2013-08-23 07:51:03
Φωτογραφία για Πιέσεις του ΟΗΕ στη Συρία να επιτρέψει την έρευνα για τη “σφαγή” με χημικά όπλα
Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα επισήμως από την κυβέρνηση της Συρίας να επιτρέψει στους ειδικούς του Οργανισμού να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί "σφαγής" με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού και "ελπίζει ότι πολύ σύντομα θα λάβει θετική απάντηση".

Ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι-Μουν αποφάσισε επίσης να στείλει στη Δαμασκό την Ύπατη Εκπρόσωπο για τον Αφοπλισμό, Άγγελα Κάνε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Εντουάρντο ντελ Μπουέι.

Στο επίσημο αίτημά του προς τη συριακή κυβέρνηση ο Μπαν ζητά από τη Δαμασκό να δώσει την έγκρισή της στους επιθεωρητές ώστε "να ερευνήσουν γρήγορα το επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί της 21ης Αυγούστου" καθώς θεωρεί ότι οι καταγγελίες που έγιναν θα πρέπει "να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας χωρίς καθυστέρηση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπαν Γκι Μουν για την κατάσταση στη Συρία. του εξέφρασε "τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν στη Γαλλία οι σφαγές της νύχτας της 20ής προς την 21η Αυγούστου στη χώρα και η πιθανή χρήση χημικών όπλων", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.


Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος χρησιμοποιεί τη φράση "πιθανή χρήση χημικών όπλων" αφότου μεταδόθηκαν οι εικόνες των θυμάτων που δεν φέρουν κανένα ίχνος τραυμάτων από σφαίρες ή χτυπήματα.

Οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισαν την Τετάρτη ότι θέλουν "να ριχθεί φως" στην υπόθεση και χαιρέτισαν την "αποφασιστικότητα" του Οργανισμού να ερευνήσει το θέμα. Ωστόσο, το Συμβούλιο δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση λόγω των διαφωνιών που εξέφρασαν η Ρωσία και η Κίνα. Η Βρετανία από την πλευρά της, που είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ, επανέλαβε σήμερα ότι βασική προτεραιότητά της είναι να επαληθεύσει τα γεγονότα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει καμία επιλογή για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

"Πιστεύουμε ότι μια πολιτική λύση είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η αιματοχυσία", είπε ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. "Όμως, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν πει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία επιλογή (...) που μπορεί να σώσει αθώες ζωές στη Συρία", πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, οι κινεζικές αρχές τονίζουν ότι οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί και να συνεργάζονται πλήρως με την κυβέρνηση της Συρίας στο έργο τους.

"Η θέση της Κίνας είναι ξεκάθαρη. Ανεξαρτήτως του ποια πλευρά χρησιμοποιεί χημικά όπλα στη Συρία, η Κίνα εναντιώνεται πλήρως" στη χρήση τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που στάλθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου, μετά τις καταγγελίες για εκατοντάδες θανάτους αμάχων από χημικά στα προάστια της Δαμασκού.

"Επί του παρόντος, η ομάδα των ερευνητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα βρίσκεται επί τόπου και ξεκινά τις επιθεωρήσεις της και (η Κίνα) ελπίζει ότι η ομάδα θα συνεργάζεται πλήρως με τη συριακή κυβέρνηση και θα τηρήσει μια αντικειμενική, αμερόληπτη και αντικειμενική στάση για να εξακριβώσει τι πραγματικά συνέβη".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε χθες στη Νέα Υόρκη δεν ζήτησε ρητά να ερευνηθεί το θέμα από τον Οργανισμό, αν και χαιρέτισε την έκκληση του γενικού γραμματέα Μπαν Γκι Μουν για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από τους επιθεωρητές που βρίσκονται ήδη στη Συρία.

Η Κίνα, αν και έχει ασκήσει βέτο σε προηγούμενες απόπειρες των δυτικών χωρών να επιβάλουν κυρώσεις στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστηρίζει ότι δεν παίρνει το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς και έχει καλέσει τη συριακή κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανταποκριθεί στο αίτημα για πολιτική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ