2013-08-07 13:01:04
Φωτογραφία για «Τεράστια ποσότητα» του ραδιενεργού στοιχείου τρίτιο κινδυνεύει να διαρρεύσει στον Ειρηνικό ωκεανό από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγος

Άκρως ραδιενεργό νερό που διαρρέει στον Ειρηνικό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι δημιουργεί μια «επείγουσα κατάσταση», την οποία... η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco δείχνει ανίκανη να αντιμετωπίσει, εκτιμά η αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Οι εμπειρογνώμονες της TEPCO δεν έχουν καταφέρει ακόμη να επιλύσουν το πρόβλημα της υπόγειας διαρροής ραδιενεργών υδάτων, πρόβλημα που συνεχίζει να τους απασχολεί από το 2011. Παρόλα αυτά υπάρχει μία σημαντική διαφορά: πλέον δεν μπορεί να εξακριβωθεί η πηγή της «νέας» ραδιενεργούς μόλυνσης. Η τρέχουσα εξήγηση είναι ότι το ραδιενεργό νερό το οποίο είχε αφεθεί στην υπόγεια τάφρο περίπου δύο χρόνια πριν αναμιγνύεται πλέον με το νερό της υπόγειας ροής, γεγονός που οδηγεί στην μόλυνση των θαλασσών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής της Ιαπωνίας, το φράγμα που έχει κατασκευαστεί για να συγκρατήσει το «μολυσμένο» με ραδιενέργεια νερό μέσα στα κτήρια των αντιδραστήρων Νο1 και Νο4, μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποχωρήσει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.


Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι από τον Μάιο του 2011 με βάση τα στοιχεία που έδωσε η TEPCO είναι 20 – 40 τρισεκατομμύρια becquerels Ραδιενεργού τρίτιου έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα. Το τρίτιο έχει ανιχνεύτει σε πολύ υψηλά επίπεδα στο νερό που έχει συγκεντρωθεί στη βάση των αντιδραστήρων.

Κάθε χρόνο το ποσό του ραδιενεργού τρίτιου που διαφεύγουν στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι:

18.000 τρισεκατομμύρια μπεκερέλ (terabequerels) ετησίως

και στην ατμόσφαιρα είναι:

1,900 τρισεκατομμύρια μπεκερέλ (terabequerels) ετησίως

Η TEPCO δήλωσε ότι η απελευθέρωση είναι γύρω από το επίπεδο που επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, η οποία είναι 22 τρισεκατομμύρια μπεκερέλ ετησίως,

Το τρίτιο είναι ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου με χρόνο ημιζωής 12,3 χρόνια και μπορεί να προκαλέσει καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις και μεταλλάξεις. Ραδιενεργά υλικά, όπως το τρίτιο, περνούν γρήγορα μέσα από το σώμα.

Επίσημα η βιοσυγκέντρωση τριτίου υποτίθεται ότι είναι ανύπαρκτη, όμως από μελέτη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, στη Σουηδία αποδεικνύεται η βιοσυσσώρευση τριτιωμένου νερού στο φυτοπλαγκτόν και τη μεταφορά, του τροφικά οργανικά δεσμευμένου τρίτιου, στο μύδι Mytilus edulis.

medlabgr.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ