2013-08-10 17:43:33
Φωτογραφία για Πού είναι ο χάρτης, οέο;
Επτά ολόκληρα χρόνια και έξι εκατ. ευρώ καταναλώθηκαν για τη δημιουργία υγειονομικού χάρτη αλλά δεν τον είδαμε ακόμα. Αποτέλεσμα, να σχεδιάζονται στο πόδι οι αλλαγές στο ΕΣΥ και να υποχρηματοδοτούνται τα δημόσια νοσοκομεία.

Της Ντάνι Βέργου - H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Επτά χρόνια και τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ, που κόστισε η δημιουργία υγειονομικού χάρτη, χρειάστηκαν για να διαπιστωθεί ότι χάρτη δεν έχουμε. Το κρίσιμο εργαλείο που θα καταδείκνυε τις ανάγκες της υγείας των πολιτών ακόμα και ανά γειτονιά το χρυσοπληρώσαμε αλλά δεν το είδαμε ποτέ. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης, όλοι οι σχεδιασμοί είναι αυθαίρετοι και πρόχειροι.

Η χρηματοδότηση του υγειονομικού χάρτη ξεκίνησε επί υπουργίας Αβραμόπουλου στην Υγεία. Από το 2006 μέχρι και σήμερα για τον χάρτη της υγείας της χώρας έχουν δοθεί 6 εκατομμύρια ευρώ -3 στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και 3 στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Εκτός από τους δύο αυτούς φορείς, στην προετοιμασία του χάρτη έχουν εμπλακεί και δύο εταιρείες -μία του δημόσιου και μία του ιδιωτικού τομέα- με υποστηρικτική δράση η οποία αφορά τη συλλογή των δεδομένων.


Αυθαίρετοι σχεδιασμοί

Κι όμως τίποτα. Η επιτροπή παρακολούθησης, που συστάθηκε πρόσφατα στο υπουργείο από θεσμικούς φορείς της Υγείας, έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια που ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο δεν μπαίνει σε χρήση την κρίσιμη στιγμή των αλλαγών στο δημόσιο σύστημα νοσοκομειακής περίθαλψης. Αλλαγές που σχεδιάζονται στο πόδι, χωρίς να υπάρχει η αποτύπωση των αναγκών κάθε περιοχής, του ανθρώπινου δυναμικού κ.ο.κ. και που επιστημονικά είναι αυθαίρετες, τονιζόταν στην επιστολή.

Το μοναδικό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη του ο νέος υπουργός είναι η πληρότητα των νοσοκομείων. Σε πολλά νοσοκομεία του συστήματος υγείας, όπως αυτά των νησιών, η πληρότητα προφανώς δεν μπορούν να είναι 100% όλο τον χρόνο. Επιπλέον, υπάρχουν νοσοκομεία όπως το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» που υποβαθμίστηκε σκοπίμως, προκειμένου να καταργηθεί. Η πληρότητά του «πειράχτηκε» μετά την προ έτους εντολή του υπουργείου Υγείας στο ΕΚΑΒ να μην του διακομίζει περιστατικά.

Τα επιστημονικά εργαλεία για να κρίνει κάποιος την αναγκαιότητα ενός νοσοκομείου μπορούν να αποτυπωθούν μόνο σε υγειονομικό χάρτη. Η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και οι μνημονιακές επιταγές δεν φαίνεται να επαρκούν.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διάλυση της δημόσιας υγείας. Με ανακοινώσεις καθημερινά, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συναυλίες και κάθε μορφή αντίστασης τα σωματεία των εργαζομένων στις υπό κατάργηση νοσοκομειακές μονάδες, Ιατρικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα και ενώσεις νοσοκομειακών ιατρών και νοσηλευτών αντιστέκονται.

Στα σχέδια, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), είναι:

•«Να ξεφορτωθεί τις κοινωνικές δαπάνες. Γι’ αυτό κλείνει νοσοκομεία. Μέσω της έκδοσης νέων οργανισμών, μειώνει κλίνες, κλινικές (770) και οργανικές θέσεις. Υποχρηματοδοτεί τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένα να αναστείλουν βασικές λειτουργίες και να μην μπορούν να προμηθευτούν ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

•Να θέσει στην πυρά των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό. Ο υπουργός δείχνει διατεθειμένος να βάλει φωτιά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να χτίσει την πολιτική του καριέρα στις στάχτες του», υπογραμμίζει.

Δίνει λύση ο στρατός

Τη φωτιά, ωστόσο, έρχεται να σβήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μπορεί οι ιατροί να είναι είδος υπό εξαφάνιση, ειδικά στις ακριτικές περιοχές και τα νησιά της χώρας, αφού έχουν να γίνουν προσλήψεις από υπουργίας του (2006), και οι ελλείψεις φτάνουν τις 6.000 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε όλη τη χώρα, ωστόσο θα καλύψει τα κενά με ομάδες 3-4 οπλιτών και στρατιωτικών ιατρών που θα κάνουν περιοδεία με ναυτικές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην πυροσβεστική αυτή κίνηση Αβραμόπουλου προσθέστε και τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό που θα φέρουν μαζί τους και έχετε την εικόνα του φετινού Αυγούστου για τα νησιά Αγιος Ευστράτιος και Ψαρά. Η περιοδεία θα συνεχίσει στην Κάσο, την Κάρπαθο, τους Λειψούς, τους Φούρνους, την Αστυπάλαια, τη Χάλκη και το Καστελόριζο. Ιατρούς του θα δώσει και στο ΕΣΥ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες και περιχαρείς ανακοίνωσαν το νέο.

* Σήμερα, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια, κάτοικοι και σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σισμανόγλειο», Παίδων Πεντέλης, ΚΑΤ, Ογκολογικό Κηφισιάς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση κατά της κατάργησης του Γενικού Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ