2012-04-08 18:11:39
Φωτογραφία για Όχι σε διεθνείς δουλείες κατά του λαού
>Προβληματισμός ως προς τα μελλούμενα ενόψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου

Του Μάριου Ευρυβιάδη Εάν δεν προκύψει ριζοσπα- στική και αναθεωρητική στρατηγική, εάν δηλαδή η Κύπρος παραμείνει εγκλω- βισμένη στη «δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία», θα προκύψει, εάν προκύψει, μια κακή λύση. Υπάρχει κάτι που να είναι χειρότερο από μία «δικοινοτική-διζωνική-ομοσπονδιακή» λύση στην Κύπρο, μία λύση η οποία εκ της φύσεώς της εμπεριέχει αντιδημοκρατικές, ακόμη και ρατσιστικές διατάξεις κατά της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού; Ναι υπάρχει. Είναι μία «δικοινοτική-διζωνική-ομοσπονδιακή» λύση, αλυσοδεμένη με «διεθνείς συνθήκες που θα δεσμεύουν την ενωμένη Κύπρο».

Η φράση «διεθνείς συνθήκες που θα δεσμεύουν την ενωμένη Κύπρο» είναι μετάφραση «Ιnternational treatiesthatwould be binding on a united Cyprus». Η φράση προέρχεται από την παράγραφο (5) της τελευταίας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο «Αssessmentreportofthe SecretaryGeneralon the statusofthe negotiationsin Cyprus» S/2012/149, 12 Μarch 2012
. Στην εκτιμητική αυτή έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πληροφορεί ότι οι ονομαζόμενες «απολύτου κυπριακής ιδιοκτησίας» δικοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του βρίσκονται «κοντά σε αδιέξοδο» («are close to deadlock») στα τρία ουσιαστικά ζητήματα (α) τον τρόπο εκλογής της εκτελεστικής εξουσίας (β) τον αριθμό των ατόμων που θα πολιτογραφηθούν και (γ) την αρχιτεκτονική του καθεστώτος ιδιοκτησίας. Ωστόσο στην προαναφερθείσα παράγραφο πέντε (5) ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μας πληροφορεί ότι «υπάρχει σύγκλιση σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και διεθνείς συνθήκες που θα δεσμεύουν την ενωμένη Κύπρο».

Τι ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από την Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, έκθεση που όπως όλοι γνωρίζουν είναι γραμμένη από τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο τον κ. Ντάουνερ;

 ?Πρώτον, ότι θεωρείται δεδομένο ότι η όποια λύση θα έχει ως άξονά της τη δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία.

 ?Δεύτερονότι δεν υπάρχει συμφωνία στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, περιουσιών και υπηκοότητας.

 ?Και τρίτονότι υπάρχει ουσιαστικά συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας -εσωτερικής και εξωτερικής.

Υπάρχει πράγματι τέτοια συμφωνία; Ποιο είναι το περιεχόμενό της; Από ποιους και πότε έχει αυτή η συμφωνία γίνει αποδεκτή; Αφήνοντας κατά μέρος τις εσωτερικές της πτυχές («internalaspectsof security») ποιο είναι το περιεχόμενο των εξωτερικών πτυχών της ασφάλειας, αυτής που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει ως «διεθνείς συνθήκες που δεσμεύουν την ενωμένη Κύπρο».

 Στην Κύπρο το κλίμα είναι πλέον προεκλογικό. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός ως προς τα μελλούμενα αναφορικά με το διαφαινόμενο αδιέξοδο, τη στάση της Γραμματείας του ΟΗΕ, τις κινήσεις των Τούρκων (που αποβλέπουν επιπλέον στον αποσυντονισμό της κυπριακής προεδρίας της Ε.Ε.), τις παρασκηνιακές και ύπουλες δραστηριότητες ορισμένων χωρών πρωτοστατούσης της Βρετανίας, αλλά και κυρίως ως προς το πού εμείς βαδίζουμε.

 Δεν διαβλέπω κάτι το «ριζοσπαστικό» ως προς τη στάση του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΕΛ) αλλά ούτε και του μνηστήρα της εξουσίας (ΔΗΣΥ) αναφορικά με το ζήτημα της «δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας». Ούτε και νομίζω ότι θα προκύψει κάτι το ριζοσπαστικό ως προς τις διεργασίες των μικρότερων κομμάτων στο ζήτημα αυτό. Αμφιβάλλω δηλαδή ότι θα υπάρξει πλατφόρμα που να καταγγέλλει την πάρα πάνω μορφή «ομοσπονδίας» παρά το γεγονός ότι τα κόμματα αυτά έχουν απορρίψει το αντιδημοκρατικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν, θεμέλιος λίθος του οποίου ήταν η «δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία». Τέλος, δεν γνωρίζω ποια στάση θα υιοθετήσουν τυχόν ανεξάρτητοι υποψήφιοι (Γ. Λιλλήκας, Π. Πολύβιου) στο ζήτημα αυτό.

 Εάν για εντελώς αυτονόητους λόγους δεν προκύψει ριζοσπαστική και αναθεωρητική στρατηγική, εάν δηλαδή η Κύπρος παραμείνει εγκλωβισμένη στη «δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία» θα προκύψει, εάν προκύψει, μια κακή λύση. Εάν τώρα η κακή αυτή λύση αλυσοδεθεί με «διεθνείς συνθήκες που θα δεσμεύουν την ενωμένη Κύπρο» εσαεί, τότε η Κύπρος θα χάσει την όποια αυτόνομη υπόστασή της και θα μετατραπεί σε ένα ανδράποδο, έναν ευνουχισμένο σατράπη που θα ελέγχεται και θα λογοδοτεί σε ξένα κέντρα.  Η «ενωμένη Κύπρος» που θα προκύψει δεν θα είναι παρά ένα κράτος μασκαριλίκι.

«Διεθνείς συνθήκες που θα δεσμεύουν την ενωμένη Κύπρο» σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταργηθεί, τη θέση της θα πάρει η «ενωμένη Κύπρος» και θα επανανομιμοποιηθεί και θα ενισχυθεί η Συνθήκη Εγγύησης του 1960. Με μια τέτοια εξέλιξη θα δικαιωθεί πανηγυρικά ο Εγγλέζος αποικιοκράτης Λόρδος Χάνεϊ που περηφανεύεται ότι μέσω του σχεδίου Ανάν κατήργησε την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά διατήρησε «ανοιχτή και ανόθευτη» (openeded and undiluted) τη Συνθήκη Εγγύησης της οποίας λόγος ύπαρξης ήταν η (καταργημένη πλέον) Κυπριακή Δημοκρατία.

Εάν όντως ισχύει η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την εσαεί δέσμευση της «ενωμένης Κύπρου» με διεθνείς συνθήκες, τότε θα προκύψει η χείριστη δυνατή κατάσταση. Και αυτοί που συναινούν ή θα συναινέσουν θα έχουν εγκλιματίσει πολιτικά σε βάρος της Κύπρου και του μέλλοντός της.  Νέα ευρηματική στρατηγική Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΓερμανία και η μιλιταριστική Ιαπωνία λόγω του ότι αιματοκύλισαν τον κόσμο τιμωρήθηκαν ως κοινωνίες και κατόπιν ως κράτη μέσω συλλογικών κυρώσεων και μέσω του περιορισμού της κυριαρχίας τους για ένα χρονικό διάστημα. Το διάστημα αυτό είχε αρχή και είχε τέλος. Κάποιες από τις τιμωρίες ήταν για το διηνεκές. Π.χ. ούτε η Γερμανία ούτε και η Ιαπωνία μπορούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Όμως σε όλα τα υπόλοιπα -οικονομία, ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, πολιτικό σύστημα- δεν τοποθετήθηκαν οι κοινωνίες αυτές και το πολιτικό τους σύστημα σε κάποια «μέγκενη» που να αποκλείει μιας και διά παντός την πολιτικο-οικονομική μετεξέλιξή τους. Αυτό επιχειρείται να γίνει κατά της Κύπρου και του λαού της - που ούτε ναζί υπήρξε ούτε, αλά Ιαπωνία, μιλιταριστική. Δεν πρέπει να επιτραπεί στους πολιτικούς ταγούς της Κύπρου να κρυφτούν πίσω από τις δεσμεύσεις άλλων εποχών και άλλων καταστάσεων και να αποδεχθούν διεθνείς συνθήκες οποιασδήποτε μορφής που θα δεσμεύουν την «ενωμένη Κύπρο» εσαεί.

Μεταξύ της «εσωτερικής ασφάλειας» και των «διεθνών δεσμεύσεων» υπάρχει ένα μεγάλο διακενό. Το διακενό αυτό προσφέρεται για εκμετάλλευση μέσω μιας ευρηματικής στρατηγικής. Η στρατηγική αυτή μπορεί να ακυρώσει τη μετατροπή της Κύπρου σε οιονεί αποικία τον 21ο αιώνα. Για την επιτυχία όμως της στρατηγικής αυτής χρειάζονται παίκτες με εμβέλεια που να διαθέτουν και την απαιτούμενη πολιτική φαντασία. InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ