2013-08-13 08:11:06
Φωτογραφία για Στα μπουζούκια η Eλλάδα αναστενάζει... και φοροδιαφεύγει
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν για ακόμη μια χρονιά μπουζούκια, μουσικές σκηνές, πολιτιστικοί σύλλογοι και διοργανωτές συναυλιών σε μια προσπάθεια να χτυπηθεί με κάποιο τρόπο ένα κύκλωμα που δουλεύει με τους νόμους της νύχτας και οδηγεί σε φοροδιαφυγή διασεκατομμυρίων με τις ανάλογες ζημίες για τα κρατικά ταμεία.

Η ιστορία είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες με τις μέχρι τώρα προσπάθειες να πέφτουν σχεδόν πανηγυρικά στο κενό, ενώ το ζήτημα ανακύπτει στην επικαιρότητα ακόμη μια φορά στην καλοκαιρινή περίοδο.

Πρόκειται για επιχειρήσεις και παράπλευρα επαγγέλματα που, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής» έχουν τζίρο που διαφεύγει της οδού της Εφορίας περίπου στα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι τελευταίες έρευνες του ΣΔΟΕ και τα λουκέτα σε μαγαζιά όπως beach bar, μπουζούκια,εστιατόρια, ταβέρνες κ.α. Καταδεικνύουν το γεγονός πως οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν βάλει για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο τους επιτήδειους.


Το πανηγύρι με τα λουλούδια και οι «αυτοφοράκηδες»

Το μεγάλο πάρτι, όπως εκτιμούν στελέχη του ΣΔΟΕ γίνεται με τα λουλούδια που φθάνουν στα μαγαζιά με νταλίκες και χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά και αποδείξεις.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι υπηρεσίες γκαρντρόμπας και πάρκινγκ που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχει κάν η έννοια της απόδειξης.

Επιπλέον, με την υπάρχουσα νομοθεσία έχει βρει χώρο για να αναπτυχθεί και ένα νέο επάγγελμα, αυτό του «αυτοφωράκια» εκείνου δηλαδή που δηλώνει υπεύθυνος του μαγαζιού και συλλαμβάνεται κατά περίπτωση για να μείνει ανέπαφος ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Η αμοιβή του βέβαια αδρή.

Και αυτές οι περιπτώσεις είναι μόνο οι «περιφερειακές» δραστηριότητες των επιχειρήσεων προτού φτάσουμε στα ποτά, την κάβα, τις αμοιβές των καλλιτεχνών και τα ασφράγιστα εισιτήρια.

Και όπως είναι αναμενόμενο, τονίζει το «Εθνος της Κυριακής» το μεγαλύτερο μέρος του «μαύρου χρήματος» περιστρέφεται γύρω από τα πρωτοκλασάτα ονόματα της πίστας τα οποία έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο και γεμίζουν ασφυκτικά νυχτερινά κέντρα και συναυλιακούς χώρους.

Οι ελεγκτές ερευνούν και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συγκρίνοντας τα τιμολόγια παραγγελίας. Με βάση αυτά, η κάβα θα πρέπει να είναι γεμάτη αλλά διαπιστώνεται πως η κάβα είναι άδεια. Κι αυτό γιατί τα ποτά διατίθενται χωρίς αποδείξεις. Τα νυχτερινά κέντρα συμβάλλουν έτσι και στην «ανακύκλωση».

Ετσι ονομάζουν οι άνδρες του ΣΔΟΕ τη χρήση των αποδείξεων που έχουν εκδοθεί σε προγενέστερο χρόνο και καλύπτουν κι άλλες συναλλαγές. Στην ουσία η μηχανή έκδοσης αποδείξεων στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο αφού χρησιμοποιείται ελάχιστα έως καθόλου.

Διάτρητη νομοθεσία που δένει τα χέρια των ελεγκτών

Τα τελευταία περιστατικά σε Χαλκιδική (το ΣΔΟΕ είχε βάλει λουκέτο σε μαγαζί το οποίο αποσφραγίστηκε και τραγουδούσε ο Πάνος Κιάμος), Αλεξανδρούπολη (αθεώρητα εισιτήρια σε συναυλία του Γιάννη Πλούταρχου) και Πτολεμαϊδα (λουκέτο σε μαγαζί που θα εμφανιζόταν ο Αντώνης Ρέμος) έγιναν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι η νομοθεσία παραμένει θολή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη δώσει σαφείς εντολές σε ΣΔΟΕ και Γενική Γραμματεία Εσόδων να προχωράει, πέρα από τα λουκέτα και τις κατασχέσεις, και σε ελέγχους πόθεν έσχες και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Οι έλεγχοι αυτοί, μάλιστα, δεν θα αφορούν μόνο σε επιχειρηματίες αλλά και καλλιτέχνες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Στέλεχος του υπουργείου με πολυετή πείρα τόσο σε εφορίες όσο και στο ΣΔΟΕ μας λέει ότι επί δεκαετίες τον χώρο της νύχτας σκεπάζει ένα ιδιότυπο πέπλο άνωθεν προστασίας.

«Τα αδήλωτα κέρδη από λουλούδια, γκαρνταρόμπες και πάρκινγκ, το διάτρητο σύστημα των ιδιωτικών συμφωνητικών των τραγουδιστών, το ιδιότυπο καθεστώς αμοιβών για τις ορχήστρες, η μη έκδοση αποδείξεων και οι εταιρείες που δημιουργούνται για να αποκρύπτονται εισοδήματα είναι γνωστές μέθοδοι φοροδιαφυγής εδώ και χρόνια αλλά συνεχίζουν να εφαρμόζονται», λέει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε πως κατά το παρελθόν οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών χωρίς να το πετύχουν.

Στο ΣΔΟΕ, πάντως, υποστηρίζουν ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για τις συλλήψεις, ενώ άλλα στελέχη προτείνουν να η έκδοση άδειας για τη λειτουργία νυχτερινών κέντρων να συνδεθεί με την παροχή εγγυητικής επιστολής από τραπεζικό όμιλο.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» πάντως είναι τα λεγόμενα «παραθυράκια» που δίνουν τη δυνατότητα σε επιτήδειους να παρακάμπτουν το ΣΔΟΕ, τα λουκέτα και τα πρόστιμα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως εάν το ΣΔΟΕ σφραγίσει ένα κατάστημα και την επόμενη ημέρα ο ιδιοκτήτης το ανοίξει αυθαίρετα δεν υπάρχει πρόβλεψη από το νόμο για το τι πρέπει να κάνει το Σώμα.

Επιπρόσθετα, σε μια τέτοια περίπτωση, η ευθύνη περνάει στην Αστυνομία και το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης είναι πολύ μικρό, συνεπώς, τον συμφέρει να παρακάμψει την απόφαση του ΣΔΟΕ.

Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, τονίζει στην εφημερίδα πως «Το πάρτι της φοροδιαφυγής στις τουριστικές περιοχές τελείωσε» και σημειώνει ότι το υπουργείο σκοπεύει να κλείσει όλα τα παραθυράκια που επιτρέπουν σε επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, φορείς και άλλους πολλούς να πλουτίζουν μέσω αυτής της κατάστασης.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Λανσάρισμα του PirateBrowser
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Λανσάρισμα του PirateBrowser
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ