2013-08-05 16:14:34
Φωτογραφία για Εκφυλιστικές καταστάσεις στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών!
Γράφει ο Ι.Μ. Πολίτης

Με θύλακα αντίστασης των αμετανόητων θιασωτών του διεφθαρμένου και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος προσομοιάζει το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών Η επιστολή παραίτησης του απελθόντα προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου Κ. Τσεκούρα, προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (η πέμπτη κατά σειρά που εν τέλει έγινε δεκτή), περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα ένα καθεστώς ζόφου, στο οποίο κυριαρχούν η αδιαφάνεια, τα ισχυρά προσωπικά οικονομικά συμφέροντα, οι λοβιτούρες και οι πελατειακές σχέσεις.

Η προκλητική απουσία εποπτείας από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα έχει μετατρέψει το Επιστημονικό Πάρκο από θερμοκοιτίδα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε χώρο άνθησης πρακτικών και συμπεριφορών που αναδύουν αφόρητη δυσοσμία και έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της κοινωνίας.

«Βρεθήκαμε», αναφέρει ο Κ. Τσεκούρας, «μπροστά σε μια κατάσταση η οποία είχε οδηγήσει στον αποπροσανατολισμό της λειτουργίας του ΕΠΠ από την βασική του κατεύθυνση, αυτής της θερμοκοιτίδας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας έντασης υψηλής τεχνολογίας, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης προγραμμάτων αμφιβόλου προστιθέμενης αξίας οποιουδήποτε είδους, πλην των προσωπικών αμοιβών των συμμετεχόντων σε αυτά. Ταυτόχρονα διαπιστώσαμε:


i. Την τραγική οικονομική κατάσταση της Εταιρείας εξαιτίας (α) της συμμετοχής της στα προαναφερθέντα προγράμματα, (β) της απομείωσης των χρηματοοικονομικών της πόρων που δεν αποτυπώθηκαν στο λογιστικό της σύστημα και (γ) του τουλάχιστον ανορθολογικού τρόπου διαχείρισης του συνόλου των οικονομικών πόρων του ΕΠΠ.

ii. Την λειτουργική αποδιοργάνωση της Εταιρείας εξαιτίας της άσκησης «άτυπης» διοίκησης από πρόσωπα που αφενός κανένας θεσμικός ρόλος δεν τους είχε ανατεθεί και αφετέρου είχαν ισχυρά προσωπικά οικονομικά συμφέροντα από την λειτουργική της αποδιοργάνωση.

iii. Την μη άσκηση εποπτείας από οποιοδήποτε Δημόσιο φορέα στην λειτουργία του ΕΠΠ, αν και Δημόσιοι Πόροι έχουν επενδυθεί στο παρελθόν σε αυτό και καταφανώς το ίδιο το αντικείμενο του εμπίπτει στην περιοχή του Δημοσίου Συμφέροντος».

Με βάση την παραπάνω εικόνα, το απελθόν Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας έχει προβεί, μεταξύ άλλων, και στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Πατρών κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με την σημαντική οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η Εταιρεία από ενέργειες ή/και παραλείψεις.

Η πρωτοβουλία του πρώην ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας Β. Μάγκλαρη, να ορίσει, νέα διοίκηση στο εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόν ΕΠΠ λειτούργησε λυτρωτικά. Πλην όμως παρέλειψε να ...ρωτήσει τον καθηγητή Γιάν. Ματσούκα, ο οποίος εν τω μεταξύ, όλως περιέργως, είχε τοποθετηθεί στο υπό τον Τσεκούρα ΔΣ (ήταν ο μόνος που δεν παραιτήθηκε), παρ΄ ότι φέρεται ως εκπρόσωπος spin off εταιρίας βιοτεχνολογίας, που στεγάζεται στο Επιστημονικό Πάρκο και έχει χρηματοδοτηθεί από τη VIANEX S.A., κατά δήλωσή του, με 1 εκατομ. ευρό!

Η ανακοίνωση, στις 30 Μαίου, πως τα ηνία του ΕΠΠ αναλαμβάνει ομάδα διακεκριμένων και καταξιωμένων πανεπιστημιακών, «ανέβασε» τον Γ. Ματσούκα στα ...κεραμίδια, εκδηλώνοντας την έντονη δυσφορία (ανησυχία;) του γι αυτή την επιλογή. Παροικούντες την Ιερουσαλήμ εκτιμούν ότι στον λυσσαλέο «αγώνα» του Γ. Ματσούκα, να αποτραπεί η εγκατάσταση της νέας διοίκησης συνέδραμαν γνωστοί επιχειρηματικοί κύκλοι.

Και ώ της μεθοδεύσεως! Ο Γ. Ματσούκας, ως μοναδικό ενεργό μέλος του απελθόντος ΔΣ του ΕΠΠ προσέφυγε στα Πολιτικά Δικαστήρια, ζητώντας τον διορισμό προσωρινής διοίκησης. Οπερ και εγένετο, με τον ίδιο και «κολλητούς» του να φιγουράρουν στο νέο σχήμα.

Ηταν το κερασάκι στην τούρτα μιας χαμένης στους εφιαλτικούς διαδρόμους της τρόικας κυβέρνησης, που ούτε τα ελάχιστα των συμφερόντων της κοινωνίας δεν είναι ικανή να προστατέψει (βασικός μέτοχος στο ΕΠΠ είναι το υπουργείο Οικονομικών!...).

«Εκφράζω την βαθιά μου απογοήτευση και πικρία για το γεγονός ότι «γκρίζες αντιδράσεις» -οι οποίες ποτέ δεν είδαν το φως της ημέρας αλλά αναπτύσσονται στο σκοτάδι και αποπνέουν άσχημη οσμή- αναστέλλουν επί της ουσίας την λειτουργία της κρατικής μηχανής, έστω και για θέματα «ελάσσονος σημασίας» όπως αυτό του ΕΠΠ, προκαλώντας αναποτελεσματικότητες που τόσο έχουν στοιχίσει στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες με εμφανή αποτελέσματα», υπογράμμιζε στην επιστολή παραίτησής του προς τον Γ. Στουρνάρα, ο καθηγητής Κ. Τσεκούρας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το τέλος του american dream...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το τέλος του "american dream"...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ