2013-08-24 16:50:09
Φωτογραφία για Διχάζει και τους επιστήμονες ο τάφος του Μ.Αλεξάνδρου
Σημαντικά δεδομένα που διχάζουν επιστήμονες και ειδικούς και που ίσως οδηγήσουν σε μία πολύ αξιόλογη αρχαιολογική ανακάλυψη, προκύπτουν από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στον λόφο Καστά, στην περιοχή της Αμφίπολης Σερρών. Για πολλούς επιστήμονες ανά τον κόσμο αποτελεί όνειρο ζωής η εύρεση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πριν από αρκετές δεκαετίες διάφοροι ισχυρίστηκαν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή πιθανόν να βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιου τους, Αλέξανδρου Δ΄. Συγχρόνως υπάρχουν φήμες για ύπαρξη του τάφου του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που όμως μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται, ενώ αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από την αρχαιολογική κοινότητα.Σε άρθρο του με τίτλο "Αρχαίος τάφος πυροδοτεί πολλές εικασίες" το Associated Press μετέδωσε την είδηση της ανακάλυψης αρχαίου τάφου, μήκους 500 μέτρων και βάθους 3 μέτρων στην Αμφίπολη, που βρίσκεται 600 χλμ
. από την Αθήνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού όσο και η επικεφαλής των ερευνών κ. Αικατερίνη Περιστέρη θέλησαν να μετριάσουν τον ενθουσιασμό κάνοντας λόγο για σπουδαία ανακάλυψη τάφου ενός ή και πολλών Μακεδόνων, αλλά να αποφευχθούν οι "παρακινδυνευμένες" εικασίες.Οι ανασκαφές στη συγκεκριμένη περιοχή, στον λόφο Καστά, ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2009 και επανεκκίνησαν ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα διακοπής. Τον ίδιο χώρο είχε ανασκάψει πρώτος ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, από το 1965 ως τον θάνατό του το 1985. Ο συγκεκριμένος τάφος είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν του πατέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου, Φίλιππου που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα και οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως είναι σημαίνοντος προσώπου λόγω της πολυτελούς δομής και υλικών που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμή.Ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί η είσοδος του τάφου, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν δεν είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλέξανδρου, μπορεί να είναι της συζύγου του Ρωξάνης και του γιου του.

Η Ρωξάνη ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γεννήθηκε περί το 341 π.Χ. στη Βακτρία (σημερινό Αφγανιστάν). Παντρεύτηκε τον Μέγα Αλέξανδρο το 327 π.Χ., σε ηλικία 14 ετών, μετά την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της από τον μεγάλο στρατηλάτη. Ο γάμος είχε πολιτική σκοπιμότητα, με στόχο τον εξευμενισμό των Βακτρικών Σατραπιών.Υπ. Πολιτισμού: Παρακινδυνευμένη η εκτίμηση ότι βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου ΑλεξάνδρουΣύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. «Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει: «Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου».
πηγη
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ