2013-08-07 16:05:05
Φωτογραφία για Ένταξη της κατασκευής του Νέου Κτηρίου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο ΠΕΠ Αττικής
Με αφορμή την υπογραφή της ένταξης στο ΠΕΠ Αττικής της κατασκευής του νέου κτηρίου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις υποδομές των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της Αττικής. Εντάσσουμε σήμερα ένα έργο που αναβαθμίζει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ενισχύει την προσπάθεια για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας».

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υπέβαλε αίτηση τον Ιανουάριο του 2013, με την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, για τη χρηματοδότηση του έργου: «Προσθήκη νέου τριώροφου κτηρίου με υπόγειο για χρήση γραφείων - εργαστηρίων και αμφιθεάτρου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών», στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, κωδικός θεματικής προτεραιότητας (2) - Υποδομές Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Κατηγορία πράξης: Αναβάθμιση και δημιουργία ερευνητικών υποδομών.


Η ανέγερση αυτού του νέου σύγχρονου κτηρίου θα αναβαθμίσει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των Εθνικών Δικτύων (του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων κλπ.), ώστε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να ανταποκρίνεται όλο και καλύτερα στην υψηλή σεισμική δραστηριότητα της χώρας μας, την υψηλότερη της Ευρώπης.

Η θέση στην οποία πρόκειται να ανεγερθεί το κτήριο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κουφού της Πεντέλης στην Περιφέρεια Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, το νέο κτήριο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τοποθετείται στο νότιο τμήμα της κορυφής οικοπέδου που ανήκει, στο σύνολό του στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το νέο κτήριο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έχει πολυγωνική κάτοψη και πρισματικό όγκο, με τα μέρη της προσόψεώς του να συγκλίνουν προς την κατακόρυφο.

Η ενεργειακή απόδοση του κτηρίου ευνοείται από τη μορφή του και την εξωτερική θερμομόνωση που καλύπτει το σύνολο του περιβλήματος του κτηρίου.

Το συνολικό του εμβαδόν είναι 2.510,97 τ.μ. και αποτελείται από τέσσερα επίπεδα. Οι χρήσεις που θα στεγαστούν περιλαμβάνουν γραφεία ερευνητών και διοικητικού προσωπικού, ειδικά διαμορφωμένους χώρους για διακομιστές και σεισμογράφους, αμφιθέατρο, αναψυκτήριο και μία νέα αίθουσα ανάλυσης σεισμολογικών δεδομένων, που αποτελεί τον πυρήνα του κτηρίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ