσης κάτι περισσότερο από σαφές, οτι η τρόικα προσπαθεί μέσω όλων αυτών των σχεδίων που καταστρώνει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πατήσει κι εκεί πόδι.

Μόνο που οι όποιες κινήσεις και εξελίξεις συνέβησαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έγιναν με τη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κι όχι με τους ιδιώτες μετόχους που στην κρίσιμη στιγμή αποχώρησαν οικειοθελώς (βλέπε Λάτσης από Eurobank).

Το πρόβλημα ρευστότητας είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό

Κι ενώ τρόικα και τράπεζες κοιτούν τα εσωτερικά τους θέματα, η αγορά στεγνώνει όλο και περισσότερο από ρευστότητα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή.

Ίσως όχι τόσο έκρυθμο όσο στην περίοδο των μαζικών εκροών καταθέσεων αλλά σίγουρα είναι υπαρκτό πρόβλημα που δεν έχει λυθεί.

Μάλιστα, σύσταση προς τις τράπεζες να προχωρήσουν στην εκταμίευση των κονδυλίων που προορίζονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απηύθυνε απόψε ο Επίτροπος, αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν μετά από συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.

«Αντιλαμβάνομαι τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά τα χρήματα πρέπει να πάνε στους τελικούς δικαιούχους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ελπίδα να λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις οποίες κάλεσε να αξιοποιήσουν τα εργαλεία ρευστότητας που έχουν στη διάθεσή τους και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. «Η κρίσιμη χρονιά είναι εφέτος, πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Να σημειωθεί οτι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα χάσμα δανείων προς καταθέσεις περίπου 65 δισεκ. ευρώ. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο με βάση πληροφορίες διαμορφώνονται στα 162,28 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τα 164 δισεκ. ευρώ του Μαρτίου. Η μείωση κατά 1,7 δισεκ. ευρώ αποδίδεται αποκλειστικά στις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο και δεν είναι τυχαίο ότι σημειώθηκαν στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου.

Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη οτι διαθέτουν κεφάλαια αλλά δεν θα διαθέτουν ρευστότητα επαρκή ώστε να στηρίξουν την οικονομία. Ούτε ο Ελληνας διαθέτει επαρκή «ρευστότητα» για να στηρίξει το πτωχευμένο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο, η δική του αφαίμαξη δεν έχει τέλος.

Danioliptes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ