2013-08-06 21:29:04
Φωτογραφία για Ξένοι «γύπες» πάνω από τα σπίτια!
«Γύπες» πετάνε πάνω από τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων και διεκδικούν αντί πινακίου φακής τους κόπους μιας ζωής. Τα distress funds έρχονται στην Ελλάδα και ζητάνε από τις τράπεζες να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια... (στεγαστικά και επιχειρηματικά κυρίως) έναντι 10 λεπτών το κάθε ευρώ δανείου.

Τα distress funds, όπως δείχνει και η ονομασία τους (distress = αγωνία, θλίψη), είναι ουσιαστικά επενδυτικά κεφάλαια έκτακτης ανάγκης, που επενδύουν στην ανάγκη υπερχρεωμένων κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Η πρόταση των ξένων funds βρίσκει προς στιγμήν αντιστάσεις από τις ελληνικές τράπεζες, που θεωρούν ότι οι προτεινόμενες τιμές είναι εξευτελιστικά χαμηλές. Βέβαια μπορεί σήμερα οι ελληνικές τράπεζες να αντιστέκονται στις σειρήνες των distress funds, αλλά δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν και αύριο, καθώς οι ανάγκες για ρευστότητα είναι πιεστικές.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αυτήν τη στιγμή ένα στα τέσσερα δάνεια βρίσκεται στο «κόκκινο» και σύντομα το ποσοστό των υποχρεώσεων που δεν θα εξυπηρετούνται θα ξεπεράσει το 30%.

Τα στεγαστικά που έχουν δοθεί με προσημειώσεις ακινήτων θεωρούνται τα καλύτερα στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ακόμη και αν δεν εξυπηρετούνται κανονικά, αφού μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές που θεωρούν ότι μπορούν να εισπράξουν ποσά μεγαλύτερα του κεφαλαίου που δαπάνησαν για την αγορά του δανείου. Ακόμη και αν τα distress funds δεν πετύχουν τον στόχο τους, θα παραμείνουν στην κατοχή τους ακίνητα με σαφώς μεγαλύτερη αξία.

Τα distress funds αγοράζοντας στεγαστικά θα γίνουν στην ουσία κύριοι των σπιτιών και βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ευκολότερο να κινηθούν οι πλειστηριασμοί. Το πάγωμα στους πλειστηριασμούς αφορά κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ και ισχύει έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Εάν τελικά το πάγωμα στους πλειστηριασμούς αρθεί, αυτό σχεδιάζεται να γίνει σταδιακά. Ανά τρίμηνο ή ανά εξάμηνο θα μειώνεται το ποσό της οφειλής για την οποία δεν επιτρέπεται πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Για παράδειγμα, από τον Ιανουάριο 2014 το όριο μπορεί να πέσει σε 150.000 ευρώ, τον Μάρτιο στα 120.000, τον Ιούνιο σε 90.000 κ.ο.κ.

Σοβαρό θέμα υπάρχει και με τα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς η κρίση δημιουργεί προβλήματα ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις, που βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει δραματικά. Τα distress funds παίρνοντας «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια στην ουσία παίρνουν τις επιχειρήσεις, γεγονός που ενισχύει τον αφελληνισμό της βαριάς τρωθείσας ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, οι εκπτώσεις με τις οποίες θέλουν να αγοράσουν ακόμη και τα δάνεια υγιών επιχειρήσεων δείχνουν και τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται το μέλλον των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Η τρόικα φέρεται να προκρίνει τη λύση των distress funds προκειμένου να «καθαρίσουν» τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Τα συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια θα πληρώσουν στις τράπεζες ένα μέρος των δανείων που θα αγοράσουν και στη συνέχεια θα αναλάβουν τα ίδια τις διαδικασίες για την είσπραξη του 100% του οφειλόμενου ποσού από τους δανειολήπτες.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ