2013-08-02 13:05:03
Φωτογραφία για H «φάρμα» καινοτομίας που επιταχύνει την ελληνική επιχειρηματικότητα
Δεν είναι όλες οι φάρμες ίδιες. Διότι, εκτός από εκείνες που φιλοξενούν ζώα, υπάρχει και μια εντελώς διαφορετική στη Θεσσαλονίκη. Μια φάρμα που καλλιεργεί την επιχειρηματικότητα και επιταχύνει τα «ανοίγματα» των νέων που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους δημιουργώντας μια νέα εταιρεία ή υπηρεσία.

Ο λόγος για την Innovation Farm ("Φάρμα Καινοτομίας"), που σε συνεργασία με τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (Μο.Κ.Ε.) του Αλεξάνδρειου TEI Θεσσαλονίκης και με τη συνδρομή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης (Ε.Β.Ε.Θ.), ολοκλήρωσε τον πρώτο "Επιταχυντή επιχειρηματικότητας πρώτης φάσης" (Stage One accelerator), στη Θεσσαλονίκη.

Οι συντελεστές, οι υποστηρικτές (Repower Greece), οι ειδικοί συνεργάτες (Microsoft BizSpark), καθώς και οι συμμετέχοντες ειδικοί καθοδηγητές των ομάδων και σύμβουλοι, ήταν κοντά στις ομάδες των νέων καινοτόμων επιχειρηματιών, οι οποίες εργάστηκαν σε χώρους που προσέφερε το Ε.Β.Ε.Θ.


Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 και παρουσιάστηκε στο Συμπόσιο Επιχειρηματικότητας, που διοργάνωσε η Μο.Κ.Ε. του ΑΤΕΙΘ. Η επικοινωνία του έγινε κυρίως μέσω του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων αλλά και μέσω προσωπικών ενημερώσεων και ηλεκτρονικών επιστολών για 40 περίπου ημέρες, ενώ οι συμμετέχοντες φορείς, ανέλαβαν την επικοινωνία προς τα κοινά τους. Κατά την περίοδο αυτή ο ιστοχώρος του Stage One http://stageone.innovationfarm.eu/ υποδεχόταν τις αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες ομάδες.

17 ομάδες υποψήφιων επιχειρηματιών

Συνολικά στο πρόγραμμα εισήχθησαν 17 ομάδες και μετά από αξιολόγηση, ξεκίνησαν οι 16. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Stage One, ακολούθησε η φάση της επιτάχυνσης για 10 εβδομάδες (συν δύο παράταση), κατά τις οποίες προσφέρθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις από την ομάδα των οδηγών και των επισκεπτών ειδικών (specialists), με την μέθοδο τής προπόνησης (coaching).

Στη διάρκεια της κεντρικής αυτής περιόδου του προγράμματος, προσφέρθηκαν υπηρεσίες συμβουλευτικής και αντιμετωπίσθηκαν διάφορα θέματα που είχαν να κάνουν με τη συνοχή των ομάδων, αλλά και τις ελλείψεις τους σε ανθρώπινους πόρους, σε τεχνογνωσία και σε επιχειρησιακό σχεδιασμό. Το πρόγραμμα στήριξε επίσης η Microsoft, που μέσω της Innovation Farm και του Bizspark, προσέφεραν δωρεάν και απεριόριστο λογισμικό στις συμμετέχουσες ομάδες, αλλά και τεχνογνωσία και δικτύωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο τέλος της περιόδου αυτής ακολούθησε επαναξιολόγηση, που έφερε οκτώ (8) ομάδες στην τελική παρουσίαση DEMO DAY τον Ιούνιο.

H Innovation Farm και οι συνεργάτες της, έχουν ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός συνόλου εξειδικευμένων προγραμμάτων επιχειρηματικής επιτάχυνσης που αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται από το φθινόπωρο. Ανάμεσα στις ομάδες ξεχώρισαν:

1) η SYMBIOSIS που πήρε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας και η οποία μεταξύ άλλων μετείχε σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς και boot camps στις ΗΠΑ,

2) η HEEELPME, που διακρίθηκε σε ανάλογο διαγωνισμό στην Σιγκαπούρη,

3) η AGORA FINE GREEK FOODS, που ξεκίνησε τη λειτουργία της με κατάστημα λιανικής και εμπορία χονδρικής, καθώς και

4) η AGROSKOPY που προσκλήθηκε (μέσω του κου Πηλίτση) να συμμετέχει στο Aephoria Net (http://www.aephoria.net/ ).

Σήμερα η Innovation Farm εξακολουθεί να υποστηρίζει τις συμμετέχουσες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), ενώ θα προσφέρει στις ομάδες του πρώτου αυτού προγράμματος Stage One, δωρεάν συμμετοχή σε όποιο επόμενο πρόγραμμα προχωρημένης επιτάχυνσης υλοποιήσει.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ