2013-08-11 18:06:34
Φωτογραφία για Η ΕΥΠ και ο κατάσκοπος της Χίου
Στη Χίο γνώριζαν καιρό τη δράση του Γερμανού συνταξιούχου

Του Γιάννη Σουλιώτη

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε ασχοληθεί, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο με την περίπτωση του 72χρονου Γερμανού που συνελήφθη προ ημερών στη Χίο για κατασκοπεία. Η έρευνα ωστόσο είχε διακοπεί πριν προκύψουν στοιχεία και ευρήματα για τη δράση του συνταξιούχου μηχανικού. Αυτό αποκαλύπτει στην «Κ» υπάλληλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με γνώση του θέματος.

Ο 72χρονος Χ. Στ. είχε από το 2010 εγκατασταθεί στην περιοχή Αρμόλια Χίου και στο διάστημα μέχρι τη σύλληψή του, την Παρασκευή 2 Αυγούστου, έστελνε φωτογραφίες στρατοπέδων και υποδομών του νησιού στους Τούρκους, όπως δήλωσε, «συνεργάτες» του. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το κλιμάκιο της ΕΥΠ που σταθμεύει μόνιμα στη Χίο είχε πληροφορηθεί την παρουσία του Γερμανού στο νησί και είχε γίνει προσπάθεια (πριν από περίπου ενάμιση χρόνο) να ελεγχθεί η δραστηριότητά του. Η όλη «επιχείρηση» ωστόσο φέρεται να εγκαταλείφθηκε πριν προκύψουν στοιχεία για την πραγματική δραστηριότητά του στο νησί.


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, αφορμή για να εγκαταλειφθεί η «περίπτωση» του 72χρονου ήταν αναντιστοιχία που υπήρχε ανάμεσα στη δηλωθείσα και την πραγματική διεύθυνση κατοικίας του ύποπτου αλλοδαπού. «Η διεύθυνση κατοικίας που είχε δηλώσει ο συνταξιούχος Γερμανός δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική διεύθυνσή του. Ετσι, αρχικά τα στελέχη της ΕΥΠ έχασαν τα ίχνη του 72χρονου και στη συνέχεια εγκατέλειψαν την προσπάθεια εντοπισμού του, θεωρώντας ότι η περίπτωσή του δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον» δήλωσε σχετικά πηγή της «Κ».

Οπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της 6ης Αυγούστου, ο κατηγορούμενος δήλωσε στην προανακριτική του κατάθεση ότι από το 2010 και μέχρι τη σύλληψή του επικοινωνούσε με τους Τούρκους συνδέσμους του, μέσω αριθμού που όπως διαπιστώθηκε αντιστοιχούσε σε σταθερό τηλέφωνο, στην περιοχή «Μαρμαρίς» της Τουρκίας. Ο 72χρονος αποκάλυψε ακόμα ότι το άτομο με το οποίο ερχόταν σε τηλεφωνική επαφή του είχε συστηθεί με το κωδικό όνομα «Μουσταφά». Στην αρχή της δράσης του, ο συνταξιούχος μηχανικός αμείβονταν με 500 ευρώ και με την πάροδο του χρόνου ο μισθός του ανήλθε στα 1.500 ευρώ. Στην κατάθεση - ομολογία του, αποκάλυψε ότι αμειβόταν για τις υπηρεσίες του μέσω λογαριασμού που διατηρούσε σε μεγάλη γερμανική τράπεζα.

Ο κατηγορούμενος για κατασκοπεία Γερμανός ισχυρίστηκε ότι στρατολογήθηκε από Τούρκους πράκτορες μετά τη μετακίνησή του από την περιοχή «Μαρμαρίς» της Τουρκίας στη Χίο. Απέδωσε μάλιστα τη μετακίνησή του από την Τουρκία στην Ελλάδα στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε να εισπράττει τη σύνταξή του εξαιτίας του ότι η Τουρκία είναι εκτός της Ζώνης Σένγκεν. Ωστόσο, πηγή της «Κ» στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη εκτίμησε ότι ο 72χρονος είχε πιθανότατα στρατολογηθεί στην Τουρκία και εγκαταστάθηκε στη Χίο σε συνεννόηση με τους αλλοδαπούς συνδέσμους του.

Ενα από τα σενάρια, τέλος, που διακινήθηκαν τις ημέρες μετά τη σύλληψη του 72χρονου αναφέρει ότι ο εντοπισμός του έγινε με τη συνδρομή ξένης υπηρεσίας πληροφοριών ως «αντάλλαγμα» για τη σύλληψη από τις ελληνικές Αρχές σε Αθήνα και Χίο τεσσάρων Τούρκων που καταζητούνταν για συμμετοχή στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - DHKP-C». Ο 72χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος και πρόκειται να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια πανομοιότυπη υπόθεση είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2012 σε ξενοδοχείο στο Μαστιχάρι της Κω 75χρονος υπήκοος Γερμανίας κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Είχε δηλώσει συνταξιούχος υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών και ραδιοερασιτέχνης, προκειμένου να αιτιολογήσει συσκευές επικοινωνίας που είχαν βρεθεί στην κατοχή του. Από δημοσιεύματα στον Τύπο της Γερμανίας προέκυπτε ότι ο συλληφθείς ήταν στο παρελθόν υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Γερμανίας.

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ