2013-08-29 19:04:13
Φωτογραφία για Γερμανικές εκλογές:Μύθοι και αλήθειες για Ελλάδα
Gideon Rachman

 

Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν μικρές διαφορές για την επίλυση της ευρωκρίσης, σημειώνει ο Gideon Rachman στους FT. Το ελληνικό πρόβλημα, η αλλαγή τακτικής της Μέρκελ και τα προβλήματα των Σοσιαλδημοκρατών. 

 

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, παρότι ήταν ένα ζήτημα που η πολιτική ελίτ της Γερμανίας είχε συμφωνήσει να αποφύγει προεκλογικά, δείχνει αξιοσημείωτη ικανότητα στο να δημιουργεί απρόσμενες προεκλογικές εκπλήξεις.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έπρεπε να είχε γίνει δεκτή στην ευρωζώνη. Ένα καθόλου διπλωματικό σχόλιο το οποίο, αν και στα αφτιά των Γερμανών ψηφοφόρων φαίνεται προφανές, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Α. Μέρκελ να κάνει οποιαδήποτε άλλη στιγμή πλην της κορύφωσης της προεκλογικής εκστρατείας.

Μετά από κάποιες αρχικές τροχιοδεικτικές βολές από το SPD, που κατηγορούσε την καγκελάριο ότι κρύβει την αλήθεια σχετικά με το ρίσκο που έχουν αναλάβει οι Γερμανοί φορολογούμενοι στην ευρωκρίση, το ζήτημα το έθεσε ο δικός της υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο.


Αυτό, σε συνδυασμό με την εμφάνιση του Γκέρχαρντ Σρέντερ στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του SPD -του πρώην καγκελαρίου που θεωρείται ότι κάνει αποτελεσματικές καμπάνιες-, δείχνει πως έχει αλλάξει η τακτική της Μέρκελ. Μετά από μήνες όπου αγνοούσε επιδεικτικά τον αντίπαλό της στις εκλογές Πέερ Στάινμπρουκ, η Α. Μέρκελ την Τρίτη έκανε στον Γκ. Σρέντερ μεγάλη τιμή αναφερόμενη σε αυτόν ονομαστικά, κάτι που δεν έκανε για τον νυν υποψήφιο του SPD.

«Ο καγκελάριος Σρέντερ δέχτηκε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και οι δύο αποφάσεις ήταν λάθος και μία από τις αιτίες των τωρινών μας προβλημάτων» είπε σε προεκλογική συγκέντρωση την Τρίτη, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει γίνει δεκτή στην ευρωζώνη».

Για τη μετρημένη Α. Μέρκελ, αυτό αρχίζει να φαίνεται σαν η καγκελάριος να βγάζει τα γάντια και ίσως να δίνει κάποια στοιχεία για το πώς θα αντιμετωπίσει τον Π. Στάινμπρουκ στην τηλεοπτική τους μονομαχία την Κυριακή το βράδυ.

Όμως όλος αυτός ο απρόσεκτος συγκερασμός, του θεωρητικού ρίσκου από τα δάνεια που μπορεί να μην αποπληρωθούν με τα πραγματικά λεφτά που έχουν ξοδευτεί (μηδέν) και η απόλυτη άρνηση να αναφερθούν στα πλεονεκτήματα που έχει το ευρώ για τη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία δεν έχουν ακόμα επηρεάσει τις δημοσκοπήσεις.

Κάτω από τις αλληλοκατηγορίες, κρύβεται η αλήθεια ότι ούτε το SPD ούτε το CDU της Μέρκελ έχει δραστικά διαφορετικές ιδέες για την επίλυση της ευρωκρίσης. Επίσης, κανείς δεν προτείνει την έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη. Επιπλέον, ο Π. Στάινμπρουκ, ως υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ την περίοδο του μεγάλου συνασπισμού 2005-2009, είχε συμφωνήσει με τις αποφάσεις που παίρνονταν στο Βερολίνο στα πρώτα στάδια της οικονομικής κρίσης. Ακόμα, το SPD έχει ένα επιπλέον πρόβλημα, με το να εμφανίζεται ως πιο «μαλακό» στο να δίνει οικονομική βοήθεια στις υπό κρίση χώρες, σε σχέση με το CDU.

Έτσι, ενώ η αντιπαράθεση αναμένεται σφοδρή στην τηλεμαχία, είναι δύσκολο να αλλάξει δραματικά τις προθέσεις των ψηφοφόρων. Ένα πολύ πιο δύσκολο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, αυτό της Συρίας, μπορεί να συζητηθεί στην τηλεοπτική μονομαχία, καθώς η Γερμανία -όπου η στρατιωτική επέμβαση είναι αντιδημοφιλής- ζυγίζει τον ρόλο της.

 

πηγή: euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ