2013-08-17 15:40:49
Φωτογραφία για Καταγγελία για δωροδοκία 3.000 Ελλήνων γιατρών
ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ «ΦΑΚΕΛΆΚΙΑ» ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ

[email protected] 

ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Καταγγελίες για τη δωροδοκία 3.000 Ελλήνων γιατρών από μεγάλη ξένη φαρμακοβιομηχανία δέχθηκε πρόσφατα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η υπόθεση αφορά μεταξύ άλλων, την προώθηση φαρμάκου το οποίο στη,χώρα μας είχε τζίρο 800 εκατ. ευρώ την περίοδο'2000-2010

Aπό το εξωτερικό φαίνεται ότι θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ με το τρικούβερτο πάρτι που είχε στηθεί στο ελληνικό σύστημα υγείας την προηγούμενη δεκαετία. Όπως αποκαλύπτει ο «E», πρόσφατα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δέχθηκε έγγραφες καταγγελίες για τη δωροδοκία 3.000 Ελλήνων γιατρών από μεγάλη πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία!

Οι καταγγελίες βασίζονται σε 'Ελληνες πληροφοριοδότες, οι οποίοι ανάμεσα στα στοιχεία που έχουν προσκομίσει είναι και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των γιατρών στους οποίους γινόταν απευθείας οι καταθέσεις των χρημάτων. Η σχετική αμερικανική νομοθεσία (Foreign Corrupt Practices Act) -όπως επικαιροποιήθηκε το 2009- προστατεύει πλήρως την ανωνυμία των πληροφοριοδοτών και τους παρέχει ως κίνητρο ποσοστό επί του προστίμου, που επιδικάζεται (10%-40%).


Είναι η πρώτη υπόθεση στα χρονικά της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορά δωροδοκία Ελλήνων γιατρών και παραβίαση της νομοθεσίας Foreign Corrupt Practices Act, η οποία καθιστά υπόλογες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στη Wall Street; για τη δωροδοκία κυβερνητικών ή κρατικών λειτουργών στο εξωτερικό.

Υψηλά πρόστιμα

Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν στις 23.7.2013 από τη γνωστή νομική εταιρεία Grant-&. Eisenhofer και στις 30.7.2013 ρι αμερικανικές Αρχές απάντησαν ότι ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης.Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, το σργότερο σε δύο μήνες οι Αμερικανοί θα αποφανθούν για το εάν

θεωρούν βάσιμες τις καταγγελίες, ενώ η τελική ετυμηγορία θα βγει σε διάστημα 6-12 μηνών!

Να σημειωθεί ότι στις 30.7.2013 η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε ότι πέτυχε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Wyeth (ανήκει πλέον στην Pfizer) για την παράνομη προώθηση του φαρμάκου Rapamune. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο ανοσοκατασταλτικό, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Συνήθως χορηγείται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Η Wyeth δέχθηκε να καταβάλει 257 εκατ. δολάρια!

Στη δική μας περίπτωση το «πρόστιμο» που μπορεί να κληθεί να πληρώσει η ξένη πολυεθνική μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 500 εκατ. δολάρια.

Διότι η ύπόθέσή αψορά -ανάμεσα στα άλλα- ένα ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο, το οποίο τη δεκαετία 2000-2010 είχε σωρευτικές πωλήσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά.

Εικονικές μελέτες

Σύμφωνο με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στις αμερικανικές Αρχές* η ξένη πολυεθνική είχε στήσει μία καλά οργανωμένη «κομπίνα»: είχε οργανώσει «επιδημιολογικές μελέτες» (epidemiology surveys, όπως αναφέρονται στα έντυπα) στις όποιες οι γιατροί που συμμετείχαν καλούνταν να συμπληρώσουν στοιχεία για την πορεία εξέλιξης της νόσου των ασθενών.

«Οι μελέτες αυτές ήταν εικονικές και απλά το πρόσχημα ώστε οι γιατροί να λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή. Ουδέποτε ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της υποτιθέμενης μελέτης», επισημαίνει ο δικηγόρος . κ. Γ,Κ,., (Π,ου έχει αναλάβει την υπόθεση στην Ελλάδα. «Κάθε γιατρός αμειβόταν ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη. Βρήκαμε γιατρούς που ελάμβαναν έως και 10.000 ευρώ τον μήνα»!

Μάλιστα, η «κομπίνα» γινόταν τελείως απροκάλυπτα. Τα χρήματα έμπαιναν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των γιατρών ή συγγενικών τους προσώπων χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο παραστατικό. Δηλαδή, οι γιατροί είχαν δώσει τους λογαριασμούς IΒΑΝ. Ο φάκελος που έχει κατατεθεί στις αμερικανικές Αρχές περιλαμβάνει 20 σελίδες με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των γιατρών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατάθεση των χρημάτων δεν γινόταν απευθείας από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά από άλλη εταιρεία, που μεσολαβούσε και διαχειριζόταν τη μελέτη. Η εταιρεία αυτή ήταν θυγατρική γερμανικής εταιρείας, η οποία, όταν ξέσπασε η κρίση και έσκασε η φούσκα, αποσύρθηκε από τη χώρα Να θυμίσουμε, ότι την περίοδο 2004-2009 υπήρξε εκρηκτική αύξηση των δαπανών της χώρας για φάρμακα. Η φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων εκτοξεύτηκε από 2,5 δισ. σε 5,6 δισ. ευρώ και των νοσοκομείων από 700 εκατ. σε 1,5δισ. Φέτος, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια "με το μνημόνιο, η δαπάνη των Ταμείων θα πρέπει να μην ξεπεράσει τα 2,371 δισ. και των νοσοκομείων τα 660 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, η σπατάλη σταμάτησε, έστω και αν αυτό έγινε με ισοπεδωτικά μέτρα επί δικαίων και αδίκων. To ερώτημα είναι: Θα πληρώσει επιτέλους κανείς για το πάρτι; Η απάντηση ίσως έλθει από την αμερικανική Δικαιοσύνη... 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ