2013-08-12 16:04:03
Φωτογραφία για ΙΣΑ. Δίπλα στον Πολίτη και τον Λειτουργό Υγείας
Σε μια δύσκολη εποχή που περνά η χώρα μας. ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αγωνίζεται καθημερινά για να διαφυλάξει τα δικαιώματα των Γιατρών μελών του και παράλληλα να διασφαλίσει μια Δημόσια Υγεία, εφάμιλλη της Ευρώπης για όλους τους ‘Έλληνες Πολίτες, ώστε η οικονομική κρίση να μη μετατραπεί σε ανθρωποκτονική. Είναι σημαντικό για όλους τους συναδέλφους, ακόμη περισσότερο για τους συναδέλφους που είναι Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ, να μην ξεχνούν ηθελημένα ή αθέλητα τις ενέργειες που διαχρονικά έχει κάνει ο ΙΣΑ για τη στήριξη των Πολιτών και των Γιατρών μελών του.

Είναι σημαντικό λοιπόν να διατυπωθεί εκ νέου ότι:

1) Ο ΙΣΑ, πρώτος εξ όλων έθιξε το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης όλων στο δημόσιο σύστημα, ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό τους status και πρώτος εξ όλων ανέδειξε το πρόβλημα των 2 εκατομμυρίων ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ Ελλήνων, που επί πολλά χρόνια πλήρωναν τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία και σήμερα, είναι λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης, ζουν χωρίς γιατρό και φάρμακα
. Πάγια θεση μας είναι ότι άμεση προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να γίνει η ένταξη των Ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θεωρούμε ότι αποτελεί επείγουσα ηθική, επιστημονική και πολιτική ευθύνη η αποκατάστασή τους, προκειμένου να μπορούν να χειρουργηθούν, να νοσηλευτούν, να γεννήσουν, να υποβληθούν σε εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις, να λάβουν κάθε μήνα υψηλού κόστους φάρμακα.

Όμως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δε σταμάτησε στις προτάσεις. Προχώρησε σε πράξεις, πρωτοπόρες, ρηξικέλευθες και μοναδικές. Δημιούργησε, μαζί με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών την πρότυπη δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε χιλιάδες ασθενείς δωρεάν. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής κάνει μια μεγάλη, καθημερινή προσπάθεια να καλύψει όλες τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών της χώρας. Οι 25.000 ιατρικές επισκέψεις σε 18 μήνες και τα 3.000 φάρμακα που διατίθενται δωρεάν ημερησίως σε ανασφάλιστους ασθενείς μιλούν από μόνα τους, καταδεικνύοντας, όχι μόνο το μέγεθος του κοινωνικού και ανθρωπιστικού προβλήματος, αλλά και την προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με 300 εθελοντές γιατρούς μέλη του, να καλύψει ζωτικές ανάγκες των συμπολιτών μας μέχρι το κράτος να ορθοποδήσει και να μπορέσει να αποκαταστήσει την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. Θυμίζουμε δε, ότι κάποιοι λίγοι συνάδελφοι που προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις μέσα από μικροπολιτική και μικροκομματική λασπολογία, ποτέ δεν προσέφεραν ούτε μία ώρα από το χρόνο τους στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για να περιθάλψουν δωρεάν κάποιο αναξιοπαθούντα συμπολίτη τους.

2) Τονίσαμε το Δέον της εξυγίανσης στον Υγειονομικό Χωρο μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς, μέσα από καθολικές προκηρύξεις και κεντρικούς διαγωνισμούς για προμήθειες. Όχι με οριζόντιες περικοπές, αλλά με κατάλληλες Πολιτικές,μέσα από τη συνένωση της Πολιτείας με τους Κοινωνικούς Εταίρους και τους ειδήμονες του χώρου της Υγείας. Αυτοί που ηγούνται του συστήματος Υγείας καλούνται να θέσουν την πραγματική διάσταση του Ελληνικού Συστήματος Υγείας σε εκείνους που προσπαθούν τιθασεύσουν τις τύχες της χώρας μας. Όλοι μαζί, πρέπει να αγωνιστούμε για την αύξηση του συντελεστή στο ποσό χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας από το ΑΕΠ, όπως έχει όλη η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο αγωνιζόμενος Ασφαλισμένος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο μικρός βιοπαλαιστής καλείται σήμερα να πληρώσει το δωρεάν δημόσιο Σύστημα Υγείας 3 και 4 φορές, βάζοντας βαθειά το χέρι στην άδεια τσέπη του. Στην ασφυκτικό αυτό κλοιό θεωρούμε αδιανόητο οποιοδήποτε διάβημα θα επιβάρυνε επιπλέον τους ασφαλισμένους. Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε συμμετοχή του Ασφαλισμένου με 5 ευρώ για την αποζημίωση της ιατρικής επίσκεψης, πρόταση που κάποιες μειοψηφίες τόλμησαν να ψελλίσουν. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση στην επίσκεψη των νοσοκομείων, και εμμένουμε στην πάγια θέση μας την κατάργηση του 5ευρου στο Νοσοκομείο, τόσο για τους Ασφαλισμένους όσο και για τους Ανασφάλιστους.

3) Δημιουργήσαμε το Πανελλαδικό Μέτωπο Χρηστών και Παρόχων Υγείας και στηρίξαμε τα δικαιώματα των Ασφαλισμένων σε μια ισότιμη πρόσβαση των Υπηρεσιών υγείας. Πρότασή μας προς τον Υπουργό Οικονομικών είναι να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στο φάρμακο και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος και να επανασυσταθεί ο ΕΟΠΥΥ μέσα σ ένα οργανωμένο πλαίσιο και να επανασχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες ανά περιφέρεια και πυκνότητα πληθυσμού. Αυτό μπορεί να δομηθεί μέσα από μία κοινή πλατφόρμα διασταύρωσης των στοιχείων του Ασφαλισμένου στα συστήματα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS και της ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ.

4) Ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 με σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ξεκινήσαμε έναν δυναμικό αγώνα διεκδικήσεων για τα δικαιώματα των γιατρών στα επερχόμενα κουρέματα. Στη διαδικασία του κουρέματος, ζητήσαμε την καταβολή του 70% των οφειλομένων σε ρευστό, το 25% των οφειλομένων σε βεβαίωση για συμψηφισμό οφειλών σε εφορία ή εάν δεν υπάρχουν οφειλές, έναντι μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων, με ένα τελικό κούρεμα στο 5%

Η πάγια πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μαζί με όλο το Πανυγειονομικό Μέτωπο, προς τον Υπουργό Οικονομικών, εδώ και ένα χρόνο, είναι ο Συμψηφισμός των χρημάτων που οφείλει το κράτος προς τους γιατρούς και τους υγειονομικούς καθώς και των χρημάτων που οφείλουν οι γιατροί προς το κράτος, καθώς και η οριστική λύση των θεμάτων του factoring

5) Όσον αφορά την ιατρική ανεργία, πάγια θέση του ΙΣΑ, πολλάκις διατυπωμένη και στους ιθύνοντες κατατεθειμένη, ήταν και είναι, ότι τα χρονίζοντα προβλήματα στα Δημόσια Νοσοκομεία μπορούν να λυθούν μόνο με κάλυψη των κενών θέσεων σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Τονίσαμε πολλάκις την αναγκαιότητα απορρόφησης των νέων γιατρών και τη σημασία της πρόσληψης σε 2.500 γιατρούς που βρίσκονται στον αέρα του ΕΣΥ, αφού εδώ και 2 χρόνια μετά τα ΣΚΕΙΟΠΝΙ, οι διορισμοί τους ακόμη εκκρεμούν. Όσον αφορά τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς, λάβαμε μετά από σειρά παρεμβάσεών μας , τη διαβεβαίωση του Υπουργού Υγείας ότι κανένας συνάδελφος, εργαζόμενος σε νοσοκομείο δεν θα χάσει τη θέση του, ότι δηλαδή κανένας γιατρός του ΕΣΥ δε θα μπει σε καθεστώς κινητικότητας, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει το αίτημά μας για την ανανέωση της σύμβασης των 1040 γιατρών πρώην ΙΚΑ με τον ΕΟΠΥΥ.

Τονίσαμε ιδιαίτερα ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές χρήσης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων πρέπει να προκύπτουν μέσα από μελέτες με επιδημιολογικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Νοσοκομείου «Σπηλιοπούλειο», που προσφέρεται να μετατραπεί σε Κέντρο Αποκατάστασης, δεδομένου ότι περιβάλλεται από τριτοβάθμια Νοσηλευτικά Ιδρύματα, ενώ αντίθετα το Νοσοκομείο «Α. Φλέμιγκ», το οποίο καλύπτει τις ανάγκες μεγάλου τμήματος της Βορειοανατολικής Αττικής, οφείλει να παραμείνει ως έχει. Εδώ και ένα χρόνο αντισταθήκαμε στη συγχώνευση του Παίδων Πεντέλης με το Παίδων Αγία Σοφία, μαζί με τους 12 Δήμους των Βορείων Προαστίων, κάτι που αν εφαρμοζόταν, θα έκλεινε το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βορειοανατολικής Αττικής.

Και θεωρήσαμε σημαντική την αποδοχή της πρότασής μας από την ηγεσία του ΥΥΚΑ και τη δέσμευση του Υπουργού κου Γεωργιάδη ότι θα υπάρξει τελικά Υγειονομικό Μπλοκ στη Βορειοανατολική Αττική από τα Νοσοκομεία Σισμνόγλειο, Α.Φλεμιγκ και Παίδων Πεντέλης που θα δρουν συμπληρωματικά το ένα ως προς το άλλο, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του πληθυσμού στις γύρω περιοχές.

6) Θυμίζουμε ότι πρώτοι καταγγείλαμε το 5μήφιο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον τότε Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Βουδούρη, η οποία σήμαινε τεράστια οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Ήμασταν οι πρώτοι που ζητήσαμε την άμεση επαναφορά στα παλαιότερα δεδομένα με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ήδη επιβαρυμένου Έλληνα Ασφαλισμένου, γεγονός που οδήγησε στη συνέχεια σε διορθωτικές κινήσεις αποκατάστασης από μέρους των υπευθύνων του ΕΟΠΥΥ.

7) Διαχρονική πρόταση του ΙΣΑ μέσα σε ένα εξορθολογισμένο Σύστημα Υγείας, με αναλογιστική μελέτη τεκμηριωμένη από το 1999, ήταν η κατανομή του Ιατρικού Δυναμικού στη χώρα να γίνει βάσει της ανθρωπογεωγραφίας και των επιδημιολογικών στοιχείων της κάθε περιοχής μέσα από ένα δυναμικό Υγειονομικό Χάρτη που θα καλύπτει τις ιδιαιτερότητες της ελληνικές επικράτειας ως την Ακριτική Ζώνη ισότιμα, χωρίς να ωθεί τα παιδιά της, λόγω της ανεργίας, στην ιατρική μετανάστευση. Τα τελευταία 2 χρόνια κάναμε πολλαπλές παρεμβάσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τονίσαμε τους πυλώνες ανάπτυξης και λειτουργίας ενός Υγειονομικού Χάρτη που θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σε όλους τους πολίτες και θα τους διασφαλίζει την παρουσία του γιατρού σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν κατοικούν.

Εδώ και 1,5 χρόνο διασχίζουμε ολη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, σε κάθε παραμεθόρια περιοχή, σε κάθε ξεχασμένο νησί, για να καταγράψουμε τα υγειονομικά προβλήματα και να παρέχουμε ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα όπου μας ζητηθούν. Άλλωστε, ιδιαίτερα τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, γνωρίζουν πολύ καλά τον κατακλυσμό επιστολών και εγγράφων που δέχεται καθημερινά ο ΙΣΑ από όλη την Ελλάδα, προς έκκληση βοήθειας και στήριξης σε γιατρούς και φάρμακα ανά ην Ελλάδα.

Προσπαθούμε καθημερινά να δομήσουμε ένα Αξιακό Σύστημα μέσα από την επιχειρηματικότητα, τον ελεύθερο ανταγωνισμό , την πρόνοια και την κοινωνική προσφορά. Σε όποιο μέρος και αν κατοικεί ο κάθε πολίτης, ο συνοριοφύλακας, ο αγρότης, ο ναυτικός, πρέπει να μπορεί να βρίσκει την υγειά του μέσα από έναν Εθνικό Υγειονομικό Επανασχεδιασμό Ισότιμης Κάλυψης σε όλη την Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του ΙΣΑ προωθείται στο ΥΥΚΑ Νομοθετική Ρύθμιση για Ειδικό Σύστημα Μοριοδότησης όλων των Γιατρών που θα στελεχώνουν τις Παραμεθόριες και Νησιωτικές Περιοχές της πατρίδας μας.

8) Όσον αφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα ζωής στη χώρα μας, πάγια θέση μας είναι ότι το Σύστημα Υγείας δεν πρέπει να ξεκινά από τη Θεραπεία της Ασθένειας αλλά από την Πρόληψη και τη Διατήρηση της Υγείας του Πολίτη.

Πρώτιστη προτεραιότητα αποτελεί η Πολιτική Υγείας για Υγιείς Πολίτες, η οποία πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία, με τους εμβολιασμούς, της εκστρατείες ενημέρωσης και τα προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης, καθως και τους προσυμπτωματικούς ελέγχους ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και πρώιμα πολλά θανατηφόρα νοσήματα.

9) Όσον αφορά στα Κέντρα Εκτίμησης Πιστοποιητικών Αναπηρίας, κρούσαμε πολλάκις τω κώδωνα του κινδύνου στις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ και τονίσαμε την αναγκαιότητα επίλυσης του θέματος δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στο να γίνονται οι γιατροί εξιλαστήρια θύματα ενός αναποτελεσματικού συστήματος ελεγκτικών μηχανισμών που έχει σχεδιασθεί με προχειρότητα. Υπογραμμίσαμε σε συναντήσεις μας με εκπροσώπους διαφόρων συλλόγων ΑμεΑ την αναγκαιότητα έκδοσης νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) και επισημάναμε ότι η στελέχωση των ΚΕΠΑ με τον νυν τρόπο είναι αδιέξοδη και πρέπει να αλλάξει αφενός γιατί οι συγκεκριμένοι γιατροί πρέπει να εκπαιδευτούν και αφετέρου γιατί δικαιούται από το νόμο την προβλεπόμενη αποζημίωση των εξόδων μετακίνησης και ασφαλιστικής τους κάλυψης. Θυμίζουμε δε ότι με δικές μας πιέσεις, καταφέραμε την αύξηση των αμοιβών των γιατρών των ΚΕΠΑ από 800 ευρώ σε 1400 ευρώ.

10) Θυμίζουμε σε όσους έχουν βραχεία μνήμη ότι πρώτος ο ΙΣΑ κατέφυγε στο ΣτΕ για την Ακύρωση της Εγκυκλίου για την Εφαρμογή του Ν. 3919/2011 περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων και στο ιατρικό επάγγελμα και ειδικότερα στους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο ΙΣΑ πρωτοστατεί στα δικαιώματα των γιατρών και στη διαφύλαξη της Δημόσιας υγείας, κάθε μέρα, σε κάθε αγώνα του. Διεκδικήσαμε με αγωγές τις εφημερίες των Νοσοκομειακών Γιατρών και των Ειδικευομένων. Καταφύγαμε στο ΣτΕ για τη χρήση των τοξικότατων χημικών αερίων. Αντιταχθήκαμε στη διαπόμπευση των ιερόδουλων για τα προσωπικά τους ιατρικά νοσήματα. Κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου στο μείζον πρόβλημα της μόλυνσης από την αιθαλομίχλη. Δώσαμε μεγάλο αγώνα ενάντια στην αυτοίαση και την καταστρατήγηση του Νόμου χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, προσφύγαμε στη δικαιοσύνη για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας που ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Ποιος κράτησε ψηλά τη σημαία του ιατρικού κόσμου για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γιατρών;…Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ΠΡΩΤΟΣ ηγήθηκε της κατάληψης του ΥΥΚΑ για να διεκδικήσει τα δικαιώματα των γιατρών μελών του. Και κάθε μέρα δίνει έναν καινούριο αγώνα.

Θυμίζουμε σε όσους θέλουν να ξεχνούν ότι η Ιστορία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δε διαγράφεται και δεν ξεγράφεται. Μένει ανεξίτηλη στα μυαλά και στις καρδιές των αληθινών αγωνιστών του.

Η αλήθεια λάμπει και οι Μικροπολιτικές και ο Λαϊκισμός σε μια χώρα που καταρρέει, δεν έχουν θέση, διότι το μόνο που θα επιφέρουν είναι η τελική κατάρρευση της Υγείας και των Λειτουργών της. Αυτοί που χρησιμοποιούν πυροτεχνηματοειδείς «αναλήθειες», δε λογίζονται το κακό που προκαλούν στο Ιατρικό Κίνημα και στην ίδια την υγεία, ψευδολογώντας, λασπολογώντας και παραποιώντας την αλήθεια.

Χρειάζονται προτάσεις και όχι Αντιπροτάσεις. Απαιτούνται Θέσεις και όχι Αντιθέσεις. Ο ΙΣΑ, τις πολιτικές που πρεσβεύει, τις πολιτικές για τις όποιες αγωνίζεται, τις στηρίζει διαχρονικά, σθεναρά και σταθερά, χωρίς μισόλογα και λαϊκισμούς.

Προέχει το συμφέρον της χώρας μας, των πολιτών και των υγειονομικών, γι αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε και να παραμείνουμε ενωμένοι, να παραμερίσουμε τις μικροκομματικές διαφορές μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας, των Πολιτών και των Υγειονομικών Λειτουργών, με έργα. Αυτά γράφουν την ιστορία του ΙΣΑ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ