2013-08-11 12:34:05
Φωτογραφία για Αχαΐα: Eύκολη υπόθεση η αγοραπωλησία ναρκωτικών στην περιοχή
«Το να βρεις ναρκωτικά, σήμερα, στην Πάτρα, είναι ό,τι πιο εύκολο υπάρχει», αποκαλύπτει στον «Κόσμο» χρήστης ο οποίος ομολογεί πως έχει παίξει πολλές φορές το ρόλο του διακινητή με αντάλλαγμα μικρές ποσότητες για προσωπική χρήση.

Με την άποψή του όμως δεν διαφωνεί και ανώτερο στέλεχος της τοπικής αστυνομίας, ο οποίος επιβεβαιώνει πως τα «λευκά όνειρα» πωλούνται... δίπλα μας. Μπροστά στα μάτια μας, κάτω απ’ τη μύτη μας. Απλώς, κάποιοι αδιαφορούν ή κάποιοι άλλοι κάνουν πως δεν βλέπουν. Σύμφωνα όμως με την περυσινή Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά, η Ελλάδα, μαζί με τη Ρουμανία, έχει τη θλιβερή πρωτιά νέων μολύνσεων HIV. Η ίδια έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη μετάδοση της ηπατίτιδας C, ενώ επισημαίνει πως η χώρα μας είναι η νέα πύλη εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη!

Σε αυτό το ρεπορτάζ καταγράφεται τι ακριβώς συμβαίνει στην Πάτρα. Τι λένε δύο πρώην χρήστες και οι γονείς τους στον ΅Κόσμο΅, πόση δουλειά γίνεται στο Θεραπευτικό Κέντρο ΅Γέφυρα΅του ΟΚΑΝΑ, αλλά και με πόσο ζήλο μάχονται οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών. Πρώτα απ΄όλα όμως, ποια ναρκωτικά κυριαρχούν στην «αγορά»; Πόσα ξοδεύουν καθημερινά οι εξαρτημένοι; Ποιοι τα διακινούν; Πώς τα βρίσκει κανείς και προπαντός πόσο εύκολα; Ιδού οι απαντήσεις ΗΡΩΙΝΗ


Είναι το ναρκωτικό που έχει την πρωτιά στη διακίνηση στην πόλη. Προέρχεται από Αλβανία, Αφγανιστάν και Τουρκία. Μεγαλύτερη ζήτηση έχει το δεύτερο, που χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο και φθηνότερο της «αγοράς». Η ηρωίνη έχει απλωθεί στις πλατιές μάζες επικεντρώνοντας σε νέες ηλικίες και σε άτομα χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου.

Τιμή: Μία δόση κοστίζει περίπου στα 5 ευρώ. Ένα γραμμάριο, από το οποίο φτιάχνονται 10 με 15 δόσεις, αγγίζει τα 30 με 40 ευρώ. Στο χονδρικό εμπόριο, η τιμή κυμαίνεται από 8.000 έως και 15.000 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα.

ΚΟΚΑΪΝΗ

Είναι το ναρκωτικό για... υψηλότερα βαλάντια. Προέρχεται από Αλβανία και Ολλανδία. Το τελευταίο αποκαλείται «Φλεξ» και θεωρείται καλύτερης ποιότητας, γι’ αυτό και είναι πιο ακριβό. Κυκλοφορεί μεταξύ φίλων και η διακίνηση γίνεται αποκλειστικά από έξι με επτά Αλβανούς που είναι αρκετά γνωστοί και... πάντα διαθέσιμοι στους ενδιαφερόμενους.

Τιμή: Το ένα gr κοστίζει από 60 έως και 100 ευρώ (συνηθέστερη τιμή στα 70 ευρώ), ενώ η τιμή του ενός κιλού ξεκινά από 20.000 και μπορεί να φθάσει ακόμα και στις... 60.000 ευρώ το κιλό! Καταλαβαίνει κανείς πόσα ξοδεύουν οι χρήστες, αρκεί να σκεφθεί το ένα γραμμάριο δεν αρκεί ποτέ για μια και μόνο νυχτερινή έξοδο ΧΑΣΙΣ

Χωρίζεται στις κατηγορίες του κατεργασμένου και του ακατέργαστου. Το δεύτερο είναι και το πιο διαδεδομένο. Και αυτό χωρίζεται στο φθηνό και πιο συνηθισμένο Αλβανικό και στο ανώτερης ποιότητας και ως εκ τούτου πανάκριβο Ελληνικό.

Τιμή: Το Αλβανικό χασίς πωλείται από 500 έως και 1.200 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του Ελληνικού εκτοξεύεται στις 3.000 με 5.000 ευρώ το κιλό!

Ο «βασιλιάς» Αλβανός και οι Αφγανοί

Αστυνομικοί και χρήστες αποκαλύπτουν ότι τον απόλυτο έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στην Πάτρα, έχουν ομάδες Αλβανών. Αμέσως μετά ακολουθούν οι Αφγανοί. Έλληνες διακινητές αδυνατούν να αντιπαρατεθούν στα δύο παραπάνω σκληρά κυκλώματα και είτε ενεργούν ως ΅βαποράκια΅ τους, είτε ασχολούνται με τη διακίνηση μικροποσοτήτων ελληνικού χασίς. Ρόλο απόλυτου ΅αφεντικού΅ φαίνεται πως έχει ένας 40χρονος Αλβανός ο οποίος αναφέρεται στα στέκια ως ΅βασιλιάς΅. Φέρνει ναρκωτικά από τη χώρα του και προμηθεύεται μεγάλο μέρος της ηρωίνης που προέρχεται από το Αφγανιστάν. Λέγεται ότι μεταφέρεται σε μικρές ποσότητες που φέρνουν μαζί τους λαθρομετανάστες και με αυτές πληρώνουν για το πέρασμά τους στην Ευρώπη. Οι ποσότητες συγκεντρώνονται σε χώρους απ΄όπου ξεκινά η διακίνηση.

Στέκια αγοραπωλησίας

Παλιά οι Πατρινοί γνώριζαν το μέγα πρόβλημα της πλατείας Ελευθερίας. Σήμερα, η αγοραπωλησίες γίνονται σε πιο πολυσύχναστα σημεία. Το ΅χοντρό΅πάρε – δώσε γίνεται στην οδό Αθηνών και Αγ. Σοφίας και στην περιοχή από εκεί έως και τη μέση Αγυιά, κυρίως κοντά στις γραμμές του τρένου. Όσο υπήρχε ο καταυλισμός των Αφγανών στην Ευρώτα, η διακίνηση γινόταν μόνο στο ποτάμι! Τα στέκια διακίνησης μεταξύ χρηστών, τώρα, είναι:

1. Πέριξ της πλ. Αγίας Σοφίας

2. Σε καφενείο προς το κέντρο της Πάτρας όπου συχνάζουν αλλοδαποί. Πηγαίνεις ΅συστημένος΅ ζητάς από τον διακινητή να παίξεται χαρτιά, μαζί με την τράπουλα του παραδίδεις τα χρήματα και φεύγοντας ένας ομοεθνής του σε... κερνάει ούζο δίνοντάς σου και την... ΅παραγγελία΅σου.

3. Η πλ. Όλγας, ένα από τα πλέον πασίγνωστα σημεία διακίνησης ναρκωτικών. Τα χαρτάκια με τις δόσεις αλλάζουν χέρια κάτω απ΄τις καρέκλες και τα τραπέζια. Ή το ΅βαποράκι΅ αφήνει τη δόση σε συγκεκριμέν ο παγκάκι από το οποίο την παίρνει ο χρήστης αφού έχει πληρώσει.

Νέα ναρκωτικά, φθηνά και… «νόμιμα»

Βέβαια τα ναρκωτικά είναι πολλά και διαφορετικά. Τουλάχιστον 73 «νέα ναρκωτικά» παρασκευάζονται από ουσίες ελεύθερες στο εμπόριο και διαφημίζονται ως «νόμιμα» διεγερτικά μέσω διαδικτύου. Τα 30 ήταν συνθετικά είδη ινδικής κάνναβης. Οι 19 ουσίες ανήκαν σε λιγότερο γνωστές ή λιγότερο μελετημένες χημικές ομάδες. Αξιοσημείωτη ήταν η ανίχνευση 14 νέων υποκατεστημένων φαιναιθυλαμινών. Το θέμα είναι πως πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμα συμπεριληφθεί στις λίστες των απαγορευμένων ναρκωτικών. Έτσι, αναφέρεται ότι τα ναρκωτικά αυτά παρασκευάζονται από ουσίες ή και φάρμακα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο και πολλά εξ αυτών (εισάγονται από Κίνα και Ινδία) πωλούνται μέσω διαδικτύου με την επισήμανση ότι είναι νόμιμα (Legal Highs).

Η «μάχη» της Αστυνομίας

Η «μάχη» κατά των ναρκωτικών δεν είναι υπόθεση ρουτίνας. Και οι 15 αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Πατρών δίνουν και τον εαυτό τους μέρα και νύχτα, εντός και εκτός ωραρίου! Θα έπρεπε να ήταν πάνω από 50, όμως ακόμα κι αυτοί έχουν γίνει φόβος και τρόμος για τα κυκλώματα διακίνησης. Τις περισσότερες φορές παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα. «Δεν σε νοιάζει τι μισθό παίρνεις, αν σου έκαναν περικοπές, αν δεν έχεις πάρει ρεπό. Το κάνεις για το παιδί σου, για τα παιδιά του διπλανού σου. Είναι ιερός ο σκοπός. Το χρέος απέναντι στους πολίτες σε κάνει να ξεπερνάς την αίσθηση του ατομικού κινδύνου και τα δίνεις όλα!», δηλώνει στον «Κόσμο» ο Θανάσης Παπανικολάου που επί 10 έτη διοίκησε την Δίωξη και σήμερα είναι Υποδιοικητής στην Ασφάλεια Πατρών. Και έχει να θυμάται πολλά περιστατικά κινδύνου. Δείτε τρεις ενδεικτικές περιπτώσεις:

2009, Φιλαδέλφεια. Ο Δημήτρης (αστυνομικός που εμφανίστηκε ως αγοραστής) βρέθηκε με το πιστόλι Αλβανού στον κρόταφο, μέσα στο αυτοκίνητό του δεύτερου. Ο Αλβανός έβαλε τον αστυνομικό να οδηγεί και οι αστυνομικοί από πίσω προσπαθούσαν να προλάβουν το κακό. Ευτυχώς, τα κατάφεραν!

Έναν χρόνο μετά, στου Ζωγράφου. Άλλος αστυνομικός ένιωσε την κάνη στο σώμα του, από εμπόρους που αντί για ναρκωτικά είχαν μαζί τους… Amita και απλώς ήθελαν να πάρουν τα λεφτά.

Μεγάλη Παρασκευή, ώρα επιταφίου, άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών έφευγαν για Αθήνα για άλλη μία τέτοια συνάντηση. Άφηναν πίσω γυναίκες και παιδιά. Δεν ήξεραν πότε και αν θα γυρίσουν…

Τι σκαρφίζονται οι διακινητές

Το 2010, οι έμποροι της κάνναβης είχαν γεμίσει αμέτρητα σπιρτόκουτα με μικροποσότητες χασίς.

Έμποροι κοκαΐνης και ηρωίνης είχαν ανακατέψει τις ποσότητες με… ρύζι και ζάχαρη.

Προσφορά… ζωής από τον ΟΚΑΝΑ

Τα στοιχεία που μας έδωσε ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ του ΟΚΑΝΑ, Χαράλαμπος Σκέντζος, μιλούν από μόνα τους για το αποτελεσματικό έργο ζωής που προσφέρεται στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους. Όπως θα δείτε παρακάτω, έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε πάνω από 5.000 Πατρινούς. Πιο συγκεκριμένα:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1:

Εξαρτημένα άτομα: 1573 (30%)

Γονείς: 2.229 (42%)

Αδέρφια: 842 (16%)

Σύζυγοι/σύντροφοι: 239 (4%)

Σημαντικοί άλλοι: 434 (8%)

Παρακάτω δείτε την ανάλυση που αφορά την οικογενειακή κατάσταση των προσελθόντων εξαρτημένων ατόμων:

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Η πλειοψηφία των προσελθόντων εξαρτημένων ατόμων είναι από 25 έως 29 έτη…

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

Το Δίκτυο είναι ένα δωρεάν, στεγνό και πολυφασικό θεραπευτικό πρόγραμμα. Αποτελείται από τις ακόλουθες μονάδες:

Α. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: Είναι ο προθάλαμος όλων. Οι εξαρτημένοι και οι οικογένειές τους δέχονται συμβουλές με στόχο την αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων.

Β. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: Είναι η κύρια δομή. Διαρκεί 12 μήνες και ο θεραπευόμενος αναπτύσσει δεξιότητες. Μαθαίνει να φροντίζει τον εαυτό του, να λύνει προβλήματα και δυσκολίες, καθώς και να δημιουργεί καθαρές, υγιείς και λειτουργικές σχέσεις.

Γ. ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ: Οδηγεί στη σταδιακή κοινωνική δραστηριοποίηση και επαγγελματική αποκατάσταση.

Όπως τόνισαν τόσο ο κ. Σκέντζος, όσο και η Φωτεινή Κούτρα η οποία προσφέρει υπηρεσίες στη φάση της Επανένταξης, το στοίχημα είναι τα εξαρτημένα άτομα να επιστρέψουν στην κοινωνία χρήσιμοι και αξιοποιώντας το δικαίωμά τους για μια «καθαρή» ζωή. Στην κατεύθυνση αυτή γίνεται προσπάθεια εύρεσης εργασίας. Υπήρξαν ανάλογα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ είναι σημαντικό πως τοπικοί επιχειρηματίες έχουν στηρίξει σοβαρά αυτήν την προσπάθεια. «Υπάρχουν επιχειρηματίες που μας τηλεφωνούν και μας ρωτούν αν έχουμε κάποιον να στείλουμε, γιατί έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την προσφορά άλλων ατόμων» δηλώνει ο κ. Σκέντζος. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά τη νοοτροπία του κόσμου. Υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν και βοηθούν», προσθέτει η κ. Κούτρα.

Η Μαρία και ο Άρης…

Η Μαρία είναι ενάμισι χρόνο στο πρόγραμμα και ο Άρης, τρία. Έχουν σπουδάσει, η πρώτη Γλώσσα στην Ιταλία και ο δεύτερος Μόδα στην Αθήνα. Και οι δύο προσπάθησαν αρκετές φορές να «καθαρίσουν» αλλά γύριζαν στα ίδια. Σήμερα όμως είναι νικητές. Και όπως τονίζουν, για να το πετύχεις απλά πρέπει να το θες. Να το έχεις πάρει απόφαση. Ο Άρης εργάζεται το πρωί σε ναυτιλιακό πρακτορείο και το απόγευμα σε βενζινάδικο. Διαχειρίζεται χρήματα και έχει δημιουργήσει άψογη σχέση με τους εργοδότες του. Η Μαρία ψάχνει για δουλειά. «Υπάρχει κρίση, το ξέρω, όμως είμαι αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρω» δηλώνει με μια συγκινητική αποφασιστικότητα. Δίπλα τους ακριβώς, οι γονείς τους.

Ο κ. Σπύρος πατέρας της Μαρίας, δηλώνει: «Ο γονιός πρέπει να παραδεχθεί το πρόβλημα. Και να συμμετάσχει σε όλη αυτή τη διαδικασία απεξάρτησης. Το πρόγραμμα δεν σε «καθαρίζει» απλώς από τα ναρκωτικά. Σε κάνει γενικώς καλύτερο άνθρωπο». Το ίδιο τονίζει και η κ. Κωνσταντίνα, μητέρα του Άρη. «Αν υπάρχει ένα πρόγραμμα που ένας εξαρτημένος μπορεί να γίνει καλά, αυτό είναι εδώ. Και δεν είναι μόνο η απεξάρτηση και η επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι ότι οι διαλυμένες οικογένειες ξαναγίνονται «ένα»», επισημαίνει η μάνα που μετά από χρόνια πόνου και προσπαθειών βλέπει τον γιο της να ανοίγει ένα νέο βιβλίο στη ζωή του. Δημιουργώντας όνειρα που του δίνουν ζωή και δεν του την κλέβουν…

του ΑΧΙΛΛΕΑ ΡΟΔΙΤΗ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ