2013-08-19 09:14:47
Φωτογραφία για Πάτρα: Κινδύνεψαν οι 18 καλόγριες της Μονής Αγίου Νικολάου Μπάλα - «Βλέπαμε τις φλόγες στο τείχος της μονής»
Η μαρτυρία της ηγουμένης Μαριάμ, της μονής του Αγίου Νικολάου Μπάλα, σοκάρει, καθώς η ίδια και οι υπόλοιπες 17 μοναχές έζησαν πρωτόγνωρες στιγμές ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

«Είχαμε μεγάλη αγωνία. Ηταν ισχυροί οι άνεμοι και βλέπαμε τη φωτιά να πλησιάζει επάνω μας. Μάλιστα οι φλόγες βρίσκονταν ακριβώς κάτω από το τείχος της μονής. Η σκέψη μας πήγε στον Αγιο Νικόλαο και τα ιερά του λείψανα, παρακαλώντας τον να μας βοηθήσει» σημειώνει η ηγουμένη, η οποία βοήθησε τους πυροσβέστες να περιορίσουν τις φλόγες περιμετρικά της μονής.

Ο αέρας που φυσούσε εκείνη την ημέρα ήταν βορειοανατολικός και από την πρώτη στιγμή η φωτιά κατευθύνθηκε στο μοναστήρι. Οι συνθήκες βοηθούσαν να επεκταθεί γρήγορα η πυρκαγιά και γι' αυτό τον λόγο εκτιμάται ότι ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.

«Οι πυροσβέστες μάς κατηύθυναν με μελετημένες κινήσεις να αντιμετωπίσουμε τον πύρινο εφιάλτη. Εκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να γλιυτώσουμε και πρέπει να τονίσω την αυτοθυσία που επέδειξαν» σημειώνει η ηγουμένη.


Οι φόβοι των μοναχών ότι ο κίνδυνος παρέμενε επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή, μερικές ώρες αφότου είχε περιοριστεί η φωτιά, όταν στο σημείο σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση. Ο λόγος ήταν ότι ήταν διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία πολλές μικροεστίες και οι άνεμοι, που συνέχιζαν να φυσούν, βοηθούσαν να ξαναφουντώσουν οι φλόγες.

«Δεν αισθανόμαστε αποκομμένες. Το αντίθετο, μας έχουν συμπαρασταθεί πολλοί συμπολίτες και φίλοι του μοναστηριού. Η μονή αποτελείται από παλιά ξύλινα κτίρια, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη φωτιά. Η καταστροφή θα ήταν τελειωτική, εφόσον οι φλόγες πηδούσαν το περιμετρικό τείχος» καταλήγει η ηγουμένη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή προσέτρεξαν για βοήθεια εκτός από τους κατοίκους του χωριού Μπάλα και πολλοί φίλοι του μοναστηριού, μόλις πληροφορήθηκαν την πυρκαγιά. Οι φλόγες σημειώθηκαν ανήμερα Δεκαπενταύγουστου και το γεγονός διαδόθηκε γρήγορα μεταξύ των πιστών.

Η συγκεκριμένη μονή, άλλωστε, αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες προσκυνητές και είναι αρκετά δημοφιλής στην περιοχή μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ-εφημερίδα Πελοπόννησος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ