2013-08-22 00:00:11
Φωτογραφία για Ελεγκτές και ελεγχόμενοι
Καθώς η φρίκη απότοκο της Αραβικής Ανοιξης (;) είναι συνώνυμο της καθημερινότητας στην Αίγυπτο, αναρωτήθηκα (αφελώς) αν θα μπορούσε αυτή η θλιβερή εικόνα να άλλαζε μονομιάς. Σαν να παρενέβαινε ξαφνικά μια αόρατη δύνατη στους εγκεφάλους των ανθρώπων στις αντιμαχόμενες πλευρές και να σταμάταγαν οι σφαγές, τα εγκλήματα, ο τρόμος.

Ναι, είναι μια πάρα πολύ αφελής σκέψη, ίσως παιδική. Μια σκέψη που δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις πολιτικοστρατιωτικές συνθήκες, το θρησκευτικό συναίσθημα, τις γεωστρατηγικές πολιτικές, τα συμφέροντα των περιφερειακών υπερδυνάμεων ή τις υπερδυνάμεις που συντηρούν ή επιτείνουν προς το χειρότερο τα πράγματα προκειμένου να περάσει ο έλεγχος της κατάστασης στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι όλα γίνονται για τον έλεγχο. Και καμία όμως μαγική σκέψη δεν μπορεί να ελέγξει τις σκέψεις εκείνων που αντιμάχονται αλλήλους στο Κάιρο και να επέλθει η ειρήνη. Αλλη μία παιδική σκέψη. Ειρήνη... αλλά με ποιον πάνω να κάνει κουμάντο, να διοικεί; Ψιλά γράμματα, για εξουσίες με υψηλούς στόχους.


Απόπειρες

Ελεγχόμενες κοινωνίες με ένα τέτοιο μαγικό τρόπο είναι ακόμα ζητούμενο. Τεχνολογικά, πάντως, γίνονται προσπάθειες για «ανάγνωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας». Η Δύση ήταν πάντα σε σχέση με την Ανατολή πιο «ευρύχωρη» ή έδινε την εντύπωση αυτή στο όνομα της τεχνογκλαμουριάς, σε ό,τι αφορά τη «διαρροή» ανάλογων πληροφοριών. Πέρυσι κυκλοφόρησε η είδηση, κυρίως από τα ηλεκτρονικά μέσα, που ήθελε αμερικανική εταιρεία να κατασκευάζει μια κρανοσυσκευή η οποία έχει τη δυνατότητα να διαβάζει τη σκέψη. Ενας μηχανισμός που θα φοριέται σαν κράνος με το ζόρι ή με τη θέληση κάποιου και χωρίς «ορό αληθείας» θα μπορεί να «εισχωρεί» στις σκέψεις του ή ακόμα και στις μνήμες του. Το τεχνολογικό εγχείρημα βασίζεται στις εργασίες του καθηγητή νευροεπιστήμονα Πίτερ Ρόζενφελντ στο Πανεπιστήμιο του Νορθγουέστερν. Την ιστορία του «κράνους» αυτού έχει αγκαλιάσει ο αμερικανικός στρατός με απώτερο σκοπό: την ανάπτυξή του τεχνολογικά για την αποκρυπτογράφηση των ανθρώπινων αντιδράσεων, «αν λέει ψέματα ή αλήθεια» κάποιος. Σενάρια διάφορα το πάνε παρακάτω το «γράμμα», θεωρώντας ότι ο στρατός ή άλλοι στρατοί έχουν στη διάθεσή τους τεχνολογίες που να εξυπηρετούν αυτούς τους σκοπούς.

Συσκευές που «παίζουν» με τη σκέψη ή σκέψεις που «παίζουν» με τις συσκευές συνήθως έρχονται στην αγορά μέσα από παιχνίδια εικονικής ψηφιακής πραγματικότητας. Πριν από περίπου πέντε χρόνια αυστραλοαμερικανική εταιρεία ανακοίνωνε τη λειτουργία μιας ασύρματης συσκευής μέτρησης εγκεφαλικών κυμάτων για εμπορικούς σκοπούς (videogame με εικονικούς χαρακτήρες). Το epoc, όπως ονόμασαν τη συσκευή, «διαβάζει» τη σκέψη και τη μεταφράζει σε εντολές: το headset epoc ενεργοποιείται με τη σκέψη, ακολουθώντας τις «επιταγές» της μέσα στο εικονικό ψηφιακό παιχνίδι.

Δύναμη της σκέψης

Πριν από δύο χρόνια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Νευρομηχανικής Μπιν Χε (Κολέγιο Επιστήμης και Μηχανικής) του Πανεπιστημίου της Μινεσότα κατάφερε να ελέγξει ένα εικονικό ψηφιακό ελικόπτερο με τη δύναμη της σκέψης. Φέτος έκαναν το όνειρό τους αληθινή πραγματικότητα: Τηλεκατεύθυναν ασύρματα (wi-fi) ένα ελικοπτεράκι μέσω των εγκεφαλικών κυμάτων. Κατασκεύασαν ένα ειδικό μηχανικό «καπέλο» εφοδιασμένο με ηλεκτρόδια.

Το καπέλο μετατρέπει τα σήματα της σκέψης του νου σε εντολές κατεύθυνσης, που μεταδίδονται στο ελικόπτερο και το στρέφουν δεξιά ή αριστερά και μπροστά. Ανάλογη προσπάθεια λιγότερο εξελιγμένη για πέταγμα αεροπλάνου μοντέλου είχε γίνει στο Ιλινόις το 2010 από ερευνητές του ομώνυμου πανεπιστημίου. Η βιομηχανία προσδοκά οι «διεπαφές» εγκεφάλου-υπολογιστή» να έχουν εφαρμογές στον τομέα της ιατρικής ιδιαίτερα και σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Δύσβατο μονοπάτι

Η «διεπαφή εγκεφάλου - υπολογιστή» θεωρείται «ένα άμεσο μονοπάτι για την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και μιας συσκευής». Η «διασύνδεση» αυτή είναι «ένα σύστημα επικοινωνίας μέσω του οποίου τα μηνύματα και οι εντολές που στέλνει ένα άτομο δεν περνούν από τα συνηθισμένα μονοπάτια του εγκεφάλου. Οι χρήστες ενεργούν στο περιβάλλον χρησιμοποιώντας μόνο τη δραστηριότητα του εγκεφάλου χωρίς τη χρήση των νεύρων και των μυών».

Ιάπωνες και Γάλλοι επιστήμονες του εργαστηρίου CNRS-AIST κατάφεραν να κινήσουν με τη «δύναμη της σκέψης» ένα ρομπότ. Το μηχανικό δημιούργημα επιλέγει πράγματα ή εστιάζει σε ένα αντικείμενο σύμφωνα με τη σκέψη του χρήστη. Ο Αμπντεραχμάν Κχεντάρ, διευθυντής του εργαστηρίου, είπε ότι ενώ βρίσκεται σε απόσταση από τον άνθρωπο, ο χρήστης λειτουργεί σαν να είναι το ρομπότ μέρος του σώματός του. Καθημερινά έρχονται ολοένα και νέα επιτεύγματα που συνδέουν την κίνηση με τη σκέψη.

Η επιστημονική κοινότητα συνήθως (σχεδόν πάντα) αφήνει να εννοηθεί, άλλοτε με σαφήνεια και άλλοτε πάλι εμμέσως πλην σαφώς, ότι όλα αυτά γίνονται για εφαρμογές προς όφελος του ανθρώπου.

Το κρατάμε και συνεχίζουμε χαρούμενοι τη μέρα μας.

ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ - enet.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ