2013-08-13 07:26:29
Φωτογραφία για Το Ιράν ανοίγει τα πανεπιστήμιά του σε φοιτητές από τη Λατινική Αμερική
Ειδικό πρόγραμμα σπουδών για την ιρανική θρησκεία

Ενας από τους πρωτεργάτες του εκπαιδευτικού ανοίγματος της Τεχεράνης στη Λατινική Αμερική: ο Μοσέν Ραμπανί, πρώην μορφωτικός ακόλουθος του Ιράν στην Αργεντινή. Στη δεκαετία του '90 κατηγορήθηκε για ανάμιξη σε βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκής Συναγωγής, αλλά έχει αρνηθεί την κατηγορία μιλώντας για σιωνιστική συνομωσία. 

Ο μεξικανικής καταγωγής φοιτητής της νομικής Κάρλος, δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο εύκολο είναι να μείνεις και να φοιτήσεις στο Ιράν, μέχρι που το βίωσε πριν δύο χρόνια. Σε δεξίωση που παρευρίσκονταν άτομα τόσο από τον νομικό όσο και από τον διπλωματικό κλάδο, ο Κάρλος συνάντησε τον Μοχάμεντ Γκαντίρι πρέσβη του Ιράν στο Μεξικό. Όταν ο Κάρλος συζητώντας με τον Γκαντίρι είπε πως θα του άρεσε να μάθει περισσότερα για το Ισλάμ, τότε έλαβε την απάντηση «Γιατί δεν περνάς από την πρεσβεία;».

Οπως γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε με ένα αεροπορικό εισιτήριο στο χέρι και με μία υποτροφία για ένα «μυστηριώδες» πανεπιστήμιο στο Ιράν, ως προσκεκλημένος της ισλαμικής δημοκρατίας
. «Οι 25 από τους 30 φοιτητές του τμήματος είχαν καταγωγή από την Λατινική Αμερική, κάποιοι από αυτούς μάλιστα είχαν προσφάτως γίνει μουσουλμάνοι», είπε ο Κάρλος προσθέτοντας πως συμμετείχαν σε ένα μάθημα το οποίο είχε «βαθύ αντιαμερικανικό και ισλαμικό χαρακτήρα».

Μόλις έφτασε στο Ιράν δεν χρειάστηκε να σκοτιστεί καθόλου για την στέγη και τις υπόλοιπες βασικές ανάγκες που έπρεπε να καλύψει. Έμενε μαζί με άλλους συμφοιτητές του και ακολουθούσε ένα τόσο αυστηρό πρόγραμμα που δεν του επέτρεπε να κοινωνικοποιηθεί με τους συνομηλίκους του ελλείψει χρόνου. Μπόρεσε ωστόσο να καταλάβει από τη λίγη συναναστροφή που είχε μαζί τους ότι κάποιοι από αυτούς ήταν «υπερβολικά παθιασμένοι με το Ισλάμ».

Τα τελευταία χρόνια  το συγκεκριμένο πρόγραμμα έφερε εκατοντάδες Λατινοαμερικανούς στο Ιράν για εντατικά μαθήματα σχετικά με την ιρανική θρησκεία και τον ιρανικό πολιτισμό στην ισπανική γλώσσα, πολλά από τα μαθήματα αυτά δε, εποπτεύονται από έναν άνθρωπο ο οποίος καταζητείται διεθνώς με την κατηγορία της τρομοκρατίας σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους και αστυνομικούς. Είναι ο πρώην μορφωτικός ακόλουθος στο Μπουένος Άιρες Μοσέν Ραμπανί. Ο Ραμπανί είχε κατηγορηθεί από την Αργεντινή για υποκίνηση της βομβιστικής επίθεσης του 1994 σε εβραϊκό κέντρο της πόλης του Μπουένος Άιρες η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 85 ανθρώπων. Το Ιράν από την πλευρά του αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς και χαρακτήρισε τον εισαγγελέα που ανέλαβε την υπόθεση στην Αργεντινή ως Σιωνιστή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ραμπανί έπαιξε βασικό ρόλο στην δρομολόγηση ιστοσελίδας με ιρανικά νέα στα ισπανικά, που αποτέλεσε τον προπομπό αντίστοιχου καναλιού το οποίο πλέον εκπέμπει ήδη σε πολλά νοικοκυριά της Λατινικής Αμερικής.

«Όλα τα μαθήματα μπορεί να είχαν βαθύ θρησκευτικό χαρακτήρα ενώ οι καθηγητές έβρισκαν συνεχώς αφορμή να μπλέξουν και θρησκευτικά ζητήματα. Αν το μάθημα ήταν οικονομικού ενδιαφέροντος, σίγουρα θα άκουγες για τον τρόπο με τον οποίον η Αμερική διαχειρίζεται την οικονομία του κόσμου προς δικό της όφελος», λέει ο Κάρλος

Ομως αν και τα αντιαμερικανικά «συνθήματα» έδιναν και έπαιρναν, ο Κάρλος δεν είδε καμία προσπάθεια στρατολόγησης ή οποιαδήποτε άλλη απόπειρα μύησης των νεαρών φοιτητών σε άλλη δραστηριότητα πέραν των μαθημάτων από πλευράς των Ιρανών αρμοδίων

Στην πορεία της σύντομης φοίτησής του, ο Κάρλος ήρθε αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι έχει έρθει ως κατάσκοπος στο πανεπιστήμιο. Οι ιρανικές αρχές ερεύνησαν μερικές «ύποπτες εξορμήσεις» του νεαρού φοιτητή και των φίλων του.  Το προσωπικό του πανεπιστημίου μάλιστα ουκ ολίγες φορές «έλεγξε» φωτογραφικές μηχανές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που ο Κάρλος είχε φέρει από την πατρίδα του.

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ είναι πολύ θορυβημένοι με την αλληλεπίδραση Ιράν - Λατινικής Αμερικής των τελευταίων ετών. Φοβούνται πως το Ιράν θα στοχεύσει όχι μόνο σε φοιτητές αλλά και σε ολόκληρες χώρες. Ο αριθμός των Ιρανικών πρεσβειών στη Λατινική Αμερική έχει διπλασιαστεί από το 2005 φτάνοντας στον αριθμό των 11, και υπάρχουν πλέον 17 πολιτιστικά κέντρα και πολυάριθμα τζαμιά.
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ