2013-08-07 21:09:38
Φωτογραφία για Γιατί είναι τόσο γρήγορος ο Γιουσέιν Μπολτ; Mαθηματικό μοντέλο εξηγεί την ταχύτητα του
Ο Γιουσέιν Μπολτ είναι Τζαμαϊκανός αθλητής του στίβου, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν έκανε νέο Ολυμπιακό ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, τερματίζοντας τα 100 μέτρα σε 9.63 δευτερόλεπτα. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο αεικίνητο τον Μπολτ;

Ομάδα Φυσικών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μαθηματικό μοντέλο που εξηγεί πώς ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο είναι σε θέση να τρέξει 100 μέτρα σε 9,6 δευτερόλεπτα.

Μιλώντας στη Huffington Post, ο δρ. Χόρχε Χερνάντες, καθηγητής βιοφυσικής στο πανεπιστήμιο «Σύμφωνα με τη μελέτη μας, φαίνεται πώς ο Μπολτ είναι σε θέση να αναπτύξει περισσότερη δύναμη από ότι οι άλλοι δρομείς. Ενας τρόπος να το κάνει αυτό είναι ότι βρίσκει έναν τρόπο να μειώσει την έκταση (διατομή, όπως την αποκαλούμε) του σώματος του που εκτίθεται στον αέρα, μειώνοντας έτσι την αντίσταση. Ισως υιοθετώντας μία συγκεκριμένη θέση πορείας που μειώνει αυτή την έκταση αλλά όχι την απόδοση του και την ικανότητα να αναπτύξει όλη του τη δύναμη.


Οι ερευνητές ανέλυσαν το σπριντ 100 μέτρων του Μπολτ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου το 2009 , όπου έθεσε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 9,58 δευτερόλεπτα. Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος του Μπολτ (1,96) τις συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα του αγώνα και την ταχύτητα που ανέπτυξε, οι επιστήμονες υπολόγισαν το μέγεθος της αντίστασης που ο Μπολτ έπρεπε να ξεπεράσει για να πετύχει αυτό το ρεκόρ.

«Η ακριβής καταγραφή της θέσης και της ταχύτητας Μπολτ κατά τη διάρκεια του αγώνα παρέχει μια θαυμάσια ευκαιρία να μελετήσουμε τα αποτελέσματα της αντίστασης σε έναν σπρίντερ» αναφέρει ο Χερνάντες.

ΟΙ ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: Από τη συνολική ενέργεια που αναπτύσσει ο Μπολτ, μόνο το 7,79% χρησιμοποιείται για να επιτύχει κίνηση, ενώ το 92,21% χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αεροδυναμικής οπισθέλκουσας. Με ιδανικές συνθήκες ανέμου εκείνη την ημέρα, οι ερευνητές υπολόγισαν πως ο Μπολτ θα μπορούσε να πάει ακόμα πιο γρήγορα πατώντας τη γραμμή του τερματισμού σε 9,46 δευτερόλεπτα.

«Είναι τόσο δύσκολο να σπάσεις τα ρεκόρ στις μέρες μας και οι δρομείς πρέπει να ενεργήσουν πολύ έντονα και με μια τεράστια δύναμη που αυξάνει μαζικά την επιπλέον ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν» δήλωσε ο Χερνάντες και συμπλήρωσε: «Για αυτό ευθύνεται το ''φυσικό εμπόδιο'' που επιβάλλεται από τις συνθήκες στη Γη. Φυσικά, αν ο Μπολτ έτρεχε σε έναν πλανήτη με πολύ λιγότερο πυκνή ατμόσφαιρα, θα έσπαγε ασύλληπτα ρεκόρ.»

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Physics στις 25 Ιουλίου.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ