2013-08-18 12:45:20
Φωτογραφία για Ανησυχία για την Αίγυπτο, προετοιμασία για την πιθανότητα απεγκλωβισμού ομογενών
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Με αγωνία και ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αίγυπτο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η ανεξέλεγκτη έκρηξη της βίας δημιουργεί απειλές ασφάλειας, προσφέρει όμως και ευκαιρίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η κρίση στην Αίγυπτο προκαλεί γενική αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς αποτελεί το φιτίλι, μετάδοσης της θρησκευτικής σύγκρουσης στο εύφλεκτο περιβάλλον της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η Αίγυπτος η μεγαλύτερη αραβική χώρα αποτελούσε για δεκαετίες παράγοντα σταθερότητας και «μαξιλάρι» απόσβεσης των κραδασμών που προκαλούσε ο αραβικός εθνικισμός και η σύγκρουση για το Παλαιστινιακό.

Τώρα πια όλα δείχνουν να αλλάζουν καθώς ακόμη κι αν αποφευχθεί η εμφύλια σύγκρουση στην Αίγυπτο, οι λογαριασμοί αίματος που έχουν ανοίξει μεταξύ του κοσμικού συστήματος εξουσίας που στηρίζει τον Στρατό και των ισλαμιστών των Αδελφών Μουσουλμάνων, θα μένουν ανοιχτοί.


Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα που προκαλεί η αναταραχή στην Αίγυπτο θα πρέπει να κάνει τώρα και η ελληνική διπλωματία τους σχεδιασμούς της, όχι μόνο ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2014 αλλά και λογω των νέων προκλήσεων που παρουσιάζονται για τη χώρα μας.

Η κρίση της Αιγύπτου αναμένεται να προκαλέσει ένα νέο μεγάλο κύμα φυγής παράνομων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη και ο κοντινότερος προορισμός εκτός της Κύπρου είναι η Ελλάδα. Αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα θα προστεθεί στην ήδη μεγάλη πίεση που υπάρχει από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και αποτελούν σοβαρό λόγο ανησυχίας για την Αθήνα.

Το γεγονός ότι οι εξεγέρσεις και οι συγκρούσεις πια, στην Ανατολική Μεσόγειο παίρνουν έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων στις χώρες της περιοχής. Η παρουσία ακραίων τζιχαντιστων και σαλαφιστων στην Αίγυπτο, στην Λιβύη, στην Γάζα, στην Συρία με την ταυτόχρονη άφιξη μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο τα παρακλάδια της Αλ Καιντα να βρουν πρόσφορο έδαφος για δημιουργία πυρήνων στις χώρες υποδοχής.

Καθώς σε ολόκληρη την περιοχή όλο και νέες φλόγες ανάβουν, η Ελλάδα και η Κύπρος προβάλλουν ως πραγματικές νησίδες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και προσφέρεται στην Αθήνα η ευκαιρία να αποδείξει σε εταίρους και συμμάχους ότι είναι και ο μοναδικός αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή. Σε αυτό, συμβάλλει και η ακραία ρητορική και συχνά καιροσκοπική πολιτική που έχει ακολουθήσει για την Συρία και την Αίγυπτο ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν .

Σε επιφυλακή όμως είναι το υπουργείο Εξωτερικών και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αίγυπτο για να παρασχεθεί κάθε βοήθεια στους ομογενείς που είναι συγκεντρωμένοι κυρίως στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια. Αν και προς το παρόν δεν έχει προκύψει τέτοιο ζήτημα υπάρχει και σχέδιο για απεγκλωβισμό ομογενών, εφόσον η κρίση επιδεινωθεί.

Σε συνεχή επαφή είναι η Αθήνα και με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ώστε να υπάρξει συνδρομή εφόσον απαιτηθεί.

Μια διάσταση πάντως που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι και η μαζική ακύρωση των κρατήσεων από μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες (όπως η γερμανική TUI) για τα μεγάλα αιγυπτιακά θέρετρα και οι ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδίδονται η μια μετα την άλλη προειδοποιώντας τους ξένους πολίτες να αποφύγουν να επισκεφτούν την Αίγυπτο. Με αυτά τα δεδομένα μπορεί να επιχειρηθεί η προσέλκυση και νέων τουριστικών πακέτων της τελευταίας στιγμής που θα δώσουν ζωή σε ελληνικούς προορισμούς στην συνήθως «άνευρη» περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Read more: http://mignatiou.com/?p=11360#ixzz2cJPaGXH8
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ