2013-08-07 13:34:04
Φωτογραφία για Συμφωνία - σταθμός για την ενέργεια
Τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Ερευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι), της... προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης υδατικών πόρων, υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία.

Στις συναντήσεις αυτές, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Silvan Shalom.

Οι τρεις υπουργοί αναμένεται να εκδώσουν κοινή διακήρυξη, με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2.000 MW, μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.


Το κόστος

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο, το κόστος του οποίου αναμένεται να φθάσει το 1,5-2 δισ. ευρώ, εντάχθηκε πριν λίγες ημέρες στα «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» της Ευρωπαϊκής Ενωσης έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδος και Κύπρου, και στοχεύει στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα και από εκεί στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Το μήκος του θα είναι 1.000 χιλιόμετρα (ή 540 ναυτικά μίλια) και το βάθος πόντισής του θα φθάσει μέχρι τα 2.000 μέτρα.

Το υποβρύχιο καλώδιο θα ποντιστεί από το Ισραήλ μέχρι την Κύπρο (μήκους 155 ναυτικών μιλίων), από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη (μήκους 320 ναυτικών μιλίων) και από την Κρήτη έως την Πελοπόννησο (μήκους 65 ναυτικών μιλίων).

Η εκτιμώμενη διάρκεια του έργου υπολογίζεται σε 3 χρόνια αν και μπορεί να είναι μικρότερη (1,5 έτος) σε περίπτωση που ξεκινήσουν ταυτόχρονα και τα τρία στάδια. Η τοποθέτησή του προβλέπεται να γίνει από ιταλικό σκάφος ειδικής τεχνολογίας, αφού το καλώδιο, όχι μόνο θα ποντίζεται στον βυθό της θάλασσας, αλλά θα τοποθετείται με τη χρήση ειδικού ρομπότ ένα μέτρο κάτω από το έδαφος.

Τέλος ο κ. Μανιάτης θα έχει συνομιλίες με τους Κύπριους ομολόγους του, Γιώργο Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη, κατά τις οποίες θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, καθώς και των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ