2013-08-26 14:58:05
Φωτογραφία για «ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ» του Αισχύλου με την ομάδα αρχαίας όρχησης του Θεάτρου «Δόρα Στράτου»
«ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ» του Αισχύλου με την ομάδα αρχαίας όρχησης του Θεάτρου «Δόρα Στράτου»

και την ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αρχαίο Θέατρο Άργους

Ώρα έναρξης: 21.00

Στα πλαίσια της δυναμικής της 'αρχαίας όρχησης' ως διδαχής, εκγύμνασης και θεραπείας, και της γενικότερης ερευνητικής, εκπαιδευτικής κι ερμηνευτικής προσπάθειας σχετικά με το αρχαίο δράμα, αλλά και άλλα παράγωγα της ελληνικής λογοτεχνίας και φιλοσοφίας στη διαχρονικότητά της, σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα παρουσιαστεί η παράσταση των Ευμενίδων της Αισχύλειας τριλογίας της Ορέστειας από τον 20μελή θίασο της ερευνητικής και καλλιτεχνικής ομάδας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε σκηνοθεσία Νικόλα Ταρατόρη. Με το θίασο συνεργάζονται επιστήμονες, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες του θεάτρου και φοιτητές.


Η παράσταση στηρίζεται στην υποδειγματική διδασκαλία αρχαίου δράματος από τη σκοπιά της αρχαίας όρχησης και μιας παγκόσμια προβεβλημένης έρευνας που συντελείται τα τελευταία χρόνια στο Θέατρο «Δόρα Στράτου» (Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης), από κοινού με την ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα «δρΥός Τόποι» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονίστρια αυτής της έρευνας η Άννα Λάζου, λέκτορας Ανθρωπολογικής Φιλοσοφίας και με σκηνοθεσίες στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού ερευνητικού θεάτρου. Η διδασκαλία αυτή υποστηρίζεται τόσο από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού όσο και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (με την εποπτεία της σχολικής συμβούλου και δρος Θεατρολογίας κ. Μαρίας Κέκκου). Επίσης για να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια βοήθησαν σύμφωνα με το γνωστικό τους αντικείμενο οι Καθηγητές κ.κ. Νίκος Γεωργαντζόγλου (Κλασική Φιλολογία), Στέλιος Ψαρουδάκης (Αρχαιομουσικολογία) και ο Δρ Δημήτρης Λέκκας (μουσικολόγος, συνθέτης και μαθηματικός).

Η συγκεκριμένη σκηνοθεσία των Ευμενίδων επικεντρώνεται στο ερώτημα «Από ποιους μεταφέρεται και σε ποιους απευθύνεται το μήνυμα του αρχαίου δράματος» δίνοντας κύρια θέση στην εκπαιδευτική διάσταση της σύγχρονης αναβίωσής του. Έτσι, αξιοποιείται τόσο η γνώση ως προς την αρχαιότητα με βάση το έγκριτο επιστημονικό επιτελείο, όσο και η αμεσότητα της έκφρασης στη συλλογικότητα με τη θεατρική δουλειά της ομάδας. Με τη φωνή του σήμερα, το σύγχρονο σώμα και με συνείδηση της ένταξής στο σύνολο της ομαδικότητας του θιάσου, θα μιλήσουν για τη «θεραπευτική δικαιοσύνη», ως το κατ’ εξοχή νόημα της δραματικής υπόθεσης των Ευμενίδων και την σύγχρονη αναγκαιότητα για τον πολιτισμό μας.

Η παρούσα πρόταση είναι συμπύκνωση μακρόχρονης εμπειρίας στη διδασκαλία των αντικειμένων, τόσο της Άννας Λάζου όσο και των συνεργατών της στην ερευνητική αυτή προσπάθεια, με σημαντική προοπτική τόσο στη δια βίου μάθηση όσο και στην διεθνή προβολή της πρωτογενούς ελληνικής έρευνας. Έως τώρα, την προσπάθειά αυτή στηρίζουν κι έχουν στηρίξει εκτός του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγκριτοι οργανισμοί και φορείς, όπως το Θέατρο Δόρα Στράτου, Δήμοι της Αττικής και της Ελλάδας, η Ακαδημία Πολιτών, το Διεθνές Συμβούλιο Χορού – UNESCO, το Διεθνές Φιλοσοφικό Φόρουμ – UNESCO, Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Πολιτιστικές Ομάδες και Σύλλογοι της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ του Αισχύλου

σε σκηνοθεσία Νικόλα Ταρατόρη και με τη συνεργασία επιστημόνων –ερασιτεχνών αλλά και αξιόλογων επαγγελματιών του θεάτρου και του χορού, Δημήτρη Λέκκα στη μουσική και διδασκαλία του προσωδιακού λόγου, Μαρίας Δημητριάδη στα κοστούμια, Αλέξανδρο Ζαχαρέα στο ρόλο του Απόλλωνα κ. ά.

Όσοι ακολουθήσουν το δικαστήριο της Αθηνάς - παιγμένης από την Άννα Λάζου, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την έρευνα της ομάδας στο αρχαίο δράμα από τη σκοπιά της αρχαίας όρχησης, μια έρευνα παγκόσμια προβεβλημένη.

Συμμετέχουν η Φιφίκα Νικολοπούλου στη διδασκαλία της κίνησης και του χορού, η Πίνκα Νάντη στα σκηνικά και οι επιστήμονες, καλλιτέχνες και φοιτητές : Σβετλάνα Βόλκοβα, Ελένη Γιακουμάκη, Αφροδίτη Γιαννιού, Νάντια Δανιήλ, Λίλλη Καραδήμα, Μαρία Κέκκου, Ειρήνη Κοσμά, Μαρία Κουντούρη, Στέφανος Μπεσάρας, Όλγα Παπαχρυσοστόμου, Γαλάτεια Παρασκευοπούλου, Σοφία Σγουράκη, Βασίλης Ταρατόρης, Βάνα Τουλουπάκη, Ελένη Τουλουπάκη και Μαρία Τσατσούλα, στους ρόλους και στο χορό.

Την παράσταση συνοδεύουν με ζωντανή μουσική τα μέλη του συγκροτήματος ΚΑΒΕΙΡΟΣ:

Ίρις Μπαλαλά (φωνητικά-έγχορδα), Τάκης Παναγιωτόπουλος (κρουστά) και Χρήστος Πανδίων Πανόπουλος (πνευστά).

Όλοι οι συντελεστές, επαγγελματίες και μη, προσφέρονται αφιλοκερδώς με σκοπό την υποστήριξη της πολύ σημαντικής για την Ελλάδα έρευνας της αρχαίας όρχησης.

Η ομάδα προσφέρει την παράσταση στην υπηρεσία ανάδειξης και αναστύλωσης των αρχαίων θεάτρων και στους σκοπούς του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Τεχνική Υποστήριξη- Επικοινωνία: Πολιτιστική Πρωτοβουλία Νέων - YOU.C.I.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α-Μ

Νικόλαος Στυλ. Γκαβούνος

Δημοτικός Σύμβουλος
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ