2012-04-08 15:46:03
Φωτογραφία για ΚΥΠΡΟΣ: Προκαλεί το ψευδοκράτος
Την έντονη αντίδραση της Κύπρου προκάλεσε η είδηση για αίτημα των Τουρκοκύπριων για μόνιμη αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης που εδρεύει στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας «Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης βλέπει ευνοϊκά το αίτημα αυτό και βρίσκεται σε επαφή με τη φιλοξενούσα χώρα για να το εξετάσει και να το υλοποιήσει» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, ο Τούρκος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ύστερα από συνομιλία του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερόγλου.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό, ο οποίος αριθμεί 57 χώρες-μέλη.

Ο Ντ.Ερόγλου δήλωσε από την πλευρά του ότι «ήλθε ο καιρός να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ που την εμποδίζουν».

«Εάν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (με την Κυπριακή Δημοκρατία) αποτύχουν, παρά τις προσπάθειες τις δικές μας και του ΟΗΕ, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» υποστήριξε ο Ντ. Ερόγλου.


«Άρχισαν οι απειλές»

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι έδωσε σχετικές οδηγίες να διερευνηθεί το ζήτημα.

Τόνισε, όμως, ότι εάν επαληθευθούν οι δηλώσεις (του γενικού γραμματέα του Οργανισμού), τότε «η Τουρκία, γιατί πρόκειται για τουρκική κίνηση και όχι μόνο του ψευδοκράτους, έχει αρχίσει ήδη την εκστρατεία της για σχέδιο Β».

Η Κύπρια υπουργός επισημαίνει ακόμη ότι: «Άρχισαν, επίσης, οι απειλές, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί για συνέπειες, στην περίπτωση μη κατάληξης των διαπραγματεύσεων μέχρι την 1η Ιουλίου, ημερομηνία που μονομερώς θέτει η Τουρκία ως χρονοδιάγραμμα».

Αν έχουν γίνει τέτοιες δηλώσεις, τότε είναι καταδικαστέες και ασφαλώς θα γίνουν έντονα διαβήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στον γγ των Ηνωμένων Εθνών και σε όλα τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, «περιλαμβανομένου και του προέδρου του Οργανισμού, του Καζακστάν, το οποίο επισκέφθηκα προ τριών ημερών», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών.

Διαβήματα επίσης θα γίνουν, όπως δήλωσε και στην ΕΕ. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 (1983) και 550 (1984), υπέδειξε, έχουν καταδικάσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και έχουν καλέσει όλα τα κράτη- μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την αποσχιστική οντότητα.

«Οι αποφάσεις αυτές είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη- μέλη του ΟΗΕ και για όλους τους διεθνείς οργανισμούς και δεν επιδέχονται αναθεώρησης όπως εισηγείται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης», σημείωσε.

Τέλος, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι ο γγ του Οργανισμού Εκ.Ιχσάνογλου είναι τουρκικής καταγωγής και «έχει από καιρό χάσει την αξιοπιστία του και την αντικειμενικότητά του, προωθώντας την τουρκική πολιτική εντός του ΟΙΣ». planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ