2013-08-26 23:13:05
Φωτογραφία για Ο Μάξιμος Σενετάκης για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των Διοικητικών Υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης
Από το Γραφείο Τύπου

Το ζήτημα της διαθεσιμότητας των Διοικητικών Υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης... έθεσε υπόψη του αρμόδιου Υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης.

Στο πλαίσιο επιστολής, που στέλνει προς τον Υπουργό ο κ. Σενετάκης, παραθέτει σημαντικά στοιχεία για τη λειτουργία και την τωρινή κατάσταση τόσο στο Πανεπιστημιακό όσο και στο Τεχνολογικό Ίδρυμα, ενώ υποστηρίζει πως ήδη Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι. λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό απ’ όσο χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες τους. Ο κ. Σενετάκης καταλήγει στην επιστολή του, υποστηρίζοντας πως οι παράμετροι που αναφέρονται σε αυτή είναι μεγάλης σημασίας, γι’ αυτό και το Υπουργείο θα πρέπει να τους εξετάσει με στόχο πάντα το καλό της Παιδείας και του Κοινωνικού Συνόλου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ κ. ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΕΝΕΤΑΚΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:


ΗΡΑΚΛΕΙΟ 23/08/2013

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε θέμα πολύ μεγάλης σημασίας αναδεικνύεται το ζήτημα διαθεσιμότητας των Διοικητικών Υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. όλης της χώρας. Οι ανάγκες για μεταρρυθμίσεις από πλευράς της κυβέρνησης είναι κομβικές, όπως επίσης και η άμεση αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών, με στόχο πάντοτε όμως το καλό της Παιδείας και του παραγόμενου, εκπαιδευτικού και διοικητικού έργου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας ενημερώσω για το Πανεπιστήμιο και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, τα οποία για δεκαετίες αποτελούν Ιδρύματα Αριστείας. Και τα δύο Ιδρύματα έχουν προσφέρει διαχρονικά στην Παιδεία κι έχουν αναδείξει το Ακαδημαϊκό έργο τόσο των καθηγητών, όσο και των φοιτητών τους. 

Αναφορικά με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή του Πρυτανικού Συμβουλίου, με βάση το πλήθος των Ακαδημαϊκών Τμημάτων, των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και το εύρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων του, θα έπρεπε για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του, να είναι στελεχωμένο με πεντακόσια (500) περίπου μέλη Προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του. Αντί για αυτό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συμβουλίου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει τριακόσια πενήντα επτά (357) μέλη για το σύνολο των υπηρεσιών του. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ποσοστό του μη-Ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Επιπρόσθετα, σε μελέτη που εκπονήθηκε για το Πανεπιστήμιο Κρήτης από εξωτερικούς συμβούλους για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των Διοικητικών και Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, επισημαίνεται η αριθμητική ανεπάρκεια του μη-Ακαδημαϊκού προσωπικού σε σημαντικές Υπηρεσίες του και τονίζεται ότι το κόστος των Διοικητικών, Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο άλλων συγκρίσιμων Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων. Την ίδια στιγμή, για το Ακαδημαϊκό Έτος 2013 – 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει το Συμβούλιο, ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 33 %.

Σε σχέση με το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, κατά τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012 αποχώρησαν λόγω συνταξιοδοτήσεων σαράντα τρεις (43) διοικητικοί υπάλληλοι & Ε.Τ.Π., ενώ με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας – κινητικότητας μετακινήθηκαν δώδεκα (12) διοικητικοί υπάλληλοι σύμφωνα με το Ν. 4093 / 2012 . Προβλέπεται επίσης να αποχωρήσουν από την υπηρεσία δέκα (10) διοικητικοί υπάλληλοι λόγω θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος κατόπιν ρητά εκφρασμένης βούλησης τους. Ταυτόχρονα, οι εργασιακές ανάγκες του Τ.Ε.Ι. έχουν αυξηθεί σύμφωνα με το Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, με δεδομένο ότι παρά τις ανωτέρω μειώσεις προσωπικού ο αριθμός των φοιτητών που εξυπηρετούνται διατηρείται σταθερός, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των τμημάτων, όπως επίσης και των λειτουργικών αναγκών.

Κατόπιν όλων αυτών, γίνεται κατανοητό, ότι οι ανάγκες τόσο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης ήδη καλύπτονται από έναν αρκετά περιορισμένο αριθμό προσωπικού, ο οποίος σύμφωνα με τις δεδομένες συνθήκες θα έπρεπε να είναι υψηλότερος. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε απομάκρυνση μέσω διαθεσιμότητας Μονίμων Υπαλλήλων και ΙΔΑΧ στα δύο αυτά Ιδρύματα, θα έχει αρκετά αρνητικές συνέπειες τόσο για το εκπαιδευτικό όσο και για το ερευνητικό έργο των Ιδρυμάτων της Κρήτης.

Γι’ αυτό και παρακαλώ όπως εξετάσετε επιστάμενα τις ισχύουσες συνθήκες και παραμέτρους. Γνωρίζοντας πως στόχος σας, όπως και στόχων όλων, είναι το καλό της Παιδείας και του κοινωνικού συνόλου, προσδοκώ στις δικές σας θετικές ενέργειες.

Με εκτίμηση,

ΜΑΞΙΜΟΣ Γ. ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ