2013-08-10 20:11:45
Φωτογραφία για Αρνείται ο Πούτιν
Χιλιάδες έγγραφα έδωσε ο Σνόουντεν σε συνεργάτη της Guardian στη Βραζιλία

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν συζήτησε με τη Σαουδική Αραβία για τη Συρία και δεν προβλέπεται να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της G20

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ, ωστόσο, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντήσει στο Κιργιστάν τον νέο Πρόεδρο του Ιράν

 Επιμέλεια Μικαέλλα Λοίζου

Καμιά συνάντηση ανάμεσα στους Προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) τον Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη, διαβεβαίωσε χθες ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ. «Είχε προβλεφθεί μια επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στη Μόσχα και το ήξερε όλος ο κόσμος.

Η επίσκεψη αυτή δεν θα γίνει και σε ό,τι αφορά τη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη, δεν έχει προβλεφθεί (...) επειδή ξεκινούσαμε από την αρχή ότι η συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα», δήλωσε ο Ουσάκοφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί συνάντηση, λόγω της ενόχλησης της Ουάσιγκτον για τον ρωσικό χειρισμό της υπόθεσης Σνόουντεν, ενώ η Μόσχα εξέφρασε απογοήτευση για την αμερικανική αντίδραση.


Εξάλλου ο Ουσάκοφ ανακοίνωσε επίσης πως ο Πούτιν θα συναντήσει στις 13 Σεπτεμβρίου στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, τον νέο Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Τίποτα με τους Σαουδάραβες

Ο Ουσάκοφ δήλωσε ακόμη ότι ο Πούτιν δεν συνήψε καμιά συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την υποστήριξη προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα, στα οποία εφέρετο να περιλαμβανόταν και μια συμφωνία για όπλα. Σχολιάζοντας μια πληροφορία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο επικεφαλής των σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, πρίγκιπας Μπαντάρ, έκανε την παραπάνω πρόταση στον Πούτιν σε συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα, ο Ουσάκοφ δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε λεπτομερώς καμιά συμφωνία.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως δεν συζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο περί στρατιωτικής συνεργασίας, όμως δεν διέψευσε ότι παρουσιάσθηκε στον Πούτιν το περίγραμμα μιας πρότασης.

«Ο Πούτιν δεν συζήτησε μια συμφωνία», δήλωσε ο Ουσάκοφ προς τους δημοσιογράφους. «Δεν συζητήθηκε κανένα συγκεκριμένο ζήτημα για ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά τη συζήτηση δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες, πρόσθεσε: «Ήταν μια πολύ πλούσια και ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχε φιλοσοφικό χαρακτήρα». Ο πρίγκιπας Μπαντάρ και ο Πούτιν «επέδειξαν παρόμοια ανησυχία» για τη σύγκρουση στη Συρία, πρόσθεσε.

Θα έπαιρναν όπλα

Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στη Σαουδική Αραβία δήλωσαν πως ο πρίγκιπας Μπαντάρ προσφέρθηκε να αγοράσει ρωσικά όπλα αξίας μέχρι 15 δισεκ. δολαρίων καθώς και να εξασφαλίσει ότι το αέριο του Κόλπου δεν θα απειλήσει τη θέση της Ρωσίας ως κύριας εξαγωγού αερίου προς την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία εφέρετο να θέλει ως αντάλλαγμα από τη Μόσχα να χαλαρώσει την ισχυρή υποστήριξή της προς τον Άσαντ και να συμφωνήσει να μην ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, πρόσθεσαν οι πηγές. Μια πηγή στον Κόλπο, που γνωρίζει το θέμα, δήλωσε κι αυτή πως ο πρίγκιπας Μπαντάρ προσφέρθηκε να αγοράσει μεγάλες ποσότητες όπλων από τη Ρωσία, αλλά υποστήριξε πως κατά τις συνομιλίες δεν συζητήθηκε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Είδαμε μόνο μικρό δείγμα

Κι ενώ η κρίση στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις σχετίζεται με το άσυλο που χορήγησε η Μόσχα στον Αμερικανό πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν, ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, συνεργάτης της Guardian, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Βραζιλία, δήλωσε ότι έχει παραλάβει έως και 20.000 απόρρητα έγγραφα από τα χέρια του πρώην συμβούλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο Γκρίνγουολντ έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας της Βραζιλίας, στην οποία κατέθεσε σχετικά με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για το εύρος του προγράμματος παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Δεν έχω μετρήσει ακριβώς, αλλά μου παρέδωσε από 15.000 ώς και 20.000 έγγραφα, (τα οποία είναι) πάρα πολύ πλήρη και πολύ μακροσκελή», δήλωσε ο Γκρίνγουολντ, ο Αμερικανός δημοσιογράφος από τον οποίο προήλθαν οι πρώτες αποκαλύψεις της υπόθεσης Σνόουντεν που έκανε η εφημερίδα. Όπως πρόσθεσε, «τα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό κομμάτι» από το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με το περιεχόμενό τους.

Περισσότερες αποκαλύψεις

«Θα υπάρξουν κατά βεβαιότητα περισσότερες αποκαλύψεις για την κατασκοπία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμαχικών κυβερνήσεων (...) που διείσδυσαν στα συστήματα (επικοινωνιών) της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος, απαντώντας σε ερωτήσεις Βραζιλιάνων γερουσιαστών. Ο Γκρίνγουολντ δημοσίευσε πρόσφατα στη βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo άρθρα τα οποία στηρίζονται στα έγγραφα που του παραδόθηκαν από τον Σνόουντεν, σύμφωνα με τα οποία η Βραζιλία αποτελούσε μέρος ενός δικτύου 16 βάσεων κατασκοπίας που διηύθυναν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σε συνέντευξή του στο AFP ο Γκρίνγουολντ είχε εξηγήσει στις 10 Ιουλίου ότι τα έγγραφά του παραδόθηκαν από τον ίδιο τον Σνόουντεν, τον οποίο συνάντησε στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο τελευταίος είχε βρει προσωρινά καταφύγιο αφού είχε φύγει από τις ΗΠΑ.

Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ