2013-07-28 18:13:03
Φωτογραφία για Η αναδάσωση έμεινε στα χαρτιά για την Πελοπόννησο - Σε 30 χρόνια θα ξαναδούμε δάσος στην Ηλεία
Στα λόγια έμειναν οι υποσχέσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Πελοποννήσου που καταστράφηκε με τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

Παρά τις φιλόδοξες εξαγγελίες που συνόδευσαν την καθιέρωση του περίφημου Ταμείου Μολυβιάτη, τελικά δεν υλοποιήθηκε παρά μόνο το 23% των αντιπλημμυρικών έργων, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη φυσική αναγέννηση των καμένων δασών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πλέον η καταστροφή είναι ανεπανόρθωτη για τις πάλαι ποτέ καταπράσινες περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας. «Έχουμε καθυστερήσει αδικαιολόγητα», είπε στη Realnews o Δημήτρης Ντινόκας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, προσθέτοντας: «Στην Ηλεία θα χρειαστούμε πλέον τουλάχιστον 30 χρόνια για να ξαναδούμε δάσος. Όσο μάλιστα δεν υλοποιούνται τα αντιδιαβρωτικά έργα, παρατείνουμε το πρόβλημα και καθιστούμε τα δεντράκια που ξεπετάγονται ευάλωτα σε φαινόμενα πλημμύρας ή κατολισθήσεων».


Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, μόνο στον νομό Ηλείας κάηκαν συνολικά 909.799 στρέμματα, άλλα 569.000 κάηκαν στην Αρκαδία και άλλα 212.000 στη Μεσσηνία. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα μεγάλα κατολισθητικά φαινόμενα έχουν ακυρώσει όλες τις προσπάθειες τεχνητής και φυσικής αναγέννησης των περίπου 1,6 εκατ. στρμ. δασικής έκτασης που καταστράφηκαν στην Πελοπόννησο μετά το «ολοκαύτωμα» του 2007.

Οι δασικές υπηρεσίες επισημαίνουν ότι μόνο το 25% των καμένων χρειάζεται τεχνητή αναδάσωση, ενώ το υπόλοιπο 75% θα μπορούσε να αναγεννηθεί φυσικά, αρκεί να είχαν γίνει τα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Τα μισοτελειωμένα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν οδηγήσει από το 2008 κι έπειτα σε πλημμύρες μεγάλης έκτασης σε περιοχές όπως η Ανδρίτσαινα, η Ολυμπία, η Ζαχάρω, τα Κρέστενα και η Αμαλιάδα. Οι περιοχές αυτές, όμως, πλήττονται και από κατολισθήσεις, αφού η μη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών υποδομών απογύμνωσε τις εκτάσεις των καμένων από τεράστιους όγκους χωμάτων, τους οποίους παλαιότερα συγκρατούσαν τα ριζικά συστήματα των δέντρων.

Από το Ταμείο Μολυβιάτη περίπου 15 εκατ. ευρώ προορίζονταν για να επενδυθούν στην Ηλεία για τη φυσική αναγέννηση του δάσους και την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Από αυτά εκταμιεύθηκαν μόνο τα 3,7 εκατ., αφήνοντας το δάσος απροστάτευτο. «Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν ιδιαίτερα στα πρανή των λόφων. Στη Φρίξα στην Αρτέμιδα, στην Αρχαία Ολυμπία στο επαρχιακό δίκτυο Πύργου - Οινόης, μπορεί να υπάρξει φυσική αναγέννηση φτάνει να επέμβουμε με σωστό αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα», επισημαίνει ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, συμπληρώνοντας: «Η συνολική περιοχή που εξαρτάται από αυτά τα έργα ανέρχεται σε τουλάχιστον 100.000 στρέμματα».

«Δυστυχώς, τα αντιδιαβρωτικά έργα δεν έγιναν όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα τώρα να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα εξαιτίας των ζημιών που έχουν γίνει», δήλωσε στη Realnews ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Παναγιώτης Μπούρας.

«Για πάρα πολλά χρόνια», καταγγέλλει, «τα κονδύλια που μας είχαν τάξει πήγαιναν από εδώ και από εκεί. Για να επιστρέψουν σε εμάς που τα δικαιούμαστε χρειάστηκε να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες», δηλώνει ο επικεφαλής Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, Ευάγγελος Γιαννακούρας. «Όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει έξι χρόνια πριν, αμέσως μετά τις πυρκαγιές. Αντ’ αυτού χορτάσαμε από υποσχέσεις για έργα και κονδύλια που ακόμη δεν έχουμε δει».

Τεχνητές αναδασώσεις

Αλλά και το πρόγραμμα τεχνητών αναδασώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μείνει ημιτελές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Βάλμης της Ηλείας έχει ολοκληρωθεί μόνο το 35% των τεχνητών αναδασώσεων, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2014. Αντίστοιχα, στην Αμαλιάδα εκκρεμεί το 75% των εργασιών. Στην Αρκαδία η κατάσταση είναι εξίσου αποκαρδιωτική.

«Χρήματα για αναδασώσεις δεν πήραμε ποτέ, ούτε από το Tαμείο Μολυβιάτη, ούτε από πουθενά αλλού. Από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 κι έπειτα το μόνο που έχει φυτευτεί στην Αρκαδία είναι μερικά δενδρύλλια που καλλιεργούμε εμείς στο φυτώριο του δασαρχείου. Οργανωμένες και μαζικές αναδασώσεις δεν έγιναν ποτέ. Κάθε χρόνο γίνονται μερικές μικρές και σημειακές φυτεύσεις, με τα δενδρύλλια που χαρίζουμε εμείς σε δήμους και συλλόγους», είπε ο Θανάσης Αργειτάκης, δασάρχης Τρίπολης.
ilialive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ