2013-07-28 11:42:04
Φωτογραφία για Η Αραβική Άνοιξη που έγινε καλοκαιρινός Εφιάλτης
Η δικαιότατη οργή των γονατισμένων Τυνήσιων από το θλιβερό ανδρείκελο Μπεν Αλί και η ανάγκη αποκαθήλωσης του διεφθαρμένου τύραννου για την κοινωνική ευρυθμία αλλά κυρίως την επιβίωση των πολιτών από την βαθειά φτώχεια και την ένδεια προκάλεσε αισθήματα συγκίνησης και αλληλεγγύης στην πλειονότητα της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Η μεγαλειώδης και υπεράριθμη επανάσταση των Αιγυπτίων πολιτών με τις σεισμικές συγκεντρώσεις στις πλατείες και την κραυγή απελπισίας για Δημοκρατία και αυτονόητα δικαιώματα κατά του παλαιολιθικού στρατιωτικού ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ, απέδειξε στην πράξη ότι η Αραβική Άνοιξη σηματοδοτούσε την ανάγκη για αλλαγή και την γνήσια και αυθόρμητη αντίδραση των πολιτών.

Στην ιδιαιτέρως πλούσια Λιβύη κυριαρχούσε η αρχετυπική φιγούρα του Μουαμάρ Καντάφι. Ξεκίνησε σαν επαναστάτης με αριστερές καταβολές και βαθύ ανθρωπιστικό υπόβαθρο, στα πρότυπα του θρυλικού Νάσερ. Παρά τις κατασκευασμένες φήμες εξ Αμερικής, το πραγματικό πρόσωπο του Λιβύου ηγέτη το γνωρίζουν μόνο οι πολίτες του ιδίου κράτους και όχι οποιοσδήποτε υπερασπιστής της Δημοκρατίας και του ηθικού και του νόμιμου.


Μέγας πολέμιος του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού με προσωπικό κόστος την δεκαετία του 80 κυρίως αλλά και του 90’, λίγο πριν την Αραβική Άνοιξη προχώρησε σε απονενοημένες δηλώσεις και κινήσεις που τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά της διεθνούς στρατηγικής και γεωπολιτικής τάξης πραγμάτων.

Φιλοδοξία Καντάφι: Χρυσός αντί του πετροδολαρίου και δημιουργία Παναραβικού Μετώπου.

Άμεσα ανακηρύχτηκε δαίμων και τύραννος και τιμωρήθηκε αναλόγως.

Το γεγονός ότι τα φαινόμενα αυθόρμητων και απρόκλητων εξεγέρσεων σε γειτονικές χώρες, με ανάλογη στρατηγική σημασία και σεβαστά αποθέματα σε πολύτιμες πλουτοπαραγωγικές πηγές, έλαβαν τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας, άργησε να προκαλέσει οποιαδήποτε απορία στους ρομαντικούς.

Η βεβιασμένη γενίκευση και το εργαλείο της εξίσωσης κοινωνικών προβλημάτων και πολιτικών σημασιών νόθευσαν το μυαλό των θαυμαστών της Επανάστασης που έσπευσαν σε πανηγυρισμούς ακόμη και όταν σκυλευόταν το πτώμα του Καντάφι από –υποτιθέμενους-αντάρτες(οποιεσδήποτε ομοιότητες με την τιμωρία του κακού Σαντάμ Χουσείν κρίνονται χυδαίες και αναληθείς).

Το ποσοστό της διαστροφής έφθανε μέχρι και στον θαυμασμό για τις φρικιαστικές εκφράσεις χαράς της επονείδιστης Χίλαρι Κλίντον στο άκουσμα της δολοφονίας Καντάφι.

Το περίφημο τόξο που ξεκινά από τα στενά του Εύξεινου και καταλήγει στα παράλια της πολύπαθης Λιβύης(πολύπαθης λόγω της συγκινητικής παρέμβασης των Μεγάλων Δυνάμεων, που ως εκ θαύματος κατέληξε στην πιο ανήθικη, επαίσχυντη και κακό-σκηνοθετημένη αποκαθήλωση ηγέτη στα χρονικά)πρωταγωνιστεί εδώ και κάποιες χιλιάδες χρόνια σε κρίσιμα σημεία της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Μολοταύτα τέτοια κινητικότητα και στρατηγική επιμονή, έχει να αντικρύσει η Εγγύς Ανατολή από των καιρό των καθαγιασμένων σταυροφοριών. Εννιά παρακαλώ τον αριθμό, οι πολυάριθμες, πολυεθνικές και πολυδάπανες εκστρατείες για την ανακατάληψη των χαμένων εδαφών-κυρίως της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ-από τους άπιστους , κατέδειξαν το σαθρό πρόσωπο του ήδη παρηκμασμένου ηθικά και πολιτιστικά Δυτικό-Ευρωπαίου πολίτη.

Στις τρείς πρώτες πολεμικές συγκρούσεις δεκαετιών, πραγματικά-παρά τα πολλά μελανά σημεία,-στόχος ήταν, κατόπιν πρωτοφανούς προπαγάνδας και έξαρσης θρησκευτικού φονταμενταλισμού, η ανακατάληψη της Ιερουσαλήμ και η εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Θεού.

Παρά τις άκαρπες προσπάθειες αρκετών ψύχραιμων ιπποτών, κατά την πολιορκία και πτώση της Ιερουσαλήμ, στην διάρκεια της πρώτης Σταυροφορίας, από το μένος των πιστών δεν γλίτωσε κανείς, μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι κάτοικοι της πόλης, ακόμη και άοπλοι και άμαχοι σφαγιάστηκαν με χριστιανική ευλάβεια..

Στην ιστορία έχει περάσει επίσης το λυσσαλέο πλιάτσικο στο οποίο πρωτοστάτησαν όλα τα καλά παιδιά της Ευρώπης.

Σημείωση: Κατά την διάρκεια των Σταυροφοριών, στους ιππότες και τους μισθοφόρους που ελάμβαναν μέρος θα δινόταν πλούσια λάφυρα, γυναίκες , γη και τίτλοι ευγενείας. Κυρίως όμως δινόταν ντε φάκτο από την κεφαλή της Εκκλησίας, τον εκάστοτε Πάπα, άφεση αμαρτιών και δη όλων των ποινικών αδικημάτων.

Ο βαθμός της θρησκευτικής μανίας και της τυφλής αντεκδίκησης περιορίστηκε σημαντικά στην Τρίτη, την περίφημη Σταυροφορία των Βασιλιάδων. Εκεί στην προσπάθεια ανακατάληψης της Ιερουσαλήμ από πλευράς Χριστιανών βρισκόταν ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος Βασιλιάς της Αγγλίας(μιλούσε γαλλική και ρωμανική διάλεκτο και ούτε μια λέξη βρετανική)Δούκας της Νορμανδίας, της Ακουϊτανίας , Κόμης της Μαιν, της Ναντες και άλλοι αμέτρητοι τίτλοι και στην αντίπερα όχθη ο κορυφαίος Σαλαχαντίν/Σαλαντίν.

Παρά τις κρίσιμες επιτυχίες των Σταυροφόρων-ο Ριχάρδος δεν έχασε μάχη από τον σημαντικό αντίπαλο του-και την επαναφορά των περισσότερων εδαφών σε Χριστιανική κυριαρχία, ο στόχος η Ιερή πόλη παρέμεινε-κατόπιν ειρηνικής συμφωνίας- στα χέρια των μουσουλμάνων του Σαλαντίν .

Είναι η μόνη στιγμή στην ιστορία των ντροπιαστικών αυτών εκστρατειών που εξυμνείται και από τις δύο πλευρές το μεγαλείο και των δύο ηγετών. Προς έκπληξη των Ευρωπαίων ιπποτών και ευγενών ο Σαλαντίν επέδειξε ψυχραιμία και ήθος ευγενούς ιππότη-chivalry-σε καθεμία των περιστάσεων.

Πίσω στον γκρίζο και ηθικά ερμαφρόδιτο 21ο αιώνα, η κατάσταση στο τόξο στα Τέλη Ιουλιού του 2013, είναι φρικιαστική. Στην Τυνησία, η δολοφονία ενός κορυφαίου μέλους της αντιπολίτευσης από μισθοφόρους-τον γάζωσαν άγνωστοι με 14 σφαίρες στο σπίτι του μπροστά στην οικογένεια του- αναμένεται να πυροδοτήσει πολλαπλές αντιδράσεις καθώς στην πολύπαθη χώρα κυριαρχούν στα σκοτάδια οι πιο σκληροπυρηνικοί Σαλαφιστές της επικράτειας και η κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αδυνατεί να κατευνάσει το μένος των πολιτών καθώς κρίνεται ανήμπορη να προχωρήσει σε ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές.

Στην Συρία ο πιο αιματηρός εμφύλιος των τελευταίων δεκαετιών, δείχνει το πιο σκληρό πρόσωπο του πολέμου. Οικογένειες διαμελίζονται, γειτονιές ξεθεμελιώνονται και ιστορικά κέντρα ισοπεδώνονται. Ο υποτιμημένος Μπασάρ Αλ Ασάντ, ξεπέρασε κάθε όριο σαδισμού και απολυταρχικής μανίας, η ολοκληρωτική καταστροφή της Χομς και του πολύτιμου Ιστορικά και πολιτισμικά Χαλεπίου, αποδεικνύει , ότι ο αιμοβόρος ηγέτης δεν υπολογίζει τίποτε, παρά την πολιτική επιβίωση του.

Δυστυχώς η μυστηριακή παρέμβαση του Στρατού και η αποκαθήλωση του Μορσί και της ηγεσίας της Μουσουλμανικής αδελφότητας από τον Στρατηγό Αλ Σίσι, δεν κατόρθωσε να κατευνάσει τις λυσσαλέες αντιδράσεις των εξεγερθέντων καθώς πυροδότησε τις ακραίες ενστάσεις από τους οπαδούς της κυβερνητικής δύναμης. Αποτέλεσμα η χώρα έχει σχεδόν εισέλθει για τα καλά σε ένα πολύ βίαιο εμφύλιο που δεν πρόκειται να σταματήσει με συμβιβαστικές λύσεις καθώς πέρα από τα πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα στην Ιστορική Αίγυπτο αντίθετες δυνάμεις εμφανίζονται πολέμιες εδώ και αιώνες.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ