2013-08-28 11:06:57
Φωτογραφία για Ποντάρετε σε Ελλάδα και Κύπρο
Μποζανίνου Τάνια

Αμερικανοί αναλυτές προτρέπουν τον Λευκό Οίκο να έλθει πιο κοντά στις δύο χώρες και να απομακρυνθεί από την Τουρκία

Οι αναλυτές επικαλούνται ως aπόδειξη του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον για την περιοχή μας την κοινή στρατιωτική άσκηση αμερικανικού, ελληνικού και ισραηλινού ναυτικού ονόματι «Naval Dina»

Τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου τονίζουν αμερικανοί αναλυτές προτρέποντας την Ουάσιγκτον να συσφίξει τους δεσμούς της με τις δύο αυτές χώρες που παραμένουν πόλος σταθερότητας μέσα σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή. Ζητούν μάλιστα από τον Λευκό Οίκο να ευνοήσει τη συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο εις βάρος της Τουρκίας.

Τρία είναι τα στοιχεία που προκαλούν ριζικές αλλαγές στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο - αλλαγές τόσο καταιγιστικές που απαιτούν και μετατροπές στην πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή: η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, η περιφερειακή πολιτική που ακολουθεί η ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, βεβαίως, η Αραβική Ανοιξη.


Σύμφωνα με τον Σεθ Κρόπσι, αναλυτή στο Hudson Institute, σύμβουλο των κυβερνήσεων Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους πατρός και θιασώτη της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας, «στη νέα τάξη που αναδύεται η Ελλάδα και η Κύπρος σε συνδυασμό με το Ισραήλ παραμένουν οι κυριότερες χώρες της περιοχής που είναι φιλικές προς τη Δύση. Οταν η αστάθεια και ο φόβος βρίσκονται σε άνοδο, η προβλεψιμότητα αποκτά ιδιαίτερη αξία».

Για τη συγκεκριμένη σχολή σκέψης η οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη με κορυφαία θύματα την Ελλάδα και την Κύπρο δεν έχει και τόση σημασία μπροστά στις υπόλοιπες εξελίξεις που καλύπτουν μια τεράστια περιοχή, από τη Βόρεια Αφρική ως την Κεντρική Ασία. Επαληθεύοντας τον Σάμιουελ Χάντινγκτον και τη θεωρία του περί σύγκρουσης των πολιτισμών, η περιοχή αυτή είναι σήμερα διαιρεμένη όχι μόνο ανάμεσα σε μουσουλμάνους και μη αλλά και ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες.

«Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο της πολιτικής και της ασφάλειας της Δύσης προσφέρει ένα τόξο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και φέρνει την ΕΕ σε απόσταση 45 λεπτών από τα σύνορα του Ισραήλ» γράφει ο Κρόπσι σε άρθρο του, στο οποίο υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου «αποτελεί ευκαιρία για τις ΗΠΑ να απομακρυνθούν από την Τουρκία». Και προτρέπει την Ουάσιγκτον: «Η αυξανόμενη αστάθεια της περιοχής έχει ανυψώσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου και προσφέρει ένα κίνητρο στους αμερικανούς πολιτικούς να προωθήσουν μια νέα τάξη η οποία θα καθιερώσει ισχυρότερους δεσμούς με τις δύο αυτές χώρες και θα ενισχύσει το περιφερειακό τους καθεστώς».

Εκτός από τα προφανή για την περιφερειακή αστάθεια λόγω των εξελίξεων στη Συρία και στην Αίγυπτο, της ανόδου των ισλαμιστικών δυνάμεων στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης και του μόνιμου κινδύνου για τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως έδειξε και το πρόσφατο κλείσιμο για λόγους ασφαλείας 19 αμερικανικών πρεσβειών στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, ο Κρόπσι και οι ομοϊδεάτες του αντλούν πολλά επιχειρήματα από τις εξελίξεις στην Τουρκία.

«Η σύγχρονη Τουρκία έχει εγκαταλείψει τον κεμαλισμό και κυβερνάται από ένα όλο και πιο καταπιεστικό, εχθρικό και ισλαμιστικό καθεστώς» λέει ο αναλυτής αυτός, που αρθρογραφεί τακτικά σε αμερικανικά έντυπα όπως το «Foreign Affairs» και η «Wall Street Journal». Επιπλέον, «ο Ερντογάν έχει επαναπροσανατολίσει την Τουρκία προς ανατολάς δίνοντας έμφαση στην αλληλεγγύη μεταξύ σουνιτών μουσουλμάνων και στην εχθρότητα προς τους μη μουσουλμάνους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή» - βλ. Ισραήλ.

Σύμφωνα με αυτή τη σχολή σκέψης, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλο συμφέρον να διατηρηθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο - πόσω μάλλον που η Αθήνα και η Λευκωσία φιλοδοξούν να αποτελέσουν ενεργειακούς κόμβους στο μέλλον.

Ως απόδειξη του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον για την περιοχή μας προωθείται το παράδειγμα της κοινής στρατιωτικής άσκησης του αμερικανικού, του ελληνικού και του ισραηλινού ναυτικού ονόματι «Naval Dina». Η άσκηση αυτή, που στοχεύει στην υπεράσπιση θαλάσσιων ενεργειακών εγκαταστάσεων, εγκαινιάστηκε το 2011 - η τελευταία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών που επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι υδρογονάνθρακες που πιθανώς βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ «δεν έχουν ακόμη γεωστρατηγική σημασία για το Ισραήλ. Προς το παρόν είμαστε στο στάδιο της εξέτασης της πιθανής οικονομικής σημασίας τους».

Ο Κρόπσι έχει απάντηση και σε αυτό: λόγω του φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στην κυπριακή και στην ισραηλινή ΑΟΖ, η Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία «ως κόμβος για το αέριο αυτό που θα διοχετευθεί προς την Ευρώπη». Η συμβουλή του προς τον Λευκό Οίκο είναι να ορίσει «κόκκινες γραμμές» στην Αγκυρα όσον αφορά την ανάμειξη στα ενεργειακά της Κύπρου, να υποστηρίξει την ένταξη της Λευκωσίας στη Συνεργασία για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει την αμερικανική παρουσία στη βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Δημοσιεύτηκε στο heliosPlus στις 27 Αυγούστου 2013
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ