2013-08-29 11:13:04
Φωτογραφία για Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα CIA: Οι Η.Π.Α «πίσω» από τη χρήση χημικών όπλων κατά του Ιράν από τον Saddam Hussein
Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA αποκαλύπτουν ότι πριν από περίπου 25 χρόνια οι Η.Π.Α ώθησαν τον Saddam Ηussein να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράκ-Ιράν.

Τα προσφάτως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που βρίσκονται στα Εθνικά Αρχεία των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr – National Archives) στο College Park του Maryland, αποδεικνύουν ότι η Washington γνώριζε και παρακολουθούσε στενά την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Saddam Hussein τόσο κατά του Ιράν στον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών (1980-1988) όσο και κατά του Κουρδικού πληθυσμού του Ιράκ.

Παρότι επισήμως η Αμερικανική πολιτική τασσόταν κατά του Hussein και του καθεστώτος του, οι πολιτικές της διοίκησης του Προέδρου Ronald Reagan κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 είχαν ως πρωταρχικό στόχο και μέλημα τη νίκη του Ιράκ κατά του Ιράν, με οποιοδήποτε μέσο.

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Rick Francona, δήλωσε ότι από το έτος 1983 οι Η.Π.Α ήταν βέβαιες ότι ο Hussein χρησιμοποιούσε απαγορευμένα χημικά όπλα κατά της αντίπαλης χώρας, ενώ παράλληλα το Ιράν δεν διέθετε αδιάψευστες αποδείξεις για την χρήση αυτή ώστε να «οδηγήσει» το ζήτημα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.


Ο έμπειρος γνώστης της Αραβικής γλώσσας και διαλέκτων Rick Francona, που εργαζόταν τόσο για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency (NSA) όσο και για την Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (Defense Intelligence Agency (DIA), αποκάλυψε ότι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν χημικές τοξικές ουσίες κατά των Ιρανών ήταν το 1984, όταν υπηρετούσε στο Αμμάν της Ιορδανίας. O Francona διαθέτει ατράνταχτες αποδείξεις ότι οι Ιρακινοί χρησιμοποίησαν το θανατηφόρο χημικό στοιχείο Tabun κατά των Ιρανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της πορείας τους προς το νότιο Ιράκ.

Μέσω των αποχαρακτηρισμένων εγγράφων αποκαλύφθηκε επίσης ότι η στρατιωτική βιομηχανία του καθεστώτος του Saddam Hussein δεν μπορούσε να κατασκευάσει όλμους με τοξικές χημικές ουσίες, και εξαρτιόταν έντονα από εξοπλισμό που κατέφθανε από χώρες του εξωτερικού, με την Ιταλία να αναφέρεται ως μία από τις πηγές εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Το Πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925 απαγόρευσε τη χρήση κάθε μορφής χημικού οπλισμού, ενώ το 1997 καθιερώθηκε η απαγόρευση της παραγωγής και της χρήσης χημικών όπλων κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τα Χημικά Όπλα (Chemical Weapons Convention). Το Ιράκ δεν υπέγραψε ποτέ το Πρωτόκολλο της Γενεύης, ενώ αντίθετα οι Η.Π.Α το υπέγραψαν το 1975. Έτσι, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 οι Η.Π.Α ήταν δεσμευμένες απέναντι στη διεθνή κοινότητα να αποτρέψουν την χρήση χημικών όπλων, κάτι που όπως αποδείχθηκε από τα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δεν έπραξαν.

Επίσημα στατιστικά για τον αριθμό των νεκρών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων με χημικά όπλα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα από τις ιρανικές υπηρεσίες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ