2013-08-11 15:00:04
Φωτογραφία για Έτινγκερ: Χωρίς το ΔΝΤ τα προγράμματα στήριξης χωρών της ΕΕ
Δεν θα πρέπει να συμμετέχει στο μέλλον το ΔΝΤ στα προγράμματα οικονομικής στήριξης χωρών σε κρίση, καθώς ΕΕ και ΕΚΤ είναι σε θέση να «σηκώσουν» το βάρος και μόνες τους, υποστηρίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινκγερ. Επιπλέον θεωρεί ανώφελη μια συζήτηση για χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα, παρότι στις αρχές τις εβδομάδας δεν είχε αποκλείσει κούρεμα του χρέους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild του Σαββάτου ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δηλώνειότι εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπάρχουν φωνές, οι οποίες, σωστά κατά την άποψή του, διερωτώνται για πιο λόγο η «πλούσια» Ευρώπη, απορροφά σήμερα το 60% των πόρων στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα, θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει «σαφείς προόδους» αλλά και καθυστερήσεις  στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ως παράδειγμα τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα ως προς τον περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων και την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.


Πάντως, ο κ. Έτινγκερ, εκφράζει την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα λύσει και αυτά τα προβλήματα και ότι το αργότερο αρχές του 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά, υπογραμμίζει, θα πρέπει να διατηρηθεί η πίεση που ασκούν ΕΕ και ΔΝΤ στους έλληνες πολιτικούς.

Στα σενάρια που βλέπουν νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους λόγω του αναμενόμενου χρηματοδοτικού κενού 10 δισ. ευρώ την άνοιξη του 2014, ο Γκίντερ Ετινγκερ απαντά ότι υποθέσεις για το χρηματοδοτικό κενό δεν ωφελούν κανέναν.

Ωστόσο,  στις αρχές της εβδομάδας, σε άλλη συνέντευξη ο κ. Ετινγκερ, δεν είχε αποκλείσει ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους σε περίπτωση που η Αθήνα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. «Το 2014, είχε πει ο κ. Όττινγκερ στη Schwäbische Zeitung, θα πρέπει να σκεφτούμε για την παραπέρα πορεία και να εξετάσουμε κατά πόσο το χρέος είναι βιώσιμο ή με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο».
dw
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ