2013-08-12 08:43:03
Φωτογραφία για «Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία σηκώνουν το βάρος της μετανάστευσης»
Στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τον Άρειο Πάγο της Ρώμης και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης αναφέρθηκε με συνέντευξή της στην ραδιοφωνία της Rai, η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Έμμα Μπονίνο.

«Το να κυβερνήσει, κανείς, υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί πρόκληση που προσεγγίζει το ακατόρθωτο. Δεν ξέρουμε αν μιλάμε για χρονικό ορίζοντα τριών ημερών ή τριών μηνών », δήλωσε η επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου εξωτερικών, σε εκπομπή του Rai Radio Uno.

Παράλληλα, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «το ότι δεν μπορεί, κανείς, να προγραμματίσει την δουλειά του, προκαλεί μια γενικότερη αστάθεια και με τους διεθνείς εταίρους που πρέπει να υπογράψουν συμφωνίες, συμβόλαια, ή να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης, η Έμμα Μπονίνο τόνισε ότι «δεν υπάρχει κάποια θαυματουργή λύση, το μόνο λογικό είναι να εφαρμοσθούν ενιαίες πολιτικές». «Είναι απαράδεκτο, πάντως, πολιτικοί πρόσφυγες ή πολίτες που προσπαθούν να σωθούν από εμφύλιους πολέμους, να βρίσκουν τον θάνατο στα νερά της Μεσογείου», πρόσθεσε η ιταλίδα υπουργός.


Μιλώντας, επίσης, στο ραδιόφωνο του ριζοσπαστικού κόμματος, Radio Radicale, αναφερόμενη πάντα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, πρόσθεσε ότι «από το Ιράκ οι μετανάστες περνούν στην Τουρκία και στην συνέχεια στην Ελλάδα, η οποία, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, ότι στην βόρειο Ευρώπη, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για παράδειγμα, η συνολική παρουσία μεταναστών είναι σαφώς υψηλότερη», συμπλήρωσε η υπεύθυνη της ιταλικής διπλωματίας.

Αναφερόμενη, τέλος, στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Ρωσία, η Μπονίνο, ιστορικό στέλεχος του ιταλικού ριζοσπαστικού κόμματος, δήλωσε ότι «η Ρωσία απασχολεί, σήμερα, για μια σειρά αιτιών, τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ευρώπη στο σύνολό της, αλλά και η Ιταλία δεν πρέπει να ξεχνά ότι πρέπει να λύσει τα δικά της προβλήματα, αρχίζοντας από τις συνθήκες διαβίωσης και τον υπερπληθυσμό στα σωφρονιστικά της ιδρύματα».

Στο μεταξύ, οι ιταλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι οι τέσσερις λαθρομετανάστες που έχασαν την ζωή τους από πνιγμό, πριν δυο ημέρες λίγα μέτρα απόσταση απ' τις ακτές της Κατάνης , στην Σικελία, ήταν όλοι τους αιγύπτιοι ηλικίας δεκαεπτά με είκοσι επτά ετών.

Αιτία του πνιγμού, φέρεται να είναι ότι οι άτυχοι μετανάστες επιχείρησαν να κολυμπήσουν χωρίς να βγάλουν τα ρούχα τους, και, ίσως, το ότι προσπάθησαν να πέσουν στην θάλασσα με τις αποσκευές τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, οι «απελπισμένοι της θάλασσας», όπως αποκαλούνται στην Ιταλία, δεν έφτασαν από τις αφρικανικές ακτές με μικρό αλιευτικό, αλλά με ένα μεγαλύτερο πλοίο, που ρυμούλκησε το συγκεκριμένο αλιευτικό και ανάγκασε τους μετανάστες να επιβιβασθούν σε αυτό, όταν στον ορίζοντα, άρχισαν να φαίνονται οι ακτές της Σικελίας.

Δυο ανήλικα αγόρια δεκάξι και δεκαεπτά ετών, αιγυπτιακής εθνικότητας, κρατούνται προσωρινά και ανακρίνονται τις ώρες αυτές από τις ιταλικές αρχές , με ισχυρές υποψίες ότι συνεργάσθηκαν με τους δουλέμπορούς, μοιράζοντας φαγητό στους επιβάτες, κατά την διάρκεια του διάπλου.

Η πόλη της Κατάνης, στο μεταξύ, μετά την πολλοστή αυτή τραγωδία που κόστισε την ζωή σε έξι άτομα, κήρυξε επίσημα ημέρα πένθους, για την επόμενη Τετάρτη. Οι υπόλοιποι ενενήντα τέσσερις σύριοι και αιγύπτιοι οι οποίοι διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή ή κατάφεραν να φτάσουν, κολυμπώντας, μέχρι την στεριά, αρνούνται, έως τώρα, να δώσουν τα στοιχεία τους στις ιταλικές αρχές, δηλώνοντας ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό χώρα της βόρειας Ευρώπης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ