2013-08-19 19:11:02
Φωτογραφία για Πρώτος σύμμαχος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, το ανεξάρτητο Κουρδιστάν;
Marc Brzustowski  στη Des Infos  (Ισραήλ/Γαλλία)        (μτφ. Κριστιάν)

Το Ισραήλ και η προοπτική απόκτησης ενός νέου σύμμαχου: το Κουρδικό Ανεξάρτητο Κράτος.

«Οι Κούρδοι αισθάνονται βαθιά συμπάθεια προς το Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα ήταν προς όφελος του Ισραήλ», υποστήριξε τον περασμένο Ιούλιο ο Κούρδος δημοσιογράφος Ayub Nuri.

«Θα δημιουργούσε μια ισορροπία δυνάμεων. Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ είναι μια χώρα μόνη της ενάντια σε πολλούς εχθρούς. Αλλά αν ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος γεννιόταν, το Ισραήλ θα αποκτούσε για πρώτη φορά στην ιστορία του, ένα πραγματικό φίλο στην περιοχή, και δεύτερο, το Κουρδιστάν θα ήταν, γι 'αυτό, το ισοδύναμο μιας ζώνης ασφαλείας, ενώπιον της Τουρκίας, του Ιράν και του Ιράκ».

Μια ιστορική φάση με αβέβαια αποτελέσματα, τα οποία βίωσε ένα άλλο κράτος έχει το 1947.

Είναι η κατάσταση των Κούρδων στη Συρία, που θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός κουρδικού Κράτους; 


Η αυτή η νέα διαμόρφωση, απαράδεκτη για τις γειτονικές χώρες  -και παλιά αυτοκρατορίες-,  όπως η Τουρκία και το Ιράν, θα οδηγήσει σε ένα νέο περιφερειακό πόλεμο, παρόμοιο με την ανακήρυξη του εβραϊκού κράτους το 1948; 

Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο καταστάσεων είναι, a priori, εντυπωσιακές.

Στη Συρία, οι Κούρδοι επεδίωξαν ελάχιστα να συμμετάσχουν σε ένα από τα δύο μέρη που εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο και προτίμησαν να επιτευχθούν ένα βαθμό ανεξαρτησίας στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της χώρας όπου αποτελούν τη πλειοψηφία του πληθυσμού, κάτι που ήταν αδιανόητο στο παρελθόν.

Η συριακή σπίθα 

Αρκετά καιρό παρέμειναν οι Κούρδοι της Συρίας στις παρυφές της συριακής εξέγερσης, ώσπου πολιτικές ομάδες που ανήκουν στην κουρδική μειονότητα στη Συρία ενήργησαν αποφασιστικά για να διεκδικήσουν τον έλεγχο των περιοχών που κατοικούνται από Κούρδους. 

Τον Ιούλιο του 2012, ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι μια ομάδα η οποία αυτοαποκαλείται Ελεύθερος  Κουρδικός Στρατός, είχε πάρει τον έλεγχο πολλών πόλεων στη βόρεια Συρία, στα τουρκικά σύνορα, όπως την Amuda και το Qabani . 

Ελάχιστοι ήταν οι αναλυτές που έδωσαν τότε προσοχή σε αυτές τις ειδήσεις, πνιγμένες  στη μάζα των πληροφοριών από την περιοχή, αφού οι περισσότεροι παρατηρητές επικεντρώνονταν σε ό, τι φαινόταν να ήταν η αποσύνθεση του καθεστώτος Άσαντ .

Αλλά σήμερα, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των Κούρδων στη Συρία, βλέπουμε να εμφανίζεται ένας κουρδικός θύλακας τον οποίον ελέγχουν αποκλειστικά. 

Οι απελευθερωμένες κουρδικές περιοχές διοικούνται από  τοπικά συμβούλια, και Κούρδοι εκπρόσωποι ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να σχηματίσουν μια κουρδική προσωρινή κυβέρνηση , τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος, λόγω της απουσίας οποιασδήποτε κεντρικής αρχής.

Δημιούργησαν τις δικές τους αστυνομικές δυνάμεις , κυκλοφόρησαν τις δικές τους  πινακίδες κυκλοφορίας και απαλλάχτηκαν από τους περιορισμούς που υπήρξαν την εποχή του "παλιού» συστήματος" (του Άσαντ), για τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Οι Κούρδοι είδαν πολύ γρήγορα να εμφανίζονται νέα εμπόδια, όχι μόνο από το καθεστώς Άσαντ, που βομβαρδίζει τακτικά αυτές τις αυτόνομες περιοχές, αλλά και απευθείας από τις άλλες επαναστατικές δυνάμεις, πιο συγκεκριμένα, από τις ομάδες τζιχαντιστών όπως η Jabhat al Nusra και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Εγγύς Ανατολή . 

Οι τζιχαντιστές ετοιμάζονται να πολεμήσουν για να διατηρήσουν τον έλεγχο των συνοριακών περιοχών μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας και του Ιράκ, που επιτρέπουν την εισαγωγή όπλων που προορίζονται γι 'αυτούς.

Η ανακοίνωση της αυτονομίας τους, στα τέλη Ιουλίου 2013, ήρθε λίγο μετά την ανακατάληψη της πολυεθνικής συνοριακής πόλης της Συρίας Ras al Ayn, που ήταν μέχρι τότε στα χέρια των ανταρτών του Μετώπου Αλ Νούσρα, που ανήκει στην Αλ Κάιντα. 

Η ομάδα σουνιτών εξτρεμιστών επιδίωκε να επιβάλει μια αυστηρή μορφή του Ισλάμ σε έναν πολύ πιο συγκρατημένο κουρδικό πληθυσμό. 

Οι συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων Κούρδων και των ισλαμιστών που ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Εγγύς Ανατολή, έχουν κάνει, τις τελευταίες εβδομάδες, εκατοντάδες θύματα και στις δύο πλευρές (μιλάμε για 80 Κούρδους ενόπλους που σκοτώθηκαν, και για 800 τζιχαντιστές , αλλά είναι δύσκολο να εξακριβωθεί).

Οι Κούρδοι διοικητές κατηγορούν επίσης, τους ηγέτες του κύριου ρεύματος του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" ότι στέλνουν μαχητές για να ενισχύσουν τις δυνάμεις των ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, υπαινισσόμενοι έναν πιθανό μίνι-πόλεμο μεταξύ Αράβων και Κούρδων  εντός του εμφύλιου πολέμου.

Ο μίνι-πόλεμος αυτός θα μπορούσε επίσης να εξυπηρετήσει το καθεστώς Άσαντ και τη Χεζμπολάχ, τροφοδοτώντας αυτή την εσωτερική σύγκρουση για να διατηρηθούν στην εξουσία στις περιοχές που ελέγχονται από τους υποστηρικτές του ιρανοσυριακού άξονα. 

Αυτή η «ενδιάμεση λύση με Τρία Κράτη» στη Συρία, δεν θα είναι απαραίτητα πανάκεια, τροφοδοτώντας μια περίπλοκη σύγκρουση επ 'αόριστον Οι παραμεθόριες περιοχές δεν είναι λιγότερο σημαντικές για τους Κούρδους. 

Γι 'αυτούς, ο έλεγχος των περιοχών αυτών σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει μια εδαφική συνέχεια μεταξύ του συριακού Κουρδιστάν, του ιρακινού, του τουρκικού και ενδεχομένως του ιρανικού Κουρδιστάν   -που είναι η αναγκαία (αλλά όχι επαρκής) προϋπόθεση για την σχεδίαση του περιγράμματος του σταδιακά ανεξάρτητου και ενιαίου Κουρδιστάν.

Από τον Ιούλιο 2013 οι τζιχαντιστές πραγματοποίησαν σειρά επιθέσεων εναντίον των κουρδικών πόλεων. Δολοφόνησαν ένα σεβαστό Κούρδο ηγέτη, τον Issa Χάσου, παγιδεύοντας ένα αυτοκίνητο. Οι κουρδικές δυνάμεις αντέδρασαν γρήγορα και, ως αποτέλεσμα των μεγάλων μαχών που ακολούθησαν εναντίον των τζιχαντιστών, επανέκτησαν τα χαμένα εδάφη και επέκτειναν τον έλεγχό τους σε νέες περιοχές .

Το Ντόμινο.

Ο ήχος των συγκρούσεων μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και των τζιχαντιστών έφτασε γρήγορα στα αυτιά των αδελφών τους στο Ιράκ. 

Ο Πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί είναι έξω φρενών. 

Άκουσε φήμες για λεηλασίες των κουρδικών χωριών και για ομηρίες εκατοντάδων άμαχων Κούρδων  (μιλάμε για 700 Κούρδους ομήρους στα χέρια των ισλαμιστών.) 

Ως εκ τούτου, για πρώτη φορά από την αρχή του συριακού εμφυλίου πολέμου, ο Μπαρζανί απείλησε καθαρά να παρέμβει για την προστασία των Κούρδων της Συρίας .

Ο Μασούντ Μπαρζανί

Δήλωσε ότι αν οι Κούρδοι βρίσκονται «υπό την απειλή της τρομοκρατίας και του θανάτου», τότε το ιρακινό Κουρδιστάν πρέπει να ετοιμάζεται να πάει να τους υπερασπιστεί. 

Ο Μπαρζανί κατηγόρησε την Αλ Κάιντα ως υπεύθυνη για τις δολοφονίες αθώων γυναικών και παιδιών και προέτρεψε τα κουρδικά κόμματα να πορεύονται προς τη Συρία  –«προς το Δυτικό Κουρδιστάν», όπως το αποκαλεί-  για να ελέγξουν την ακρίβεια αυτών των πληροφοριών.

Το κουρδικό PJAK του Ιράν

Αμέσως μετά τη δήλωση του Μπαρζανί, και ΙρανοίΚούρδοι ανακοίνωσαν επίσης, ότι ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν. 

Το ιρανικό παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), που είναι γνωστό με το ακρωνύμιο PJAK (Κουρδικό Κόμμα για μια Ελεύθερη Ζωή) επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα για να ενωθούν με τους «αδελφούς Κούρδους στον αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών».

Παράλληλα, οι Κούρδοι ηγέτες στη Συρία προσπαθούν να πείθουν τους νεαρούς Κούρδους αγωνιστές που εντάχθηκαν σε ομάδες τζιχαντιστών κατά την έναρξη της εξέγερσης κατά του Άσαντ, να επιστρέψουν στις κουρδικές πολιτοφυλακές, ή σε κουρδικές μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ( ASL). 

Οι Κούρδοι Ουλεμάδες εξέδωσαν έναν «φετφά» σε μορφή πρόσκλησης προς αυτούς. Μια τέτοια ομάδα, η Ταξιαρχία του Κουρδικού Μετώπου, διαμορφώθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της συριακής εξέγερσης κατά του Άσαντ και λειτουργεί ως τμήμα της SFA.

Σε τόσο μεγάλο βαθμό έτσι ώστε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι, σιωπηρός ή / και ρητός σύμμαχος του Ιράν και του Άσαντ εξέφρασε την ανησυχία του για αυτή την κατάσταση που βρίσκεται στη διαδικασία της ταχείας επιδείνωσης. 

Δήλωσε ότι μια εθνοτική σύγκρουση θα είναι επιζήμια για τα συμφέροντα όλων της περιοχής, πράγμα που σημαίνει ότι το Ιράκ δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας ενιαίας κουρδικής οντότητας στα σύνορά του.

Η Τουρκία απειλεί να παρέμβει.

Μια άλλη ομάδα Κούρδων της Συρίας, το  Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD στην κουρδική γλώσσα), εγκατάστησε στο συριακό Κουρδιστάν, ένα σύστημα το οποίο ο ίδιος περιγράφει ως «Λαϊκές Μονάδες Άμυνας», που πολεμούν τους τζιχαντιστές. 

Το PYD είναι μοναδικό φαινόμενο ανάμεσα στις διάφορες κουρδικές ομάδες της Συρίας, για έναν σημαντικό λόγο: έχει μια μακροχρόνια σχέση με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν μια «τρομοκρατική» οργάνωση.

Οι Τούρκοι, οι οποίοι είναι σε πόλεμο με το PKK για δεκαετίες, αλλά υπέγραψαν πρόσφατα μια κατάπαυση του πυρός, παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Συρία, με αυξανόμενη ανησυχία.

«Πριν από μόνο μια εβδομάδα είχαμε 400 χλμ. «κουρδικών συνόρων» , έγραψε αρθρογράφος στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet . 

«Σήμερα, υπάρχουν επιπλέον 800 χιλιόμετρα τα οποία προστεθήκαν».

Η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση: «Δεν θα επιτρέψουμε μια τρομοκρατική ομάδα να δημιουργήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης στη βόρεια Συρία και να απειλούν την Τουρκία».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κατά μιας «τρομοκρατικής» παρουσίας στη βόρεια Συρία.

Για την ώρα, είναι περισσότερο από πιθανό ότι οι δεσμοί μεταξύ της Άγκυρας και του SLA μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που υποστηρίζεται από το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των πιο ριζοσπαστικών παρακλαδιών της, θα καταλαμβάνουν το έδαφος του πολέμου εναντίον των Κούρδων, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια άμεση παρέμβαση.

Έτσι, ο διοικητής του Κουρδικού Μέτωπο Haji Ahmad, δήλωσε στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat News ότι οι μαχητές του σκότωσαν δύο μέλη της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) τις τελευταίες δύο ημέρες συγκρούσεων (μεταξύ 16 και 18 Αυγ.), στην περιοχή του Shahab Sad όπου βρίσκονται τα κουρδικά χωριά.

Τα ονόματα των δύο μελών της MIT θα αποκαλυφτούν μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο διοικητής της al-Akrad, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία αυτών των ανθρώπων είναι η απόδειξη του ρόλου της Τουρκίας στις επιθέσεις κατά των Κούρδων.

Ο Ερντογάν έκανε μια προσωπική προειδοποίηση, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη των στελεχών του των υπηρεσιών πληροφοριών, με τον ηγέτη του PYD Σαλέχ Μουσλίμ. 

Η σύγκληση αυτής της συνάντησης έγινε μόλις ο Μουσλίμ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο Συμβούλιο στις «απελευθερωμένες ζώνες" του Κουρδιστάν.

Οι Τούρκοι είναι βαθιά ανήσυχοι για το γεγονός ότι η εμφάνιση ενός «Μεγάλου Κουρδιστάν» δεν είναι πλέον μια μακρινή ενδεχόμενη πιθανότητα, αλλά μια οιονεί πραγματικότητα επί του εδάφους. 

Αυτή η κατάσταση πραγμάτων δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για όλες τις άλλες χώρες με μεγάλους πληθυσμούς Κούρδων: Ιράκ, Συρία και Ιράν.

Έχουν το κοινό χαρακτηριστικό να είναι, επίσης, παραδοσιακοί εχθροί του Ισραήλ.

Αντικρουόμενα συμφέροντα

Για την ώρα, μεταξύ της Περιφερειακής Διοίκησης του ιρακινού Κουρδιστάν και της αυτόνομης περιοχή της Συρίας, οικοδομήθηκε μια σχέση αλληλεξάρτησης.

«Η Κούρδοι της Συρίας χρειάζονται τη KRG ως μεσολαβητής και στρατηγικό βάθος, και η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν χρειάζεται τους Κούρδους της Συρίας, προκειμένου να γίνει το εθνικό κέντρο για όλους τους Κούρδους, καθώς και να αποκτήσουν μια καλύτερη διέξοδο προς τη θάλασσα».

Παρότι είναι η KRG που καθορίζει την ημερήσια διάταξη για τους Κούρδους της Συρίας και όχι το αντίθετο, η εξάπλωση της αυτονομίας στη Συρία θα επηρεάσει αναγκαστικά τους στρατηγικούς υπολογισμούς του Ερμπίλ (η πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν).

Σύμφωνα με τον Κούρδο δημοσιογράφο Ayub Nuri, η αυτονομία των Κούρδων στη Συρία αυξάνει την πιθανότητα ότι η KRG θα κινηθεί προς μια επίσημη δήλωση κήρυξης ανεξαρτησίας.

«Οι γείτονες είναι εχθρικοί προς αυτή την ιδέα, και είναι ισχυροί στο στρατιωτικό πεδίο. Αλλά αν οι Κούρδοι της Συρίας ενισχύουν την αυτονομία τους και διοικούν τα ίδια τους τα εδάφη, αυτό το γεγονός θα φέρει μόνο το ιρακινό Κουρδιστάν πιο κοντά στη πραγματική ανεξαρτησία του».  

Γνωρίζοντας ότι τα δυτικά σύνορα του ιρακινού Κουρδιστάν μοιράζονται με μια φιλική διοίκηση, του ίδιου πολιτισμού και πίστης, και όχι με έναν εχθρικό στρατό, θα φέρει στη GRK ένα πιο αναπτυγμένο αίσθημα ασφάλειας, ενώ η ίδια ζυγίζει αυτή την επιλογή με προσοχή .

Δημόσια, οι Κούρδοι ηγέτες μιλάνε για το μέλλον τους σε ένα ενωμένο Ιράκ. 

«Πιστεύουμε στο Σύνταγμα του Ιράκ και δεν θα παρεκτρέπουμε», δήλωσε ο Αρχηγός του Επιτελείου του Μπαρζανί στον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα. 

Αλλά οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι απλά περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους από τη Βαγδάτη ...

Το Κουρδιστάν είναι μια χώρα-γέφυρα για τις περισσότερες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Παρέχει έναν χερσαίο διάδρομο στο ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο προμηθεύει τους Κούρδους στη Συρία, στην αναζήτηση τους για μεγαλύτερη αυτονομία από τη Δαμασκό.

Το Ιράν, επίσης, ψάχνει για ένα διάδρομο για την τροφοδοσία των συμμάχων του, όπως της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και μια εγγύηση κατά μιας σχετικής σιιτικής κυριαρχίας στη Βαγδάτη. 

Όποια και να είναι η δύναμη που θα είναι σε θέση να ελέγχει τη ζώνη των τριών συνόρων μεταξύ του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας, θα είναι επίσης σε θέση να ελέγχει τους διάδρομους τροφοδοσίας του Κουρδιστάν.

Με όλα αυτά τα ανταγωνιστικά συμφέροντα στο μυαλό, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί το πεπρωμένο του Κουρδιστάν θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Μέσης Ανατολής .

 Marc Brzustowski .

Πηγές: timesofisrael.com : Un Kurdistan Libre et un Nouvel allié d’Israël se profile t-il à l’horizon ?

Col. (ret.) Dr. Jacques Neriah, CJPA, 15 août 2013

Vol. 13, No. 23 15 août 2013, jcpa.org : L’éveil Kurde en Syrie va t-il mener à une guerre régionale ?-The Kurdish Awakening in Syria : Could It Lead to RegiWar ?

Πηγή

1er allié d’Israël au M-O : Le Kurdistan Indépendant ?Une phase historique aux issues incertaines, qu’un autre Etat a connu, en 1947.Est-ce la situation des Kurdes de Syrie qui ouvrira la voie vers l’avènement d’‘un Etat kurde ? Ou cette configuration, inacceptable pour les pays- et anciens empires- voisins, comme la Turquie et l’Iran, risque t-elle de déboucher sur une nouvelle guerre régionale, à la mesure de la proclamation d’un Etat Juif, en 1948 ? Les similarités entre les deux situations sont, a priori, frappantes.

En Syrie, les Kurdes ont moins cherché à se rallier à une des deux parties engagées dans la guerre civile qu’à parvenir à atteindre un degré d’indépendance, jusqu’alors impensable, dans le Nord-Est du pays, où ils constituent la majorité de la population.

L’étincelle syrienne

Après être longtemps restés en marge de l’insurrection syrienne, des groupes politiques appartenant à la minorité kurde de Syrie ont agi de façon décisive pour revendiquer le contrôle des zones peuplées par les Kurdes. En juillet 2012, des militants de l’opposition syrienne ont rapporté qu’un groupe, se faisant appeler l’Armée Libre Kurde, avait pris le contrôle de plusieurs villes dans le nord de la Syrie, à la frontière turque, comme Amuda et Qabani. Peu d’analystes ont accordé une grande attention à ces nouvelles, à l’époque, noyées dans la masse d’information en provenance de la région, puisque la plupart des observateurs se focalisaient sur ce qui apparaissait comme la désintégration du régime Assad.

Mais, aujourd’hui, pour la première fois dans l’histoire moderne des Kurdes de Syrie, on voit émerger une enclave kurde qu’ils contrôlent exclusivement. Les zones kurdes libérées sont administrées par des conseils locaux, et des porte-paroles kurdes ont indiqué qu’ils projettent de former une gouvernement provisoire kurde, au moins pour la période que durera la guerre civile, du fait même de l’absence de toute autorité centrale.

Ils ont créé leurs propres forces de police, mis en circulation leurs propres plaques d’immatriculation et se sont débarrassés des restrictions qui pesaient, sous « l’ancien » régime (celui d’Assad), sur leur langue et leur culture.

Les Kurdes ont, très vite, vu se dresser de nouveaux obstacles, non seulement de la part du régime Assad, qui bombarde régulièrement ces zones autonomes, mais directement, de la part des autres forces rebelles, plus précisément, les groupes Jihadistes comme le Jabhat al Nusra et l’Etat islamique en Irak et au Levant . Les Jihadistes se préparent à combattre pour maintenir le contrôle des zones frontalières de la Syrie avec la Turquie et l’Irak, qui permettent l’afflux des filières d’armements qui leur sont destinées.

L’annonce de leur autonomie, en fin juillet 2013, a suivie de près la reconquête de la ville multi-ethnique de la frontière syrienne de Ras al Ayn, jusque-là aux mains des rebelles du Front Al Nusra, appartenant à Al Qaeda. Le groupe extrémiste sunnite a tenté d’imposer une forme stricte d’Islam sur une population kurde bien plus modérée. Les affrontements entre les hommes armés kurdes et les Islamistes, appartenant au front Al Nusra et à l’Etat Islamique en Irak et au Levant, ont fait, au cours de ces dernières semaines, des centaines de victimes des deux côtés (on parle de 80 combattants kurdes tués, pour 800 Jihadistes, mais cela reste difficile à vérifier).

Les commandants kurdes accusent, également, les commandants du courant principal de l’Armée Libre Syrienne d’envoyer des combattants, pour gonfler les forces des groupes affiliés à Al Qaeda, faisant ainsi allusion à la possibilité d’une mini-guerre dans la guerre civile, entre Arabes et Kurdes.

Elle pourrait, aussi, servir au régime Assad et au Hezbollah, alimentant ce conflit interne pour se maintenir au pouvoir sur les territoires contrôlés par les partisans de l’axe irano-syrien. Cette "Solution -transitoire- à Trois Etats" en Syrie, ne serait pas, nécessairement, la panacée, alimentant un conflit complexe à durée illimitée...

Les zones frontalières ne sont pas moins importantes pour les Kurdes. Pour eux, le contrôle de ces régions signifie qu’il peut exister une continuité territoriale entre le Kurdistan syrien, irakien, turc et éventuellement iranien – qui soit la condition nécessaire (et non suffisante) pour dessiner les contours d’un Kurdistan, progressivement, indépendant et unifié.

Dès juillet 2013, les Jihadistes ont mené une série d’attaques contre les villes kurdes. Ils ont assassiné un dirigeant kurde respecté, Issa Hassou, en piégeant une voiture. Les forces kurdes ont rapidement réagi, et, à la suite de batailles importantes contre les Jihadistes, ont reconquis des territoires perdus et étendu leur contrôle sur de nouvelles zones.

L’effet-Domino.

Le bruit des combats entre les Kurdes syriens et les Jihadistes est rapidement remonté aux oreilles de leurs frères d’Irak. Le Président du Kurdistan irakien, Massoud Barzani est furieux. Il a entendu des rumeurs de pillages des villages kurdes et de prises d’otages par centaines (on parle de 700 otages kurdes aux mains des Islamistes). Par conséquent, pour la première fois depuis le commencement de la guerre civile syrienne, Barzani a clairement menacé d’intervenir pour protéger les Kurdes syriens.

Massoud BarzaniIl a déclaré que si les Kurdes étaient « sous la menace du terrorisme et de mises à mort », alors le Kurdistan irakien devait se préparer à aller les défendre. Barzani a accusé Al Qaeda d’être responsable des meurtres de femmes et d’enfants kurdes innocents et a exhorté les partis kurdes à se mettre en route pour la Syrie – « Le Kurdistan occidental », comme il l’a désigné – afin de vérifier la véracité de ces informations.

PJAK Kurde d’IranImmédiatement après la déclaration de Barzani, ce sont les Kurdes iraniens qui ont annoncé, également, qu’ils étaient prêts à se battre. La branche iranienne liée au Parti des Travailleurs Kurdes (PKK), connue sous le sigle du PJAK (Parti Kurde pour une Vie Libre) a affirmé se préparer à envoyer des hommes de troupe rejoindre leurs « frères kurdes dans la lutte contre les Jihadistes ».

  . Parallèlement, les cercles dirigeants kurdes en Syrie tentent de convaincre les jeunes combattants kurdes qui ont rejoint des groupes jihadistes, au début de l’insurrection contre Assad, de réintégrer les milices kurdes, ou des unités kurdes au sein de l’Armée Syrienne Libre (ASL). Les Ulemas kurdes ont diffusé une « Fatwa » en forme d’appel à leur intention. Un groupe de ce genre, la Brigade du Front Kurde, s’est formé aux tous débuts de la révolte syrienne contre Assad et fonctionne comme partie intégrante de l’ASL.

A tel point que le Premier Ministre irakien, Nuri al-Maliki, allié implicite ou/et explicite de l’Iran et d’Assad, a exprimé ses préoccupations au sujet de cette situation en voie de détérioration rapide. Il a déclaré qu’un conflit ethnique se ferait au détriment des intérêts de tous, dans la région, signifiant ainsi que l’Irak ne permettrait pas l’instauration d’une entité kurde unifiée sur ses frontières.

La Turquie menace d’intervenir.

Un autre groupe kurde syrien, le Parti de l’Union Démocratique (PYD en kurde), a instauré, au Kurdistan syrien, ce qu’il désigne comme des « Unités de Défense Populaires », qui combattent les Jihadistes. Le PYD est unique, parmi les divers groupes kurdes syriens, pour une raison importante : il entretient des relations historiques avec le Parti des Travailleurs Kurdes (PKK), que la Turquie et les Etats-Unis considèrent comme une organisation « terroriste ».

Les Turcs qui sont en guerre avec le PKK depuis des décennies, mais ont récemment signé un accord de cessez-le-feu, observent les évolutions en Syrie avec une inquiétude croissante. « Il y a seulement une semaine, nous avions déjà 400 kms de « frontière kurde », écrit un éditorialiste du quotidien turc Hurriyet. « Aujourd’hui, ce sont 800 kms supplémentaires qui s’y sont ajoutés ».

Le gouvernement turc a diffusé un brusque avertissement : “Nous ne permettrons pas à un groupe terroriste d’établir des camps d’entraînement dans le nord de la Syrie et de menacer la Turquie ».

Le Premier Ministre Truc Recep Tayyip Erdogan a fait savoir clairement que la Turquie prendra toutes les mesures nécessaires contre une présence “terroriste” dans le Nord de la Syrie.

En attendant, il est plus que probable que les liens tissés entre Ankara et l’ASL, à travers les Frères Musulmans, soutenus par le Qatar, y compris ses branches les plus radicales, occupent le terrain de la guerre contre les Kurdes, de façon à éviter une intervention directe.

Ainsi, le commandant Hadji Ahmad, du Front Kurde, a déclaré à l’agence de presse kurde Firat News que ses combattants ont tué deux membres des services secrets turcs (MIT) dans les deux derniers jours d’affrontements (entre le 16 et le 18 août), dans la région de Sad Shahab où se trouvent les villages kurdes.

Les noms des deux membres du MIT devraient être dévoilés dans les prochains jours, a dit le commandant d’al-Akrad, soulignant que la présence de ces personnes est la preuve du rôle de la Turquie dans les attaques visant les Kurdes.

Erdogan a formulé un avertissement personnel, lors d’une rencontre à Istanbul avec ses chefs du renseignement et le dirigeant du PYD, Saleh Muslim. La convocation de cette réunion a pris effet juste après que Muslim ait déclaré son intention de créer un Conseil indépendant dans les « zones libérées » du Kurdistan.

Les Turcs sont profondément préoccupés du fait que l’émergence d’un “Grand Kurdistan” n’est plus seulement une possibilité lointaine, mais une quasi-réalité sur le terrain. Cette situation de fait pose d’énormes défis, non seulement à la Turquie, mais aussi pour tous les autres états disposant de vastes populations kurdes : l’Irak, la Syrie et l’Iran. Ils ont en commun d’être, également, des ennemis traditionnels d’Israël.

Des intérêts concurrents

Pour le moment, entre le Gouvernement Régional du Kurdistan Irakien et la zone autonome de Syrie, une relation d’interdépendance s’est construite. « Les Kurdes syriens ont besoin du GRK comme médiateur et profondeur stratégique, et le GRK a besoin des Kurdes syriens, dans le but de se transformer en centre national pour tous les Kurdes, autant que pour obtenir un meilleur débouché sur la mer ».

Bien que ce soit le GRK qui fixe l’agenda pour les Kurdes de Syrie et non l’inverse, l’extension de l’autonomie en Syrie affectera nécessairement les calculs stratégiques d’Irbil (la capitale du Kurdistan irakien).

D’après le journaliste kurde Ayub Nuri, l’autonomie des Kurdes de Syrie renforce la probabilité que le GRK s’oriente vers une déclaration officielle d’indépendance. « Les voisins sont hostiles à cette idée et ils sont puissants sur le plan militaire. Mais si les Kurdes syriens consolident leur autonomie et dirigent leurs propres territoires, cela ne fera que rapprocher le Kurdistan irakien de son indépendance effective ». Le fait de savoir que la frontière occidentale du Kurdistan irakien est partagée avec une administration amicale de même culture et obédience, et non une armée hostile, pourrait apporter au GRK une sens plus affirmé sa propre sécurité, alors qu’il soupèse cette option avec prudence.

En public, les dirigeants kurdes parlent de leur avenir au sein d’un Irak unifié. « Nous croyons en la constitution de l’Irak et ne nous en écarterons pas », a déclaré le Chef d’Etat-Major de Barzani au conseiller-adjoint à la sécurité nationale du Président Obama. Mais les experts pensent qu’ils attendent simplement la bonne occasion pour se déclarer indépendants à l’égard de Bagdad Le Kurdistan est un territoire-passerelle potentiel pour la plupart des conflits en cours au Moyen-Orient. Il fournit une route terrestre pour le Kurdistan irakien, qui approvisionne les Kurdes de Syrie, au fur et à mesure de leur quête d’une plus grande autonomie à l’égard de Damas.

L’Iran, également, recherche un couloir pour approvisionner ses supplétifs comme le Hezbollah au Liban et une garantie de relative domination chi’ite à Bagdad. Quel que soit le pouvoir qui sera en mesure de contrôler la zone des trois frontières entre l’Irak, la Syrie et la Turquie, il sera aussi en mesure de contrôler les couloirs d’approvisionnement du Kurdistan.

Avec tous ces intérêts concurrents en tête, il est facile de comprendre pourquoi le destin du Kurdistan contribuera à façonner l’avenir du Moyen-Orient.

Par Marc Brzustowski.

Sources : timesofisrael.com : Un Kurdistan Libre et un Nouvel allié d’Israël se profile t-il à l’horizon ?

Col. (ret.) Dr. Jacques Neriah, CJPA, 15 août 2013

Vol. 13, No. 23 15 août 2013, jcpa.org : L’éveil Kurde en Syrie va t-il mener à une guerre régionale ?-The Kurdish Awakening in Syria : Could It Lead to RegiWar ?
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ