2013-07-26 08:26:06
Φωτογραφία για Mετά από... συνέντευξη με τον δανειολήπτη θα αποφασίζεται το ύψος της δόσης των «κόκκινων» δανείων
Σημαντικές επαφές με τις τράπεζες θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, εκτός των θεμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας που ήδη και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει θέσει, ο κ. Χατζηδάκης θα αναφερθεί στις αλλαγές που πρέπει να υιοθετηθούν στο σκέλος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, ενώ θα υπάρξει και μια πρώτη συζήτηση για το μείζον ζήτημα της άρσης των περιορισμών στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσουν ζητήματα ελέγχου των δανειοληπτών, ώστε να διαπιστωθούν τα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής τους κατάστασης. Είναι πιθανό να υιοθετηθεί το σύστημα των συνεντεύξεων, κατά το ιρλανδικό μοντέλο, όπου μια επιτροπή εξετάζει τα έσοδα και τις δαπάνες του δανειολήπτη και αποφασίζει τι πρέπει να πληρώνει και τι όχι, για να καταλήξει στο ποσό που θα διαθέτει στην αποπληρωμή των δανείων.


Επίσης, θα συζητηθεί η αυστηροποίηση του ελέγχου των πιστωτικών καρτών, ενώ συζήτηση θα υπάρξει για το κατά πόσο μπορεί να γίνει ή όχι κούρεμα σε συγκεκριμένες μορφές δανείων, αν και κάτι τέτοιο, προς το παρόν, δεν φαίνεται να μπορεί να υποστηριχτεί από πλευράς νομοθετικού πλαισίου. Πάντως επιχειρείται να υπάρξει σχετική φόρμουλα τουλάχιστον σε ένα πεδίο.

Την ίδια ώρα, οι τραπεζίτες, όπως όλα δείχνουν, θα κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στην Αθήνα, καθώς η Blackrock έχει επιταχύνει τη διαδικασία ελέγχου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών που αφορά το λεγόμενο "asset quality". Το ποσοστό των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των τραπεζιτών, ανέρχεται τώρα στο 30% του συνόλου των δανείων. Η Blackrock προχωρά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και ζητά από τις ελληνικές τράπεζες έναν τεράστιο όγκο στοιχείων για να διαμορφώσει τη νέα εικόνα αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία έχει επιδεινωθεί. Τα τελικά πορίσματα της Blackrock αναμένονται τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, επανέρχονται συγκεκριμένοι επενδυτικοί φορείς που ενδιαφέρονται για εξαγορές δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα. Το ενδιαφέρον το οποίο είχε εκμηδενιστεί τα δύο προηγούμενα χρόνια, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και πάλι, όμως εκπρόσωποι των τραπεζών θεωρούν ότι είναι πρώιμο να διατυπωθούν συμπεράσματα για τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Το κρίσιμο στοιχείο έχει να κάνει με το αν θα προκύψουν νέες ανάγκες για περαιτέρω κάλυψη επισφαλειών των τραπεζών. Οι προβλέψεις που έχουν γίνει καλύπτουν ένα ποσοστό της τάξης του 50% στην περίπτωση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Όμως το τι θα χρειαστεί συνολικά το τραπεζικό σύστημα είναι κάτι που θα προκύψει από το σπύνολο των τραπεζών. Ο στόχος της Blackrock είναι να διαμορφώσει κοινή μεθοδολογία για την αποτίμηση του προβλήματος που, προς το παρόν, δεν φαίνεται ότι έχει ακόμη κορυφωθεί.

Πηγές του newmoney.gr αναφέρουν πως μέχρι στιγμής θέμα αλλαγής του Τειρεσία -αν και έχει ξεκινήσει να συζητείται - δεν έχει τεθεί επίσημα προς την Τράπεζα της Ελλάδος παρά το ότι σύντομα, όπως λένε πηγές του υπουργείου, θα υπάρξει σχετική επιστολή. Σε κάθε περίπτωση, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και νέο πρόγραμμα τόνωσης των επιχειρήσεων μέσω δανείων με πιο ευέλικτη μορφή.

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νοκ-άουτ οι Κύπριοι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νοκ-άουτ οι Κύπριοι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ