2013-08-24 17:07:04
Φωτογραφία για Κανείς δεν εκδίδει αποδείξεις σε Αμοργό, Παξούς και Σύμη
του Κώστα Τσαχάκη

Τα ποσοστά παραβατικότητας είναι ιδιαίτερα υψηλά και όπως ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ σε ορισμένες περιπτώσεις -σε Αμοργό Παξούς και Σύμη- φθάνουν το απόλυτο, δηλαδή το 100%, Δηλαδή, στις τρεις αυτές περιοχές διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των επιχειρήσεων που ελέγχθησαν είχαν διαπράξει σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.

Στα πιο πολλά νησιά τα ποσοστά παίζουν από 60% έως 85%, γι΄ αυτό και κατά τους τελευταίους ελέγχους το ΣΔΟΕ «σφράγισε» για ένα 48ώρο 13 επιχειρήσεις.

Ελεγχοι

Πιο αναλυτικά από τις 6 έως και τις 18 Αυγούστου, περισσότερα από 100 συνεργεία ελέγχου πραγματοποίησαν 1.256 ελέγχους σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς.

Διαπίστωσαν συνολικά 5.668 παραβάσεις σε 586 επιχειρήσεις. Οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως στη μη έκδοση αποδείξεων και στη λειτουργία παράνομων ταμειακών μηχανών.

Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε σε 46,65%.


Στην κορυφή της λίστας βρέθηκαν Αμοργός - Παξοί - Σύμη με 100% και ακολούθησαν η Σαντορίνη με 96,43% και η Εύβοια με 85%.

Κανείς δεν εκδίδει αποδείξεις σε Αμοργό, Παξούς και Σύμη

Εξάλλου, μετά από εντολή του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ και σε εφαρμογή του σχετικού νόμου ανεστάλη η λειτουργία 13 επιχειρήσεων για 48 ώρες. Πρόκειται για τρία κέντρα διασκέδασης, τέσσερα καφέ beach-bar και έξι επιχειρήσεις εστίασης.

Φθιώτιδα

Είναι χαρακτηριστικό πως σε περιοχή της Φθιώτιδας, σε μία περίπτωση διαπιστώθηκε από τον έλεγχο η ύπαρξη δύο ταμειακών μηχανών, που λειτουργούσαν σε κέντρο διασκέδασης επί μία πενταετία χωρίς να καταχωρούνται στα επίσημα βιβλία του καταστήματος οι εισπράξεις, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται ο εισπραττόμενος από τους πελάτες ΦΠΑ. Καταλογίστηκαν παραβάσεις για την πιο πάνω χρονική περίοδο, ενώ αναμένεται να υποβληθεί σχετική δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα Λαμίας.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΔΟΕ η επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων γίνεται με βάση στοιχεία που προσδιορίζουν την επικινδυνότητα κυρίως ως προς την εικόνα του ΦΠΑ (μη απόδοση, μεγάλα ποσά πιστωτικού ΦΠΑ) , καταγγελίες και προηγούμενο ιστορικό.

Σε αυτό παρέχονται αναλυτικές οδηγίες προς τους ελεγκτές για τους τρόπους φοροδιαφυγής ώστε σε αυτούς να επικεντρωθεί η ελεγκτική διαδικασία:

Μη έκδοση αποδείξεων λιανικής από επιχειρήσεις κατανάλωσης ποτών (καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης) και παροχής φαγητού (ταβέρνες εστιατόρια κ.α.) καθώς και χρήση αποδείξεων που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν για να καλύψουν κι άλλες συναλλαγές («ανακύκλωση»).

Υποτιμολόγηση των εσόδων με τη μέθοδο των «διπλών συμβολαίων» που καταρτίζονται μεταξύ ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών γραφείων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Λήψη εικονικών στοιχείων - πλαστών φορολογικών στοιχείων.

Ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για την παροχή παρεπόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών (π.χ θαλάσσιο σκι, ομπρέλες, υπηρεσίες σάουνας, κομμωτηρίου κ.λπ.), οι οποίες ενώ εμφανίζονται ότι συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» στην πραγματικότητα εισπράττεται ξεχωριστό τίμημα γι' αυτές, το οποίο αποκρύπτεται.

Δύο ταμειακές

Σε περιοχή της Φθιώτιδας, σε μία περίπτωση διαπιστώθηκε από τον έλεγχο η ύπαρξη δύο ταμειακών μηχανών, που λειτουργούσαν σε κέντρο διασκέδασης επί μία πενταετία χωρίς να καταχωρούνται στα επίσημα βιβλία του καταστήματος οι εισπράξεις, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται ο εισπραττόμενος από τους πελάτες ΦΠΑ.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ