2013-07-29 16:30:14
Φωτογραφία για Πως στήθηκε η μεγάλη απάτη με τα εξοπλιστικά...
Των  Μάκη Πολλάτου, Βασιλικής Κόκκαλη

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η μοναδική -ακόμη και για τα ελληνικά χρονικά- υπόθεση μιας προμήθειας που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 43 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο Ελληνικός Στρατός ουδέποτε παρέλαβε το περίφημο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Το σκάνδαλο της αγοράς 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης που υπεγράφη στις 19 Οκτωβρίου του 2001 (επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου) παρασύρει στη δίνη του 19 πρόσωπα εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της απιστίας από την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, κυρία Πόπη Παπανδρέου.

Ποινική δίωξη ασκείται εναντίον των Θωμά Λιακουνάκου και Ηλία Αρκουμανέα της προμηθεύτριας εταιρείας Sonak για ηθική αυτουργία σε απιστία, ενώ κατά των Ευάγγελου Βασιλάκου, πρώην γενικού διευθυντή της Γραμματείας της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Γεωργίου Κολλίρη (επίσης πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών), Αντωνίου Κάντα (πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών), Γεωργίου Αντωνακόπουλου (διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ και αρχηγός ΓΕΕΘΑ), καθώς και ακόμη 13 στρατιωτικών ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

Επισημαίνεται ότι για άλλα πρόσωπα που ελέγχθηκαν, όπως ο πρώην γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών κ. Σπύρος Τραυλός, η ειδική εξέταση δεν απέφερε αποτελέσματα και γι’ αυτό δεν ασκήθηκε δίωξη.

Ο κ. Τραυλός είχε ζητήσει να καταγγελθεί η σύμβαση, να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία Sonak και να επιστρέψει στο κράτος την προκαταβολή, να σταματήσουν οι πληρωμές από το Δημόσιο και να αποκλειστεί η εταιρεία του κ. Λιακουνάκου από τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Αμυνας και της εταιρείας Sonak αφορούσε στην προμήθεια 18 συγκροτημάτων παρεμβολής τύπου ERIS, τοποθετημένων σε τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού Μ113 και ακόμη 11 κέντρων ακρόασης τύπου ESTIA σε κλωβό επί οχήματος Steyr, συνολικής αξίας 71.979.490,09 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του ΓΕΣ.

Η σύμβαση ενεργοποιήθηκε την 26η Ιουνίου του 2002, αφού η εταιρεία Sonak έλαβε ως προκαταβολή το 50% της αξίας της όλης προμήθειας, δηλαδή 34.515.615,09 ευρώ.

Η αρχική διαγωνιστική διαδικασία έπασχε και πιθανολογείται ότι ο διαγωνισμός θα έπρεπε να έχει ακυρωθεί στο ξεκίνημά του.

Ηδη από τη φάση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών αποδείχτηκε ότι οι δοκιμές των παρεμβολέων δεν ήταν πλήρως επιτυχείς.

Η επιτροπή όμως θεώρησε ότι η πλήρης επιτυχία (100%) στις δοκιμές πεδίου δεν αποτελεί απαράβατο όρο της τεχνικής περιγραφής και πρότεινε «στη σύμβαση που θα υπογραφεί με την εταιρεία που θα αναδειχθεί ως μειοδότρια να προβλεφθεί για την παραλαβή του πρώτου συστήματος το ίδιο σενάριο δοκιμών πεδίου που πραγματοποιήθηκε κατά την αξιολόγηση και επιπλέον να προβλεφθούν έλεγχοι των επιπρόσθετων δυνατοτήτων».

Ωστόσο, σε Eνορκη Διοικητική εξέταση που έγινε χρόνια αργότερα αποδείχτηκε ότι «η επιτροπή δεν εφάρμοσε τα καθοριζόμενα στην τεχνική περιγραφή, σύμφωνα με τα οποία η πλήρης επιτυχία των δοκιμών αξιολόγησης των εταιρειών αποτελεί απαράβατο όρο του διαγωνισμού και ως εκ τούτου έπρεπε να απορρίψει και τις δύο εταιρείες».

Δηλαδή τόσο η Sonak όσο και η έτερη υποψήφια εταιρεία για το πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου EADS θα έπρεπε να έχουν απορριφθεί από την αρχή.

Αλλες όμως ήταν οι βουλές εκείνων που αποφάσιζαν και τελικώς προχώρησαν σε κατακύρωση της προμήθειας με ταχείες διαδικασίες.

Τον Αύγουστο του 2006 και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της πλευράς του Δημοσίου και της Sonak, ο τότε γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάκος (διώκεται για απιστία) αποφάσισε αιφνιδιαστικά τη διάλυση της επιτροπής διαπραγματεύσεων. Οι πράξεις του κ. Βασιλάκου, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, εμπίπτουν στο αδίκημα της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία - το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ στρεφόμενης κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προξενήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, περιγράφεται αναλυτικά σε έκθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η Sonak, που δεν αρκέστηκε στην είσπραξη των 34 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο του 2007 προσέφυγε στη διαιτησία κατά του Ελληνικού Δημοσίου, κέρδισε την υπόθεση και πέτυχε να επιδικαστεί υπέρ της ποσό 8.706.000 ευρώ.

Με απλά λόγια, η Sonak του κ. Λιακουνάκου εισέπραξε από το Δημόσιο το συνολικό ποσό των 43.222.000 ευρώ χωρίς να παραδώσει ούτε βίδα! Αν μη τι άλλο, η συμφωνία που υπεγράφη το 2001 για την κατασκευή συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου απεδείχθη ιδιαίτερα επωφελής για την ιδιωτική εταιρεία και απολύτως ζημιογόνα για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τους φορολογουμένους και το Δημόσιο.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ